E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST rekorda ısrar ediyor---

BİST rekorda ısrar ediyor

BİST rekorda ısrar ediyor
03 Temmuz 2017 - 13:17 borsagundem.com

Piyasalarda belirsizlikler hakimden Borsa İstanbul güçlü yükselişini sürdürüyor

Yurtdışı piyasalardaki belirsizliğe rağmen Borsa İstanbul'da yükseliş devam ediyor. Dolar kurunda ise gevşeme sürerken euro güçleniyor.

Para Dergisi yazarı Üzeyir Doğan konuyu köşesine taşıdı.

İşte o yazı:

Önemli merkez bankalarından gelecek olası sert açıklamalar zirve seviyelerde seyreden hisse senetleri endekslerinde bir düzeltmeye neden olabilir. Dolarda ise 3.46ya kadar geri çekilmeler kademeli alım fırsatı oluşturacaktır...
Küresel piyasalarda yeniden merkez bankaları rüzgarı esmeye başladı. Yılın ilk yarısında başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok bölgede siyasi ve jeopolitik gelişmeler ve bunun paralelinde siyasiler ön plana çıkmıştı.
FED'in sıkılaşmaya yönelik adımlarını, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın takip edeceğine yönelik beklentiler faizler başta olmak üzere piyasalarda hareketliliği artırdı. Faizler ve kurlar bu dönemin yeni göstergesi olmaya aday. FED, Avrupa Merkez Bankası ve TCMB'nin toplantılarının yer aldığı temmuz ayında, politika değişikliği beklenmese de geleceğe yönelik verilecek mesajlar nedeniyle, merkez bankalarının etkinliğinin yüksek seyretmeye devam edebilir.

MERKEZ BANKALARI YENİDEN...

2017'ye başlarken ABD'de Başkan değişimi Avrupa'da seçimler, İngiltere'de Brexit ve devamında ortaya çıkan seçimler, Türkiye'de referandum nedeniyle siyasetin ve siyasilerin merkez bankaları ve merkez bankaları başkanlarının önüne geçeceğini ve piyasaların siyaset gölgesinde dalgalanmasını beklediğimizi belirtmiştik. Bahsettiğimiz bu konulardaki sis perdelerinin kısmen dağılması ve FED'in ardından diğer merkez bankalarının da yeniden proaktif politikaya dönmesi, yılın ikinci yarısında merkez bankalarının piyasalar üzerinde hakimiyet kurmasını sağlayabilir.
Aslında genişleme döneminde merkez bankalarının mı piyasalar üzerinde yoksa piyasaların mı merkez bankaları üzerinde hakimiyet kurduğu da tartışmalı bir konu. Özellikle genişlemenin başladığı ilk dönemlerde piyasalar merkez bankalarından neredeyse her istediğini almayı başarmıştı.
Sıkılaşma döneminde ise bu sefer merkez bankaları normalleşme yolunda isteklerini gerçekleştirmek isteyecekler. FED'in Aralık 2016'da faiz artışından önce yaptığı açıklamalarda yer alan, gerekli olması durumunda yeni genişlemeci hamleler de dahil olmak üzere politika değişikliğine gidilebileceği mesajları, piyasaları yumuşak bir geçişe ikna etmek için sarf edilen sözlerdi.
Bu yılın ikinci çeyreği ile birlikte 2017'de toplam üç faiz artışı ve bilanço küçültme operasyonun başlaması gibi açıklamalarla daha şahin bir tutuma geçen bir FED görmemize karşın, piyasalar coşkusundan bir şey kaybetmediler. Ancak son dönemde Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın da söylemlerini şahinleştirmesi, piyasalarda sert rüzgarlar esmesine ve volatilitenin hızla artmasına neden oldu. Bu ay gerçekleşecek merkez bankaları toplantıları bu nedenle oldukça kritik hale geldi. Verilecek mesajların sertliğini koruması, piyasaların merkez bankalarının niyetlerini test etmesine ve zirve seviyelerde seyreden hisse senetleri endekslerinde bir düzeltmeye neden olabilir.

ENDEKS REKOR TAZELEMEYE DEVAM EDİYOR

Üst üste yedi ayı yükselişle tamamlayarak psikolojik 100 bin sınırını aşan BIST-100, temmuz ayına girerken de momentumunu korumayı başardı. Son haftalarda yurtiçinde ziyade yurtdışı gelişmelerin ana trendin oluşmasında daha etkili olduğu izlenimi oluşsa da BİST'in ve TL'nin emsallerine kıyasla genel olarak daha güçlü bir performans sergilediğini söylemek mümkün. Bu pozitif fiyatlamada yaşanan son yükselişlere rağmen emsallerine kıyasla ıskontosunun tarihsel ortalamalarının hala üzerinde olması etkili olsa da yurtiçinde ekonomiye yönelik yeni teşviklerin gelebileceği beklentisinin de önemli bir yer teşkil ettiğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifade ettiği ve çoğu ekonomik reformları içerecek 180 günlük eylem planı ilerleyen günlerde piyasa üzerinde etkili olabilecek önemli başlıklardan biri. Bu konudaki gelişmelerin temmuz ayı içinde netleşmesi ve akabinde kabineye yönelik önceki aylarda sıkça dile getirilen kabine değişikliğine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

SORUN SADECE TEKNOLOJİ HİSSELERİNDE Mİ?

Son haftalarda ABD'de düşüşlere Nasdaq öncülük etse de diğer endekslerin ve hatta Avrupa'daki birçok gelişmiş ülke endeksinin de sert satışlarla karşılaştığını görüyoruz. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin şahin olarak algılanan açıklamaları sonrası 1.14'ün üzerine çıkarak son bir yılın en yüksek seviyelerine ulaşan Euro/Dolar paritesinin etkisi ile Avrupa'da sanayi şirketlerinin hisselerinde de satışların geldiğini gördük. Güçlü euronun rekabet avantajının kaybedilmesine neden olacağı endişesi bu satışları getiren etken oldu.
Euro/Dolar'daki bu hızlı yükseliş sonrası Avrupa Merkez Bankası'ndan Draghi'nin söylemlerinin etkilerini yumuşatmaya yönelik açıklamalar gelse de bu açıklamaların etkisi çok kısa süreli ve geçişi oldu. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu etkilerin kalıcı olup olmayacağı bu ay içinde merkez bankalarından gelecek açıklamalara bağlı.
Ancak merkez bankaları söylemlerini yumuşatma girişimlerinde bulunsalar da bu tedirginliği bir kez hisseden piyasaların bir süre eski coşkusunu yakalaması zor olabilir. Daha önce merkez bankaları söylemleri kaynaklı geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendiren piyasalar, bu yeni dönemde merkez bankaları kaynaklı coşkuları satış fırsatı olarak değerlendirebilir. Bu nedenle merkez bankalarından gelecek açıklamalar sonrası oluşacak iyimserliklere temkinli yaklaşılması gerektiğini düşünüyoruz.

YURTDIŞINA RAĞMEN BİST'İN REKOR ISRARI DEVAM EDİYOR

Yurtdışı piyasalarda artan belirsizliklere ve volatiliteye rağmen BIST-100 üst üste yedinci ayını da yükselişle kapatarak 100 bin seviyesinin üzerindeki ilk aylık kapanışını gerçekleştirmiş oldu. Son günlerde yurtdışında birçok endekste görülen satışlar dahi endeksin hızını kesmedi. Önceki haftalarda da ifade ettiğimiz gibi, endeksin yakaladığı momentum piyasadaki aktörlerin satış iştahını azaltıyor. Bu durum endeksin aşağı yönlü risklerini sınırlamaya devam ediyor. Buna karşın son haftalarca sıkça üzerinde durduğumuz yılbaşından beri devam eden yükselen trend 99-100 bin sınıra ulaşmış durumda. Bu trendin kırılmasının endekste teknik satışları hızlandırabileceğini düşünüyoruz. Kısa vadede bu trend üzerinde kalındığı sürece mevcut momentumdan faydalanılmaya devam edilmesi gerektiğini düşünmemize karşın, bu trendi olası bir düzeltme hareketinin başlangıcı için kendimize emniyet sübabı olarak koyuyoruz.
Bahsettiğimiz yükseliş trendi kırılmadığı sürece mevcut momentum de göz önünde bulundurulduğunda kanal hedefi olan 105-110 bin aralığı hedef olmaya devam edecektir. Ancak her hangi bir nedenle bu trend kırılacak olursa endeksin 95 binden önce kendisine destek bulmakta zorlanacağını düşünüyoruz. Bu nedenle endeks için stratejimizi momentum devam ettiği sürece endeks ile hareket etmek gerektiği ancak olası sert düzeltmeleri de göz önünde bulundurarak mevcut yükseliş trendinden bir dönüşe karşı taviz verilmeyecek bir stop loss stratejisi oluşturmak gerektiği şeklinde kurguluyoruz.

DOLAR/TL 3.50'DEN UZAKLAŞAMIYOR

Dolar başta euro olmak üzere önemli para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ediyor olsa da küresel ölçüde artan belirsizlikler son haftalarda gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında benzer seyri izlemesini engelliyor. Dolar Endeksi [DXY] 96'nın da altına sarkarak geçtiğimiz yıl eylül ayından sonraki en düşük seviyeleri gerilemiş olmasına rağmen, Dolar/TL kuru 3.50'nin üzerinde kalmaya devam etti. Kurun son dönemdeki bu hareketleri 3.50 ve altında dolar satış iştahının azaldığını net bir göstergesi. Bu paralelde, bu tutumu değiştirecek bir etkenle karşılaşmadığımız sürece kurda 3.46'ya kadar olacak geri çekilmelerin kademeli alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz. Kurun herhangi bir gelişme ile yeniden 3.55'in üzerine çıkmasının ise alımları hızlandıracağı kanaatindeyiz. Bu nedenle düşerken alım yapmayı riskli bulanlar ikinci bir alım stratejisi olarak 3.55'in geçilmesini beklemeye devam edebilirler. (Üzeyir Doğan/Para Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)