E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBank Asya'da ortaklar belgelerini getirmedi---

Bank Asya'da ortaklar belgelerini getirmedi

Bank Asya'da ortaklar belgelerini getirmedi
19 Şubat 2015 - 07:28 borsagundem.com

TMSF'nin ortaklık yapısındaki belirsizlik nedeniyle yönetimine el koyduğu Bank Asya'da 122 kişiden 60'ı hâlâ belge getirmedi

Bank Asya'daki ortaklık yapısındaki şaibe Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) yapılan başvurular ile de gün yüzüne çıktı. Sabah'ın haberine göre, banka yönetimine el konulmasının ardından 15 gün geçmesine karşın 122 ortaktan sadece 62'si BDDK'ya başvurdu. Geriye kalan 60 ortaktan ise ses seda çıkmadı. Getirilen bilgi ve belgeleri incelemeye alan BDDK, sır gibi saklanan şaibeli 60 ortağın peşine düştü. 

BATIĞI ALANA İNCELEME 

Bank Asya'nın batık kredi dosyalarını alan varlık yönetim şirketleri de gözetime alındı. Teminatsız olan batık kredi dosyalarındaki alacakların tahsilinin neredeyse imkânsız olduğu belirtiliyor. Bu işlemlere aracı olan varlık şirketlerinin de iş ortaklarına bakılıyor. Bank Asya'nın önceki gün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdiği vergi dairesine sunulan 2014 gelir tablosundaki rekor zararın ardından sermaye piyasası mevzuatına göre düzenlenen bilançosu da mercek altına alındı. 

3 MART'TA AÇIKLANIYOR 

Bankanın batık kredileri geçen yıl 9 aylık dönemde 2.1 milyar liraya çıkmıştı. Batık kredinin yılın son 3 aylık döneminde ne kadar olduğu inceleniyor. Ayrıca Bankacılık Kanunu'nun 50 ve 51'inci maddesine aykırı olarak kullandırdığı 3 milyar liralık kredinin kapatılıp kapatılmadığı da sermaye piyasası mevzuatına göre düzenlenen bilançoda ortaya çıkacak. Halka açık şirket ve bankaların 2013 yılına ilişkin bilançolarını 3 Mart'a kadar KAP'a bildirmeleri gerekiyor. 

ÖNEMLİ İDDİALAR VAR

Bank Asya'da yönetim değişikliğinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendiren BDDK yetkilileri, "Şu ana kadar 62 ortak belge sundu. Bunların her biri hisse yapısı vs. incelenecek" değerlendirmesini yaptı. Yetkililer, bankanın batık kredi dosyalarını devrettiği varlık şirketlerine de dikkat çekerek, "Bu konuda da önemli iddialar var. Bazı varlık şirketleri yüklü para ödeyerek bu dosyaları almış. Gelin görün ki bu dosyalardaki alacakların tahsili imkânsız görünüyor" yorumunu yaptı.

REKOR ZARAR: 900 MİLYON

Bank Asya'nın yönetimi fona geçmeden önce geçen yıl vergi dairesine sunduğu gelir tablosu da rekor zararını ortaya koydu. Banka vergi daresine gönderdiği 12 aylık bilançoyu KAP'ta yayınladı. Bu bilançoda 2014'ün 875.7 milyon TL rekor zararla kapatıldığı ortaya çıktı. KAP'a gönderilen geçici vergi beyannamesi ekinde 01.01.2014-31.12.2014 dönemini kapsayan gelir tablosuna göre bankanın zararı geçen yılın son üç aylık döneminde yaklaşık 693 milyon lira arttı. 2013 sonunda sadece 550 milyon lira olan 'kredi ve diğer alacaklar değer düşüş karşılığı' kalemi de 1 milyar 552 milyon TL'ye yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)