E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'te 105 bin puana doğru ataklar beklenebilir---

BİST'te 105 bin puana doğru ataklar beklenebilir

BİST'te 105 bin puana doğru ataklar beklenebilir
24 Mayıs 2018 - 09:19 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz artırımı BİST'e yükseliş getirebilir

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Zaman Haber Beklenti Önceki

10:00 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Dudley'in Konuşması

11:15 USD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Dudley'in Konuşması

14:30 EUR Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Toplantı Tutanaklarının Yayınlanması

15:30 USD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 220K 222K

17:00 USD Mevcut Ev Satışları (Nis) 5,56M 5,60M

Ekonomik verilere ilişkin bilgilendirme;

“ECB Nisan ayı toplantı tutanaklarını yayınlayacak”

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugün TSİ 14.30’da son Nisan toplantısının tutanaklarını yayınlayacak.

ECB Başkanı Mario Draghi, son toplantıdaki basın açıklamasındaki söylemlerini hatırlayacak olursak; Mart ayındaki toplantıdan sonra açıklanan ekonomik verilerin “ılımlaşamaya” işaret ettiğini söylemiş, bunu ise ilk çeyrekteki kötü hava ve Paskalya tatillerine bağlamıştı. Draghi de enflasyonun bir süre %1,5 bandı civarında dolanacağını da belirtmişti. Çekirdek enflasyonun %1 civarlarında tıkanıp kalmış olması soru işareti, ancak Draghi’nin belirttiği gibi kademe kademe yükselen bir çekirdek enflasyon görüntüsü söz konusu olursa ECB’nin işi kolaylaşır. Çekirdek enflasyon momentumunda artış, Banka’yı yılsonuna doğru teşvikleri geri çekme konusunda cesaretlendirecektir. Banka’nın bu konudaki görüşlerini içeren satır başları 14 Haziran toplantısı öncesinde bir fikir verebilir.

“PİYASANIN ROTASI”

TCMB Aksiyonu…

ABD 10 yıllık tahvil faizinde %3 psikolojik seviyesi altında fiyatlama devam ederken, piyasa tarafında korkutan %3,5 senaryosu şimdilik rafa kalkmış gibi gözüküyor. Tahvil faizinde gerilemenin kalıcılığı konusunda Fed beklentileri önemli rol oynayacaktır. Fed tutanakları dikkate alındığında ise faiz artırım sürecinde herhangi bir değişiklik görülmüyor ve kademeli/temkinli/veri odaklı sürecin devam etmesi kuvvetle muhtemel.

Tahvil faizinde gerileme Almanya-ABD 10 yıllık tahvil makasının kapanmasına destek verirken, Dolar endeksinde yukarı momentum daha öne çıkmaktadır. Makasın kapanması EURUSD paritesinin daha aşağı senaryosunu geçici olarak ertelemektedir.

Bugün Avrupa Merkez Bankası’nın tutanakları açıklanacak. Piyasa dinamikleri 2018 yılında faiz artırım ihtimalini oldukça zayıf ihtimal olarak değerlendirirken, 2019 yılı faiz artırım beklentisi güçlü olarak yer almaktadır. Tutanaklardan gelecek sinyaller EURUSD paritesi için etkili olabilir.

Türk varlıklarında TCMB ara toplantı ve GLP’de 300 baz puan faiz artırımı aksiyonu öne çıkarken, TRY değer kaybı sınırlanmıştır. 7 Haziran toplantısı öncesinde kendine bir miktar hareket alanı açan TCMB’nin 7 Haziran toplantısında da benzer şekilde faiz artırımı alması kuvvetle muhtemel.

Borsa İstanbul 100 endeksinde 100bin majör destek olarak devam ederken, TCMB aksiyonu sonrası yukarı yönlü momentumda 102500 ve 105bin seviyelerine doğru ataklar beklenebilir. 105bin sonrasında ise 106500 önemli olabilir. Aşağı yönde ise 100bin majör desteğini takip edeceğiz.

VİOP - ENDEKS30 ANALİZ

Endeks30 Haziran vade sözleşme fiyatı, 120,825 destek noktasından gerçekleştirdiği toparlanma ile trend içi tepki alımı düşüncesinde önemli adımlar atsa da ilgili çıkışların 200 saatlik EMA bölgesi altında kalması, kısa vadeli negatif görünümün devam etmesine imkan tanıdı. Gün içerisinde 127,625 seviyesinden 124,450 seviyesine kadar gerileyen endeks, günü 125,575 seviyesinde kapattı.

· Son tepkilere rağmen ana görünüm, 200 saatlik EMA bölgesini temsil eden 128,310 bariyeri altında negatif seyrin devam etmesi şeklindedir.

· Endeks, ilgili ortalama kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskısını tepkilerin başladığı 120,850 desteğine ulaşmak isteyebilir.

· 120,850 desteği öncesindeki olası trend seviyeleri ise 124,850 başta olmak üzere 123,600 ve 122,300 olarak kaydedilmiştir.

· Özellikle 124,850 seviyesi altındaki kalıcı hareketler, negatif trend görünümünün teyit kazanmasına imkan tanıyabilir ve yukarıda yer verdiğimiz ana hedef seviyesi 120,850 desteğine doğru geri çekilmeler izlenebilir.

· Aksi takdirde yani Endeks30 Haziran vade sözleşme fiyatının 124,850 destek noktası üzerinde kalması durumunda ise trend içi tepkiler tekrar gündemi meşgul edebilir.

Özetle: 200 saatlik EMA bölgesini temsil eden 128,310 bariyeri altında kaldığı müddetçe Endeks30 Haziran vade sözleşme fiyatına yönelik negatif beklenti ön plandadır.

VİOP – USDTRY KONTRATI (YAKIN VADE)

Merkez Bankası’ndan TRY’yi savunmak için adımların beklendiği bir ortamda TRY’nin sert değer kaybı ve negatif ayrışması seans içerisinde devam etti. USDTRY gün içinde %5’ten fazla yükselerek yeniden rekor kırdı, TRY de gün içinde USD’ye karşı en çok düşen para birimi oldu. Vadeli piyasaların kapanmasının ardından ise Merkez Bankası olağanüstü olarak toplandı ve GLP’de 300 baz puan faiz artırımı yaptı. Merkez Bankası’nın kararının ardından spot piyasada TRY değer kazandı ve kur 4,54 seviyesini gördü.

Merkez Bankası’nın olağan dışı faiz hareketi çerçevesinde spot kur gerilemekle beraber, bu gerileme momentumunun kalıcılık sağlayıp sağlamayacağı önemli olacaktır. PPK açıklaması, TCMB'nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçları kullanmaya devam edeceğini belirtiyor. Bundan sonrasını fiyatlama davranışları belirler. 7 Haziran'a kadar olan süreçte TRY yeniden değersizleşme trendine girerse TCMB yeniden adım atabilir. Gün içerisindeki seyir açısından ise spot kurun Londra işlemleri başladıktan sonra vereceği tepki kritik önemdedir.

VİOP – EURUSD KONTRATI (YAKIN VADE)

Euro Bölgesi’nde açıklanan PMI verilerinin ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret etmesi ve ECB’ye yönelik parasal sıkılaşma beklentilerinde düşüşe yol açması, aynı zamanda İtalya’da popülist hükümet kaynaklı olarak artan politik risk kapsamında İtalyan tahvillerinde satışların devam etmesi EUR’yu geriletmiştir.

Teknik olarak; 50 saatlik hareketli ortalama seviyesinin altına geriledikten sonra düşüşüne devam eden EUR’nun 1,1690 seviyesinde yeni dip seviyesini test ettikten sonra, düşüş momentumunu sürdürmektedir. Düşüş trendi devam etmekte, 50 saatlik hareketli ortalama direnci de 1,1780 bölgesinde seyretmektedir. Bu seviyeler altında kaldığı sürece EUR tarafında aşağı yönlü fiyat baskısının devamını bekleriz. Bu durumda da 1,1690 desteği altındaki ilk hedef 1,16 bandı olabilir.

Alternatif senaryoda ise 50 saatlik hareketli ortalama seviyesi olan 1,1780 üzerine olabilecek fiyatlamalarda EUR adına momentum artabilir. Paritenin 1,1780 bölgesini aşması durumunda 1,1870 ilk etapta hedeflenecek direnç olmakla beraber, ana direnç noktasının 200 saatlik hareketli ortalama seviyesine yakınsayan 1,1910 olduğu unutulmamalıdır.

Özetle: İtalyan – Alman tahvil faiz makasının açılma eğiliminde olması ile beraber EUR’da toparlanma çabaları çok cılız kalmaktadır. EUR’da ana eğilimin aşağı yönlü olmaya devam etmesini bekleriz. İlave satışların görülebilmesi için 1,1690 desteği altında kalıcılık gereklidir.

VİOP – ALTIN ANALİZ

Teknik açıdan altında 50 saatlik hareketli ortalama üzerinde tutunma çabaları görülmektedir. Altının bu bölge üzerinde fiyatlama yapmaya devam edebilmesi için 1295 – 1301 USD üzerinde kalıcı fiyatlama gereklidir. Altının 1301 USD üzerinde momentum kazanması durumunda 1312 USD bir sonraki direnç olarak hedeflenebilir.

Alternatif olarak; altının 50 saatlik hareketli ortalama altında kaldığı her seviye negatif bölge olarak değerlendirilmelidir. Bu bölge 1295 USD direncinin olduğu yere denk gelmektedir. Altının 1295 USD altı fiyatlamalarında 1285 USD dip seviyesi destek olarak izlenecektir. Altında ilave satışlar ise 1285 USD aşağısında etkili olabilir, bu durumda da 1278 USD desteği hedeflenebilir.

Özetle: Altın tarafında DXY ve ABD tahvil faizleri kadar global risklerdeki durum, hisse senetlerine olan giriş/çıkışlar da etkili olmaktadır. Bu bakımdan ABD ekonomisi ve özellikle Trump ile alakalı başlıklar bir arada takip edilmelidir.

VİOP – EURTRY KONTRATI (YAKIN VADE)

TCMB’nin dün akşam geç likidite penceresi faizini 13,5%’ten 16,5%’e yükseltmesi ardından Türk Lirası etkili bir değer kazanımı yaşadı. EURTRY spot piyasada 5,4000 altına kadar sarkarak 5,3050’ye yaklaşmasının ardından sakin seyre büründü. Dolayısıyla gün içerisinde yurtiçi piyasaların açılışında oluşacak fiyat değişimleri takip edilebilecekken, Euro Bölgesi tarafında Avrupa Merkez Bankası’nın son toplantısına ilişkin tutanaklar Euro bazlı fiyatlamaları etkileyebileceği için takip edilebilir.

Bu süreçte piyasa açılışı sonrasında fiyatlamaların 5,4300 – 5,4700 bölgesi altında oluşarak 8, 20 ve 50 periyotluk üssel hareketli ortalamaları devre dışı bırakması durumunda düşüş beklentisi ön planda izlenebilir. Bu şartla birlikte gün içerisinde 5,34500 ve 5,2900 seviyeleri hedeflenebilir. Düşüşlerin devamında 5,2200 seviyesi gündeme gelebilir.

Olası toparlanmalar 5,4300 – 5,4700 bölgesi ve altında sınırlandığı takdirde baskı sürebilir. Dolayısıyla yükseliş için ilk adım 5,4700 üzerindeki seyrin sağlanması olabilir. Bu durumda 5,5440 ve 5,6050 seviyeleri hedeflenebilir.

Özetle: piyasa açılışının önem kazandığı süreçte, 5,4300 – 5,4700 bölgesi altında sağlanabilecek seyir düşüş baskısının devamına neden olabilir.

VİOP – GRAM ALTIN ANALİZ

USDTRY kurundaki fiyatlamaların yeni haftada yukarı yönlü olarak hız kazanması ve TRY’deki negatif eğilimin ağırlık kazanması çerçevesinde TRY bazlı altın fiyatları da hızlı yükselmiştir. TCMB’nin vadeli piyasalar kapandıktan sonra GLP’de 300 bps faiz artırımına gitmesi ise spot fiyatın 189 TRY seviyesine gerilemesini sağlamıştır.

TRY bazlı altın fiyatları, vadeli piyasamızın kapanışında halen 20 ve 50 saatlik üssel hareketli ortalama seviyelerinde tutunmaktaydı. Bugün ise muhtemelen aşağı yönlü bir açılış yapabilir. TRY bazlı altın fiyatlarının geniş perspektifteki yükselen trend hareketine bağlı kalmaya devam ettiği görülmektedir. Altının Fibonacci trend kanalına denk gelen bir teknik seviye olan 202 TRY altında oluşabilecek seyrinde 194 TRY ve 187,60 TRY seviyelerini izleyeceğiz.

TRY bazlı altın fiyatlarında belirttiğimiz seviyeler, Fibonacci trend kanallarına denk gelen ana seviyelerdir. Yeniden zirve direncinin görülmesi bu kapsamda 202 TRY üzerinde mümkün olabilecektir.

Özetle: TRY bazlı altın fiyatlarında, açılışta etkin olması beklenen düşüş yönlü fiyatlamaların kalıcılık sağlayıp sağlamaması için USDTRY kuru yakından takip edilmelidir.

GCM Menkul

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)