E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te hafif primli açılış bekleniyor---

BİST'te hafif primli açılış bekleniyor

BİST'te hafif primli açılış bekleniyor
30 Mart 2018 - 08:55 borsagundem.com

BIST 100 Endeksi'nin de bugün hafif pozitif açılması ve gün içerisinde endeksin Dünya endekslerine paralel hareket etmesi bekleniyor

DÜN NE OLDU?
BIST 100 GÜNÜ YÜKSELİŞLE KAPATTI…

Güne hafif negatif bir seyirle başlangıç yapan BIST 100 endeksi bankacılık endeksindeki yükselişi arkasına alarak günü %0.63 yükselişle 114844 puandan kapattı. Bankacılık endeksi % 1.68 artarken, sınai endeksi %0.87 düştü. Genel anlamda global endekslerinde pozitif bir seyir izlediği günde BIST’te pozitif seyrin etkisiyle hareket etti. Özellikle büyüme rakamlarında beklentilerin üzerinde gelen rakamlar, önümüzdeki süreçte açıklanacak teşvikler ve gün itibariyle tahvil faizlerinde baskı ve TL’de görülen pozitif ayrışma BIST’ın performansına olumlu katkı sağladı. 2 Yıllık tahvil faizleri %12.80’lerden 12.60’lara kadar gerilerken, 10 yıllıklar %14.15’lere kadar geri çekildi.

BUGÜN NE BEKLİYORUZ?
YURTİÇİNDEN DIŞ TİCARET AÇIĞI BEKLENİYOR…

Dün açıklanan büyüme rakamlarında beklentilerin üzerinde performans TL varlıklar adına olumlu seyrin yaşanmasına neden oldu. 4. Çeyrekte %7.3, 2017’nin tamamında %7.4 büyüme kaydeden Türkiye ekonomisi, emsallerine göre oldukça güçlü bir görüntü sergilerken, yatırımlarda görülen artış büyümenin olumlu performansının içinde dikkatleri çekti. Böylelikle Türkiye GSYİH’sı 851 milyar dolar olurken, kişi başına GSYİH 10.597 dolar oldu. Kamu ve hane halkı harcamalarındaki güçlü seyir iç talebin de güçlü olduğunu gösterdi. Verinin negatif tarafında ise, net dış talebin eksi katkısı, yani ithalatın 4. Çeyrekte çok sert artış göstermiş olması da olumsuz detaylar arasındaydı. Sektörel bazda bakıldığında ise, sanayi ve hizmetler tarafında katkının yüksek olduğu görülürken, tarım ve finans sektörünün payı yine geride kaldı. İç talebin güçlü seyri ve yatırım ve üretimde görülen artışın 2018 ilk çeyrek verisinde de ılımlı bir büyümeye işaret ettiğini ise söylemek mümkün. Ayrıca TCMB’nin açıkladığı haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yurt dışında yerleşik kişiler, 23 Mart haftasında net 25,7 milyon dolarlık hisse senedi ve 234,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi aldı. 5,7 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu sattı. Yerliler ise geçtiğimiz haftada 853 milyon Dolar sattı ve kur yükseldikçe döviz bozdurulduğu görüldü. Açıklanan diğer önemli veriler arasında ABD’den gelen çekirdek PCE enflasyonun beklentiler dahilinde %1.6 olarak açıklandığını görüyoruz. Kişisel gelirler, %0.4 artış kaydederken, kişisel harcamalar %0.2 ile beklentileri karşılayacak kadar artış gösterdi. Açıklanan verinin olumsuz olduğunu söyleyemeyiz ancak kısa vadede PCE’deki stabilizasyon yılın devamında 3 faiz artırımı yapacak kadar FED’i desteklemediği görülüyor. Avrupa ise, Almanya'da açıklanan işsizlik oranı %5.3 olurken, öncü TÜFE oranları ise beklentilerin altında %1.5 olarak açıklandı. İngiltere’de ise büyüme %1.4’de kaldı. Bugün ise yurtiçinden gelecek dış ticaret rakamları oldukça önemli olacak. Sabah itibariyle, Asya piyasaları pozitif bir seyir izliyor. BIST 100 Endeksi'nin de bugün hafif pozitif açılmasını ve gün içerisinde endeksin Dünya endekslerine paralel hareket etmesini bekliyoruz.

ŞİRKET HABERLERİ

ENJSA…Pozitif…1 TL nominal değerli paya brüt 0.30 TL, net 0,255 TL nakit kar payının 3 Nisan 2018 tarihinden itibaren dağıtılması konusunda Genel Kurula teklifte bulunulmasına karar verildi. (KAP)

BRSAN…Pozitif…1 TL nominal değerli paya brüt 0.615 TL, net 0,5227 TL nakit kar payının 15 Mayıs 2018 tarihinden itibaren dağıtılması konusunda Genel Kurul Toplantı'sında Yönetim Kurulu Kar payı tutarı 780.000 TL'den 900.000 TL'ye çıkarılmıştır (KAP)

AKCNS…Pozitif…Akçansa bugün 1 TL nominal değerli paya 0.56831 lira net kar payı verecek.(KAP)

BIST 30 Kontratı

Nisan vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %1,24 yükselişle 140.425 seviyesinden tamamladı.

Nisan vadeli kontratın, gün içerisinde 139.500-141.500 bandında hareket etmesi beklenebilir.

USDTRY Kontratı

ABD Doları dün, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında karışık bir seyir izlerken, Türk Lirası da pozitif ayrışan para birimleri arasında yer aldı. Mart vadeli Dolar/TL kontratı ise günü %0,97 düşüşle kapattı.

Bugün USDTRY kontratının güne hafif yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

ALTIN/USD Kontratı

Altın fiyatları dün, Rusya üzerinde artan tansiyon ve olası ticaret savaşından destek bulsa da, dolar endeksinin kazançlarını geri vermemesi üzerine 1325 ons seviyesinde tutundu. Nisan vadeli Altın kontratı ise günü %0.61 düşüşle tamamladı.

Bugün Altın kontratının güne yatay bir başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

EURUSD Kontratı

ABD doları dün, gelişmiş ülke para birimleri karşısında karışık bir seyir izlerken, Euro da negatif ayrışan para birimleri arasında yer aldı. Mart vadeli Euro/Dolar kontratı ise günü %0,46 düşüşle tamamladı.

EURUSD yakın vadeli kontratın güne hafif yükseliş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)