E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankalarda yüksek tek haneli kar artışı görülebilir---

Bankalarda yüksek tek haneli kar artışı görülebilir

Bankalarda yüksek tek haneli kar artışı görülebilir
30 Haziran 2016 - 11:29 borsagundem.com

Şeker Yatırım, BDDK'nın Mayıs 2016 bankacılık raporu sonrası bankalar için analiz raporu yayınladı. Şeker Yatırım, sonuçları ikinci çeyrek için umut verici buldu.

Mayıs ayında bankalar 2.944 milyon TL net kar elde etti. Bu sonuç, bir önceki aya göre yüzde 6 artışa denk gelirken bir önceki yılın aynı dönemine göre kümüle yüzde 27 artışa işaret etmektedir. Artan çekirdek gelirler, devam eden temettü gelirleri, yataya yakın seyreden sermaye piyasası zararları ve düşen faaliyet giderleri Mayıs ayında karlılığı destekleyen önemli unsurlardır.

Özellikle kredi getirilerinin yükselmesinin etkisinde kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının 27 baz puan genişlemesi çekirdek gelirleri yüzde 7 artırmıştır. TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirilerindeki düşüşe rağmen menkul kıymet getirileri 15 baz puan yükselmiştir. Net faiz marjı Mayıs ayında 21 baz puan genişlemiştir. Komisyon gelirlerinde ise yüzde 12 artış gözlemlenmektedir.

Kur swaplarının kullanılmaya devam ediyor olması nedeniyle sermaye piyasası zararları Mayıs ayında da devam etmiştir. Diğer bankacılık gelirleri ise tahsilatların yavaşlaması ve birinci çeyrekte karşılık iptalleri sayesinde yükselen bazın etkisinde yüzde 29 düşmüştür. Faaliyet giderleri, personel dışı giderlerin düşmesi ve kur baskısının azalmasıyla yüzde 7 geri çekilmiştir. Aktif kalitesi Mayıs ayında biraz bozulmuştur. Şöyle ki, takipteki krediler oranı 8 baz puan yükselerek 3,45'e ulaşmıştır. Yeni sorunlu kredi girişlerinin hızlanması ve artan genel karşılık giderlerinin etkisinde toplam karşılık giderleri yüzde 19 büyümüştür. Sermaye yeterlilik oranı ise bir önceki aya göre 28 baz puan düşerek yüzde 15,49 olarak gerçekleşmiştir.

Kamu mevduat bankalarının performansı yerli özel mevduat bankalarına göre daha iyi gözükmektedir. Net kar, yerli özel mevduat bankalarında yüzde 20 artarken kamu mevduat bankalarında yüzde 34 büyümüştür. Katılım bankalarında ise yüzde 52 kar artışı görülmektedir. Yerli özel ile kamu mevduat bankaları kar artışları arasındaki fark, kamu bankalarının temettü gelirlerinin devam ediyor olması ve faaliyet giderlerindeki daha iyi performanstan kaynaklanmaktadır.

Genişleyen kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının, artan komisyon gelirlerinin ve düşen faaliyet giderlerinin etkisinde ikinci çeyrekte bankaların karlılık ivmesinin yükseleceğini düşünmekteyiz. Visa birleşmesinden elde edilen gelirlerde bu çeyrek banka finansallarına yansıyacaktır; bu gelirler 2016 kar beklentimizin ortalama yüzde 5'ine denk gelmektedir. Dolayısıyla, bu çeyrek bankalarda yüksek tek haneli kar artışı görebiliriz.

Yatırımcılara ticari kredilerde aktif olan, fonlama maliyetlerini rakiplerine göre daha iyi kontrol edebilen ve sermaye yeterlilik oranları rakiplerine göre daha yüksek olan bankaları öneriyoruz. Garanti, Halkbank ve Akbank tavsiye ettiğimiz bankacılık hisseleri arasındadır.

Şeker Yatırım

Deutsche Bank'tan en beğendiği Türk hisselerinde değişiklik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)