E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankacılıkta kârlarda gözle görülür artış---

Bankacılıkta kârlarda gözle görülür artış

Bankacılıkta kârlarda gözle görülür artış
21 Temmuz 2014 - 08:57 borsagundem.com

Bankacılık sektörü karlılığında yılın 2. yarısında artış bekleniyor

''2013 yıl sonunda Merkez Bankası’nın yaptığı yüksek montanlı faiz artırımları ve banka yönetimlerinin oldukça olumsuz tahminlerine rağmen, bankaların 1Ç14 performansları beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Yine de yıılık bazda karların önemli derecede gerilemiş olduğunu gördük. Bunun üzerine ikinci çeyrekte karlılıklarda çeyreksel bazda gözle görülür artışların gerçekleşmesini bekliyoruz.

Marjlarda düzelme var, sıçrama yok. Mevduat maliyetleri ortalamalarda birinci çeyreğe göre yüksek seyretmesine rağmen, kredi yeniden fiyatlama etkisiyle spredlerin çeyreksel bazda bir miktar iyileştiğini görüyoruz. Ayrıca TÜFE’ye endeskli tahvillerin artan getirileri de marjları bu çeyrekte olumlu etkileyen bir diğer faktör. Marj artışının ikinci çeyrekte özel bankalarda daha kuvvetli olmasını, kamu bankalarında ise bu seyrin üçüncü ve son çeyrekte daha belirgin hale geleceğini düşünüyoruz.

Vasat bir ücret ve komisyon gelir performansı var. Bankaların mevsimsel ücret ve komisyon gelir kalemleri genelde değişebiliyor. Örneğin YKB’nin bazı mevsimsel gelir kalemlerini bu çeyrekte kaydettiğini göreceğiz. Garanti Bankası dışında diğer bankaların ücret ve komisyon gelir performanslarının vasat bir görünümde olmasını bekliyoruz. Garanti özelinde ise bu gelir kalemi güçlü seyrini koruyor.

Aktif kalitesi ikinci çeyrekte de oldukça iyi. Bu nedenle bankaların faiz dışı gider kalemlerinin önemli bir bölümünü oluşturan özel karşılıklarda önemli bir hareketlilik beklemiyoruz. Kobi ve ticari kredilerine daha düşük genel karşılık ayrılma uygulamasının başlaması ve düşük seyreden kredi büyümesinin de etkisiyle genel karşılık provizyon yükünün de oldukça hafif bir düzeyde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Tahsilatlarda görünüm ikinci çeyrekte kuvvetli.

Temettü gelirleri çeyreklik karşılaştırmaları zorlaştırıyor. Örneğin Vakıfbank ve YKB 2014 temettü gelirlerini birinci çeyreğe yazmışken, bunun bazı bankalarda sonraki çeyreklerde geleceğini görüyoruz. İşbank özelinde ise birinci çeyrekte yazılan temettü gelirlerinin kalan kısmı ikinci çeyrekte gelir hesaplarına aktarılacak.

İkinci çeyrek karlılıklarında kim önde?

Nominal olarak çeyreklik kar artış tahminlerimize baktığımız zaman Akbank, Halkbank ve Garanti Bankası’nın bir adım önde olduğunu görüyoruz.
Temettü gelirlerini düzeltip baktığımızda ise YKB ön plana çıkmakta. Yine de bankanın yıllık karşılaştırmalarda kar düşüşü yaşadığını görmekteyiz.
Halkbank’ın faaliyet gelirlerindeki güçlenmesi dikkat çekici ve özellikle marjlardaki iyileşmenin önümüzdeki iki çeyrekteki görünümü daha belirgin olacak.
TSKB ise hem yıllık hem de çeyreklik kar artış performansıyla işlem gören bankalar içerisinde bu anlamdaki tek isim olmaya devam edecek.
Bank Asya’nın aktif satışından elde ettiği önemli gelirin geçmişten gelen takipe atılmış kredilerin provizyonunda kullanıldığını görüyoruz.''

İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)