E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.99 düşüşle kapattı---

Borsa günü yüzde 1.99 düşüşle kapattı

Borsa günü yüzde 1.99 düşüşle kapattı
01 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.99 düşüşle 72.519 seviyesinden tamamladı

Güne yatay pozitif başlayan endeks 74.094 seviyesine kadar yükseldikten sonra sert satışlara maruz kaldı. Dolar/TL'de başlayan yükselişin 3.5060 seviyesinde tarihi rekor kırması ile kayıplarını 72.336 seviyesine kadar genişleten BİST-100 endeksi günü yüzde 1.99 düşüşle 72.519 seviyesinden gerçekleştirdi. İşlem hacmi 3.1 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Güne tepki alımları ile başlayan endeks, gün içerisinde bankacılık sektöründeki düşüşün ağır basmasıyla günü satıcılı kapattı. BİST-100 endeksi yüzde 0.28 düşüşle 73.995 seviyesinden günü tamamladı. Endeks yeni güne ise yüzde 0.09 yükselişle 74.059 seviyesinden yatay başladı.

Türk Lirası bugün diğer gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden paralardan biri oldu. Dolar endeksinde sakin bir seyir olmasına rağmen, dolar kuru bir süredir kırmakta zorlandığı 3.44 seviyesini öğlene doğru geçti ve 3.5060 seviyesi ile yeni rekora imza attı. Euro/TL kuru da 3.7186 ile rekorunu tazeledi. Gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı yaratan mevcut riskler hala devam ederken, dünkü OPEC toplantısının ardından petroldeki sert yükselişte yeni bir olumsuzluk olarak eklendi

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında anayasa değişikliği ile ilgili yapılan görüşme sonrası anlaşmaya varılan teklif önümüzdeki hafta TBMM’ye sunulacak. Başbakan Yıldırım Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içinde referandum öngörüldüğünü de belirterek "Yasa çok açık, Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Eğer bütün her şey yolunda giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir."

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Kasım ayı toplantısına ilişkin toplantı özeti yayınlandı.Raporda, döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtilen raporda, sadeleştirme konusunda atılacak adımlarının yönünün enflasyon görünümü ve finansal istikrar gelişmelerine bağlı olduğu ifade edildi. Vergi düzenlemelerinin enflasyon görünümüne etkilerinin yakından takip edildiği belirtilen raporda, öngörülenin ötesinde sıkılık olması durumunda “zorunlu karşılıkların destekleyici yönde kullanılacağı ifade edildi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 26 Kasım'da sona eren haftada 17 bin artışla 268 bin oldu. Bu Haziran'dan beri görülen en büyük artış oldu. Bu artışa rağmen işsizlik maaş başvuruları 91 haftadır 300 bin seviyesinin altında seyrediyor. Bu 1970 yılından beri görülen en uzun süreli trend ve sağlıklı istihdam piyasası görünümüyle uyumlu. Beklenti 250 bindi. 4 haftalık ortalama işsizlik başvuruları ufak değişimle 251 bin 500 oldu. Devam eden işsizlik maaşı başvuruları ise 38 bin artarak 2.08 milyona yükseldi.

ABD'de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi önemli olacak.

Draghi'den Avrupa'ya refah uyarısı!

 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) yılın ikinci Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısını gerçekleşti. YİK toplantısına "onur konuşmacısı" olarak Başbakan Binali Yıldırım katıldı. Toplantının açılış konuşmasını TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan yaptı. Özilhan konuşmasında ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Özilhan TL'nin değer kaybını 'Canımızı sıkıyor' şeklinde yorumlarken, değer kaybının sürmesinin enflasyona etkisinin kaçınılmaz olacağını dile getirdi. 

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes ise, terörle mücadele ve darbeciliğe son verme bağlamında güvenlik kaygıları arttı. Güçlü ve adil bir hukuk sistemi olmadan adil bir vergi düzeni kurulmadan piyasa ekonomisini hakkıyla işletmek mümkün değildir. Acilen bir büyüme hikayesi yaratmamız gerekiyor.Parası en fazla değer kaybeden ülkelerden olmamızı düşünmeliyiz" dedi. Symes, "Öfkeli popülizm demokratik ülkeleri etkiliyor. Zaman kısıtlı hale geldi, 4 yıldır ekonomi potansiyelin altında büyüyor" şeklinde konuştu.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise; "TL'de bir ayrışmamız olduğu doğru. Tüm para birimleri yüzde 5-6 yaptıysa bizimki 2 katı yaptı. Bunu da biliyoruz, bunun sebeplerini de biliyoruz. Unutmayalım Türkiye 4 ay içinde uçurumun eşiğinden döndü." yorumunu yaptı. Piyasalardaki dalgalanmanın 1-1.5 ay daha sürebileceğini söyleyen Başbakan "20 Ocak'a kadar, ABD'de yeni başkan iş başına geldiktan sonra öngörülebilirlik artacak" dedi.

Türkiye'de bu sabah özel tüketim vergisi (ÖTV) alkollü içeceklerde yüzde 10 ve sigaralarda 7 kuruş olarak artırıldı. Uzmanlar bu ÖTV artışının enflasyona 25 - 30 baz puan arasında yansıyacağını belirtiyor.

Piyasaların uzun zamandır beklediği OPEC'in resmi toplantısı dün yapıldı. Toplantı öncesinde yapılan gayri resmi toplantıda özellikle İran ve Irak'ın toplantıdan yana umutlu olduklarını açıklamaları sonrasında petrol fiyatları değer kazandı. Akşam saatlerinde açıklanan resmi toplantı sonucunda petrol üretiminin günlük 1.2 milyon varil azaltılması kararı verildi.

Goldman Sachs, OPEC'in üretimi düşürme anlaşmasının, ABD'de ve dünyanın geri kalanında ani bir üretim tepkisi ortaya çıkaracağını öne sürdü.  ABD yatırım bankası, "OPEC anlaşması yüksek petrol fiyatlarını değil, aşırı stokları hedef alan kısa süreli bir tedbir. İçeriğinin aksine bu karar, hem ABD'de hem de dünyanın geri kalanında ani bir üretim tepkisi ortaya çıkarır" dedi.  Goldman Sachs, petrol fiyatlarının gelecekte artması için katalizörlerin, OPEC dışındaki üreticilerin katılımını onaylaması ve İran'ın durumunun daha fazla netleşmesi gerektiğini de bildirdi.

Borsa İstanbul tarafından bugün KAP'a yapılan açıklamada, Feniş Alüminyum,Genpower Holding ve Gediz İplik paylarının Borsa kotundan çıkarılmasına karar verildiğini bildirdi.

Kur siyasi gelişmelerle rekor kırdı

 

Meteoroloji'den Marmara için fırtına uyarısı

 

Turkcell ve İTÜ'den 5G’de yerli üretim atağı

 



 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)