E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST Ekim'de yatırımcısını güldürecek mi?---

BİST Ekim'de yatırımcısını güldürecek mi?

BİST Ekim'de yatırımcısını güldürecek mi?
04 Ekim 2015 - 12:06 borsagundem.com

Son 3 yıldır ekim aylarında yatırımcısının yüzünü güldüren borsanın, bu sene de yoğun gündeme karşın yükseliş denemeleri ile öne çıkabilecek mi?

Borsa İstanbul yatırımcısının üst üste üç yıldır yüzünü güldüren ekim ayının, bu sene de seriyi devam ettirerek son beş aydır etkili olan düşüş sürecini sonlandırması bekleniyor.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi aylık bazda son 5 aydır devam eden düşüş eğilimi sonunda yatırımcısına toplam yüzde 11 kaybettirdi. Analistler, yılbaşına göre de yaklaşık yüzde 13 gerileyen BIST 100 endeksinde, ekim ayında yurt içi ve yurt dışındaki yoğun gündeme karşın yükseliş denemelerinin öne çıkabileceğini belirtiyor.

Endeks, son üç yıldır ekim aylarında yatırımcısının yüzünü güldürerek ortalama yüzde 7 kazandırmıştı. Ayrıca son 5 aydır değer kaybeden BIST 100 endeksinin eylül ayında 50 aylık hareketli ortalamasının geçtiği 72.800 seviyelerinin üzerinde tutunması da dikkati çekmişti. BIST 100 endeksi, 2009 yılından bu yana 50 aylık hareketli ortalamasının altına zaman zaman inse de bu seviyeden gelen tepki alımları ile uzun vadeli yükseliş trendini korumuştu. Analistler, olumlu senaryoda BIST 100 endeksi için 80.000 seviyelerinin, olumsuz senaryoda ise 68.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

"Emtia fiyatları küresel piyasalarda yeni bir kriz başlığı olmaya aday"

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, eylül ayının piyasalar için Fed'i daha belirgin bir şekilde fiyatlama adına bir dönüm noktası olduğunu belirterek, Başkan Janet Yellen'in her toplantının faiz artırımı için potansiyel olduğunu söylemesinin piyasalarda Fed'e bağlı belirsizliği perçinlediğini kaydetti. 

Global büyüme sorunlarının Çin özelinde arttığını ve emtia fiyatlarının tarihi diplerine gelerek küresel ekonomiyi maliyet kaynaklı büyüme adına desteklemenin ötesinde yeni bir kriz başlığı olmaya aday olduğunu ifade eden Paksoy, "emtia fiyatları düşük kalmaya devam ettikçe bu emtiaları üreten ülkeler ve aracılık eden büyük firmalara dair kaygılar piyasaları ekim ayında da meşgul edecek" dedi.

"BIST 100 endeksi olumlu senaryoda 80.000 puanı test edebilir"

Ekim ayında, Rusya'nın son müdahalelerinden sonra Suriye başlığının yurt içi piyasalar için biraz daha fazla öne çıkabileceğini aktaran Paksoy, Suriye ile ilgili gelişmelerin ve Irak, İran gibi ülkelere doğru genişleme riskinin global piyasaların ekstra fiyatlayacağı gelişmeler olabileceğini dile getirdi. 

Paksoy, yurt içinde genel seçim yaklaşırken siyasi taraftan gelecek haber akışının, seçime dair anket sonuçlarının ve seçim sonrası tabloya dair beklentilerin piyasaları global süreç dışında etkileyecek ana etkenler olacağını belirterek, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 

"Bütün bu başlıkların gölgesinde yolunu arayan BIST 100 endeksi son dönemde 200 haftalık üssel ortalamayı da içinde barındıran 73.000-74.000 aralığının pivot olduğu aşağıda 70.000 yukarda 77.000 bandı içinde dalgalanma gösteriyor.

Teknik olarak baktığımızda; 70.000'ler kırılacak olursa 68.000, 77.000 üzerine geçilmesi durumunda ise 80.000'e kadar bir hareket tetiklenebilir"

BIST 100 endeksinde dolar bazlı 51.000 zirvesine göre mevcut 25.000 seviyelerinin yarı yarıya ucuz durumda bulunduğunu hatırlatan Paksoy, ucuzluğun satın alınması için gösterge tahvilde yüzde 10 bileşiklere yaklaşılması ve dolar/TL tarafında 2.85-2.90'lara geri çekilme yaşanmasının destekleyici olacağını kaydetti.

Yurt dışında Çin ve Fed, yurt içinde seçime ilişkin beklentiler

Şeker Yatırım Teknik Analisti Fatih Tomakin ise BIST 100 endeksinin eylül ayında yurtiçinde yaşanan terör olaylarının etkisi ve yurt dışı piyasalardaki dalgalanmaya bağlı olarak 71.000 seviyelerine kadar düştüğünü hatırlatarak, Fed'in eylül ayı toplantısında faizleri sabit tutması ve Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu koruması sonrası ay içinde 76.000 seviyesinin üzerini test ettiğini kaydetti. 

Bankacılık sektörünün negatif görünümü ile eylül ayında BIST 100 endeksini aşağı çektiğine değinen Tomakin, "TL'de değer kayıplarının devam etmesi ve yükselen yurt içi tahvil faizlerine rağmen Borsa İstanbul eylülde yurtdışı borsalardan pozitif yönde ayrıştı" dedi. 

Tomakin, yurt dışında başlıca gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsalarının eylül ayını yüzde 2-6 arası düşüşlerle kapattığını, buna karşın BIST 100 endeksindeki gerilemenin daha sınırlı kaldığını belirterek, bunda en önemli etkenin üst üste dört ay süren düşüş ile göreceli olarak diğer borsalara göre ucuz kalınması olduğuna işaret etti.

Ekim ayında yurt dışında piyasaların gözünün Çin'den gelecek ekonomik veriler ve Fed'in gerçekleştireceği toplantıda olacağını dile getiren Tomakin, yurt içinde erken seçim süreci ve seçim sonucuna ilişkin anketlerin ana gündem olmaya devam edeceğini, ekimde hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalarda volatilitenin bir miktar düşerek piyasalarda dengelenme çabasının ön plana çıkmasını beklediklerini söyledi. 

"BIST 100 ekim ayında pozitif ayrışabilir"

Tomakin, haziran ayındaki genel seçim sonrası oluşan siyasi belirsizliğin önemli ölçüde fiyatlara yansımış olduğunu, 1 kasımda gerçekleştirilecek seçim ile siyasi belirsizliğin sona ereceğine yönelik beklentilerin, Borsa İstanbul'un sınırlı da olsa yurt dışı borsalara göre pozitif ayrışmasını sağlayabileceğini ifade ederek değerlendirmesine şöyle devam etti: 

"Döviz kurlarında ve özellikle tahvil faizlerinde yaşanabilecek düşüşler bu pozitif ayrışmayı kuvvetlendirebilir. BIST 100 endeksinde toparlanmanın kuvvetlenmesi için şuan yüzde 10,90 bileşik seviyelerinde olan 10 yıllık tahvil faizlerin yüzde 10,60'ın altına gerilemesi gerekiyor. Aksi durumunda banka pay piyasalarındaki satış baskısının devam etmesi beklenir. BIST 100 endeksi, teknik olarak 71.000 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece ilk etapta 50 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 75.500, ardından sırasıyla 77.000 ve 79.500 seviyelerine kadar yükseliş gerçekleştirebilir."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • efg05 Ekim 2015 00:28

    fed bugünde artırsa 2016 dada artırsa sonuçta artacak.endeks 80,250 kadar hareket eder ekim sonunda 80-82 bandına getirip oradan basarlar. Buralardan satış kimse beklemesin. ilk önce alımlarla tek parti gelecek algısı yaratıp bahar havası estirecekler 70 li rakamlardan aldıklarını 80 üzerinde basmak için her türlü oyun döner.

  • Ender DOSAN04 Ekim 2015 19:36

    Yerli yatırımcı borsadan asla para kazanamaz çünkü finansal okuryazarlığı yok,erken almak ve erken satmak zorunda çünkü tahtaları yabancılar yapıyor,yabancılar zamanı geldiğinde kar realizasyonunu yapıyorlar yerli yatırımcı hisselerin sonsuza kadar gideceğini düşünür.Yerli yatırımcı zara eden firma hissesinden para kazanır yinede satmaz.Yani yerli karı görür ama cebine indirmez kısacası

  • mali04 Ekim 2015 19:20

    Endeks dibin dibinde. ister tek parti, ister koalisyon bist 100 bini çok rahat geçer ve 120 konuşulur.

  • Minik Yatırımcı04 Ekim 2015 13:28

    Bu arada benim yüzüm bu haberlerin yapılmaya başlamasıyla güldü. Allah razı olsun emeği geçenlerden :)

  • Minik Yatırımcı04 Ekim 2015 13:13

    Evet BIST'te 3. çeyrek bilançoları ve tek parti ya da güçlü koalisyon beklentileri satın alınacak. Diğer taraftan FED faiz arttırımının 2016 yılına öteleneceği vs. bu durumda 80.000 bile az olur beklentisindeyim. Kasım'ın ilk haftasına kadar büyük yatırımcı olma hayalim gerçekleşeceğine inanıyorum. Büyümek benimde hakkım :)