E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST tepki alımlarına sahne olabilir---

BİST tepki alımlarına sahne olabilir

BİST tepki alımlarına sahne olabilir
16 Temmuz 2018 - 09:15 borsagundem.com

BIST 100 endeksi tepki yükselişleri olsa da genel olarak düşüş eğilimli seyir izleyebilir

BIST… Haftanın son gününde sakin seyir izledi… Geçen haftanın son işlem gününde işlem hacminde %50 azalma görülen endeks, günü %0,36 yükselişle 89,898 seviyesinden tamamladı. FITCH, Cuma günü geç saatlerde Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye (yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altına) düşürdü ve görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e çevirdi. Gelecek haftaki TCMB faiz toplantısı kararı hisse piyasası ve döviz piyasası açısından önemli olacak. Mevcut durumda TCMB haftalık repo faizi %17,75, enflasyon %15,4 ve çekirdek enflasyon %14,6 seviyesinde bulunmakta. TL’nin bu ayın ilk yarısında %6’ya yakın değer kaybetmesi enflasyondaki yükseliş eğiliminin süreceği sinyallerini veriyor, bu durum da TCMB’nin faiz artırma ihtimallerini güçlendiriyor. Yüksek faiz ve yüksek enflasyon ortamında ekonomik büyümedeki yavaşlama şirket karlılıklarına da yansıyacağı için, BIST 100 endeksi tepki yükselişleri olsa da genel olarak düşüş eğilimli seyir izleyecektir. Çin’de 2.Çeyrek GSYH %6,7 şeklinde açıklandı. Sabah itibariyle Asya piyasaları hafif düşüş eğilimli, S&P vadelileri yatay seyir izlemekte. BIST 100 endeksinde ise 5 yıllık ortalamaların bulunduğu 87,500 seviyeleri önemli destek niteliğinde.

USDTRY… Son bir haftada paritede gözlemlenen %10’luk yükselişin ardından kısa vadede düşüşler görülebilir… FITCH’in kredi notu indiriminin piyasa fiyatlanması içerisinde olması nedeniyle, TCMB’nin olası faiz artırımı söz konusu düşüş eğilimini destekleyecektir.

EURTRY… Doların euro’ya karşı değerlenmesi, EURTRY paritesini güçlendiriyor… EURUSD paritesindeki orta vadeli düşüş trendiyle beraber, yurtiçindeki hem yüksek faiz hem yüksek enflasyon ortamı TL’deki kırılganlığı destekliyor.

EURUSD… NATO toplantısının ardından Avrupa’nın savunma harcamalarını artırma beklentileri pariteyi baskılıyor… Beklentimize uygun olarak, artan ticaret savaşı gerginlikleri ve Trump’ın savunma harcamalarını artırmaları için Avrupa’ya yaptığı baskının nihai sonucu eşliğinde EURUSD paritesinde 1,1613 seviyelerine kadar değer kaybı devam etti. Mevcut durumda 1,1690 seviyesinde bulunan paritedeki düşüş trendinin gelecek 12 aylık dönemde devam etmesini bekliyoruz. 26 Temmuz ECB toplantısı paritenin yönü açısından önemli olacaktır, hatırlanacağı üzere en son yapılan ECB toplantısında, tahvil alım süreci programının bu yıl sonunda biteceği ve 2019 yılının ikinci yarısında faiz artırımı yapılabileceği belirtilmişti. Dolayısıyla gelecek haftaki toplantıya kadar olan süreçte parite 1,15 – 1,18 bandında hareket edebilir.

XAUUSD… Dolardaki güçlenmenin baskısı altında... Altının geçen hafta Cuma günü %0,5 civarında değer kaybetmesinin ardından, orta vadede dolardaki güçlenmeye bağlı olarak dönem dönem baskı altında kalsa da, uzun vadede global ticaret savaşına bağlı olarak düşük reel faiz ortamının doların yükselişini yavaşlatacağından dolayı yükseliş eğilimli seyir beklenebilir.

GLDGR… Genel olarak yatay seyir görülebilir… Bir yandan Ons altının dolardaki güçlenmeyle baskılanması diğer yandan USDTRY’deki yükselişin sürmesi gram altının yatay seyirde kalmasına neden oluyor. Orta vadede 185-200 TL bandında yatay hareket etmesini beklemekteyiz, fakat uzun vadede ons altındaki baskılanmanın azalması ve USDTRY’deki yükselişin sürmesi gram altının yükselmesine neden olacaktır.

BRENT… Global büyümedeki yavaşlama eşliğinde uzun vadede baskılanma beklenebilir… Kısa vadede petrol üretimindeki aksamalar ve jeopolitik riskler eşliğinde volatilite görülse de, uzun vadede global büyümedeki yavaşlamaya bağlı olarak düşüş eğilimli seyir beklenebilir.

S&P 500… 2018 2.Çeyrek finansallarını açıklayan şirketlerin öncülüğünde yükseliş eğiliminde… Cuma günü hafif pozitif seyir izleyen endeks, 2.Çeyrek finansallarını açıklayan şirketlerin karlılıklarındaki artış ve ABD’ye olan sermaye akımları eşliğinde, global hisse piyasalarındaki negatif seyirden ayrıştı. Fakat uzun vadede endeksin global büyümedeki yavaşlamanın negatif etkisine olan direncinin azalmasını öngörmekteyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)