E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te jeopolitik riskler düşüş getirebilir---

BİST'te jeopolitik riskler düşüş getirebilir

BİST'te jeopolitik riskler düşüş getirebilir
21 Şubat 2018 - 09:22 borsagundem.com

BIST 100 Endeksi'nin bugün hafif yukarıda açılması ve gün içerisinde endeksin jeopolitik haber akışına bağlı olarak kar satışlarına maruz kalabilir

DÜN NE OLDU?
ARTAN JEOPOLİTİK TANSİYON İLE BİRLİKTE ENDEKS BASKI ALTINDA…

Güne pozitif bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi, 116.900 seviyelerine kadar yükseliş gerçekleştirse de, gün içerisinde jeopolitik riskler ve bu risklerin yarattığı tansiyonun etkisiyle beraber yönünü sert bir şekilde aşağı çevirdi. Gün içerisinde gelen satışlarla birlikte %2.11 düşüş yaşayan BIST 100 endeksi, günü 113.432 puandan kapattı. Bankacılık endeksi %2,98, holding endeksi %1,67 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında %0,27 ile gıda tarafı pozitif kalabilenler arasındaydı. En çok satış yiyen sektör ise yüzde 7,97 ile madencilik oldu. Günlük işlem hacmi dün ile aynı kalarak 6.2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti ve ortalama işlem hacmine yakın düzeydeydi.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ?
JEOPOLİTİK RİSKLER ARTIYOR...

Veri yoğunluğu bakımından oldukça sakin bir seyir izleyen yurtiçi piyasalar, Suriye cephesinden gelen haber akışı ile birlikte yön bulma çabasındaydı. Gün içerisinde haber kaynaklarına düşen, Suriye rejiminin Afrin’e hareket ettiği ve Zeytindalı operasyonunu hedef aldığına dair gelişmeler, tansiyonun yükselmesine neden olurken, Türk jetlerinin buraya karşı ateş halinde olduğu haberleriyle birlikte gerilim daha da arttı. Türkiye CDS’lerine de yansıyan bu gelişme, ülke risk priminin yeniden 160 seviyelerinden 170’lere çıktığına işaret ederken, tahvil faizlerindeki gerileme eğilimi sonlandı. Hem gösterge faiz, hem de 10 yıllıklar cephesinde yeniden yükseliş eğilimi görüldü. Türk Lirası da bu gelişmelerden negatif yönde nasibini alırken, kurda 3.80 seviyesinin de üzeri test edildi. Ayrıca gün içerisinde ABD 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizlerinde de toparlanma eğilimi görülürken, gelişen ülke para birimlerinin genel olarak zayıf seyir izlediği gün geride kaldı. Tansiyonun yüksek seyrettiği ve dolar endeksinin 90 seviyelerine yaklaştığı seyirde, Türk varlıkları üzerindeki baskının devam edebileceğini düşünüyoruz. Dün açıklanan sınırlı veri akışında ise, Almanya’dan ZEW ekonomik güven endeksi beklentilerin üzerinde açıklandı ancak etkisi güçlü dolar ile birlikte zayıf kaldı. Bugün ise gözler, FED’in Ocak ayı toplantı tutanaklarında olacak. FED’in tutanaklarda enflasyon beklentilerine dair yapacağı vurgunun yıl içerisindeki faiz artırımı ihtimallerini etkilemesi muhtemel görünüyor. 21 Mart FED toplantısı öncesinde gelecek şahin mesajların doların seyri açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Gözler ise, diğer yandan yurtiçinde zayıf ekonomik veri akışı içerisinde, yeniden jeopolitik gelişmelerde olacak. Ayrıca Avrupa’dan gelecek PMI rakamları ve İngiltere’den gelecek enflasyon raporu gün içerisinde Dolar endeksi üzerinde etkili olabilir. Sabah itibariyle, Asya piyasaları karışık bir seyir izlerken, ABD vadeli hisse piyasaları ise hafif satıcılı. BIST 100 Endeksi'nin bugün hafif yukarıda açılmasını ve gün içerisinde endeksin jeopolitik haber akışına bağlı olarak kar satışlarına maruz kalabileceğini düşünüyoruz.

ŞİRKET HABERLERİ

ASELS…Pozitif… Şirket 2017 yılı dördüncü çeyrek dönemde, geçen çeyreğe göre %112 artışla 560 milyon TL net kar açıkladı. (Beklenti 437 milyon TL). FAVÖK ise, 2017 yılı dördüncü çeyrek dönemde geçen çeyreğe göre %55 artışla 385 milyon TL beklentisini karşıladı. (KAP)

BOLUC…Sınırlı Pozitif… Şirket 2017 yılı dördüncü çeyrek dönemde, geçen çeyreğe göre %12 azalışla 36 milyon TL net kar açıkladı. (Beklenti 32 milyon TL). FAVÖK ise, 2017 yılı dördüncü çeyrek dönemde geçen çeyreğe göre %10 azalışla 52 milyon TL olarak açıklandı. (Beklenti 50 milyon TL)

KORDS…Negatif… Şirket 2017 yılı dördüncü çeyrek dönemde, geçen çeyreğe göre %31 artışla 44 milyon TL net kar açıkladı. FAVÖK ise, 2017 yılı dördüncü çeyrek dönemde geçen çeyreğe göre %9 azalışla 70 milyon TL açıklandı. (KAP)

BIST 30 Kontratı

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %2,7 düşüşle 139,400 seviyesinden tamamladı.
Şubat vadeli kontratın, gün içerisinde 138,500– 140,000 bandında hareket etmesi beklenebilir.

USDTRY Kontratı

ABD Doları dün, FOMC toplantı tutanakları öncesinde gelişen ülke para birimlerine karşı güçlü seyir izlerken, Türk Lirası da global seyre eşlik ederek değer kaybeden para birimleri arasında yerini aldı. Şubat vadeli Dolar/TL kontratı ise günü 1,1 artış ile tamamladı.

Bugün USDTRY kontratının güne hafif yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

ALTIN/USD Kontratı

Altın dün, dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki artıştan kaynaklı satıcılı seyrini FOMC toplantı tutanakları öncesinde koruyarak 1328 ons seviyelerinde dengelendi. Şubat vadeli Altın kontratı ise günü %0,6 düşüş ile tamamladı.

Bugün Altın kontratının güne hafif düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

EURUSD Kontratı

ABD Doları’nın FOMC toplantı tutanakları öncesinde gelişmiş ülke para birimleri karşısında güçlü seyir izlediği günde, Euro da global seyre eşlik ederek değer kaybeden para birimleri arasında yerini aldı. Şubat vadeli Euro/Dolar kontratı ise günü %0,2 düşüş ile tamamladı.

EURUSD yakın vadeli kontratın güne hafif düşüş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)