E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBeyaz et şirketleri kuş gribinden etkilenecek mi?---

Beyaz et şirketleri kuş gribinden etkilenecek mi?

Beyaz et şirketleri kuş gribinden etkilenecek mi?
03 Mayıs 2015 - 14:28 borsagundem.com

Balıkesir Bandırma'da ortaya çıkan kuş gribi vakası beyaz et şirketlerini tehdit ediyor

Türkiye dün yeni bir kuş gribi vakasıyla tekrar karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz yıllarda da toplu itlaflara neden olan ve beyaz et üretimine darbe vuran kuş gribinin bu yıl da tehlikeli boyutlara ulaşılmasından korkuluyor.

Devlet kuş gribinin yayılmaması için tedbir olarak Balıkesir'de bir kısım bölgeleri karantinaya aldı ve giriş çıkışları yasakladı.

Görevlilerin Balıkesir'in bazı bölgelerindeki kanatlı hayvanları toplayıp kuş gribinin daha fazla yayılmaması için itlaf etmeye başladığı öğrenildi.

BEYAZ ET ŞİRKETLERİ ETKİLENECEK Mİ?

Borsa İstanbul'a beyaz et üretimi yapan şirketler kote durumda. Bu şirketlerin hisseleri 2005-2006 yılında yaşanan kuş gribi vakalarından etkilenmişti. Geçmiş dönem kuş gribi vakasında beyaz et üretimi yapan şirketler sürekli olarak kendi tavuklarında virüse rastlanmadığını açıklasalar da hisselerinde sert düşüşler yaşanmıştı.

AVRUPA'DAKİ VAKA TÜRK ŞİRKETLERİNE DARBE VURDU

Avrupa'da geçtiğimiz yıl sonunda ortaya çıkan kuş gribi vakası Borsa İstanbul'a kote olan beyaz et şirketlerini etkilemişti. Beyaz et ile uğraşıp Borsa İstanbul'a kote olan şirket hisseleri yüzde 10'un üzerinde değer kaybetmişti. Banvit yüzde 10.45, Şeker Piliç ise yüzde 10.42 oranında kayıp yaşamıştı.

TURİZM SEKTÖRÜ DE ETKİLENEBİLİR

Turizm açısından da kuş gribi büyük önem taşıyor. Konuya duyarlı olan turistler Türkiye'de virüs olduğu nedeniyle tatil rezervasyonlarını iptal ettirebiliyorlar. Ölümcül olan virüse yakalanmamak için Türkiye'yi bazı turistler akıllarından çıkarabilir. 2005-2006 yılındaki kuş gribi vakasında birçok turist Türkiye rezervasyonlarını iptal etmiş ve bu nedenle turizm şirketi hisselerinde düşüşler yaşanmıştı.

HANGİ SEKTÖRE YARAYACAK?

Gıda alanında özellikle beyaz et sektörüne geçmişte de darbe vuran kuş gribi vakası Türkiye'de ilaç sektörüne yarayabilir. Borsa İstanbul'da ilaç üretimi yapan şirketler kuş gribini avantaja çevirebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MUSTAFA03 Mayıs 2015 21:36

    TAVUK KISMINA GÜVEN OLMUYOR.TAMDA PİKNİK ZAMANIYDI FAKAT BU HABERDEN SONRA YEMEK İÇİME SİNMEZ

  • ASLA 03 Mayıs 2015 18:09

    ÜLKEMİZİN CAN DAMARI OLMASI GEREKEN HAYVANCILIK VE TAVUKCULUK SEKTÖRÜ ZATEN CAN ÇEKİYOR BAHANE İLE İYOK EDİLMESİN BEN KENDİMİ BİLDİM BİLELİ ÖLET DENEN TAVUK HASTALIGI VARDIR BU SEBEPLE İNSANLARA BİR ETKİSİNİDE DUYMADIM BİR KAÇ TAVUK ÖLÜR VE GEÇİP GİDER,

  • yatırımcı03 Mayıs 2015 17:51

    haliyle kırmızı et şirketlerinede olumlu yansır.her olumsuzluğun bir zıttı mevcut borsada...

  • Muhtar03 Mayıs 2015 17:44

    Rta laboratuvarları olumlu etkilenir.

  • demr celik03 Mayıs 2015 15:07

    kardemire de yarar mi ? hicbir sey yukseltmiyorblki kus gribi yukseltir