E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBAGFAŞ’tan ekonomiye CAN-AN desteği---

BAGFAŞ’tan ekonomiye CAN-AN desteği

BAGFAŞ’tan ekonomiye CAN-AN desteği
01 Şubat 2015 - 11:04 borsagundem.com

BAGFAŞ'ın 2015 yılında hizmete girmesi planlanan CAN-AN fabrikaları için toplam 250 milyon dolarlık yatırım yapılıyor

Türk sanayisinin köklü şirketlerinden BAGFAŞ, Bandırma’da hizmete girecek yeni fabrikalarında ilk kez granül Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) ve granül stabilize Amonyum Nitrat (AN) gübresi üretip, cari açığın kapatılmasına önemli bir destek verecek. 2015 yılında hizmete girmesi planlanan CAN-AN fabrikaları için toplam 250 milyon dolarlık yatırım yapılıyor.

Bandırma’da 450 bin metrekarelik arazisi üstündeki beş fabrikasında kimyevi gübre üreten Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. (BAGFAŞ), bir ilke daha imza atarak, yine bir ilke imza atarak, Türkiye’de ilk kez granül Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) ve granül stabilize Amonyum Nitrat (AN) gübresi üretecek iki yeni fabrikayı hizmete hazırlıyor.

BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Aza Y. Kemal Gençer,  yeni fabrikaları 2015’in mayıs ayında hizmete açmayı hedeflerini belirterek şu bilgileri verdi:  “Tarım için hayati öneme sahip kimyevi gübre üretimi, yüzde 55-60 hammadde ile beraber  yüzde 80 gibi son derece yüksek oranda ithalata bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Kimyevi gübreye yılda ortalama 1.5 milyar dolar döviz ödüyoruz.  Önümüzdeki yıl devreye girip ilk kez granül Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) ve granül stabilize Amonyum Nitrat (AN) gübresi üretecek iki yeni fabrikamız cari açığın kapanmasına  katkı sunacağımıza inanıyoruz.”

1969-1970 yıllarında kimyevi gübre üretimi konusunda faaliyet göstermek amacıyla kurulan BAGFAŞ bünyesinde, günümüzde ikisi asit, üçü de kimyevi gübre olmak üzere beş fabrika bulunuyor. BAGFAŞ’ın borsada halka açık işlem gören ikinci şirket olduğunu hatırlatan Gençer, “Ailede ikinci kuşak bir kimyacı olarak, en büyük mutluluğum, devreye girecek yeni fabrikalarımızda kimyanın dört önemli asidinden üçünü yüz binlerce ton miktarlarda üretecek olmamızdır” diyor.

Söz konusu tesislerin ilave yardımcı ünitelerle beraber toplam yatırım tutarının 250 milyon ABD doları civarında olacağını ifade eden Gençer, açıklamalarını şöyle sürdürüyor: “ Ana üretim ünitelerinin tutarı bu meblağın içinde ve 140 milyon euro’ya ulaşıyor. Bu tutarın yüzde 85’i Almanya’dan üç yılı ödemesiz 13 yıl vadeli, yüzde 3,02 sabit faizli kredi ile finanse edilerek karşılanıyor. Kredi kuruluşuna ne ipotek, ne yerli banka teminat mektubu ne de başka bir garanti verildi.  Bu da Türkiye’ye ve şirketimize olan güvenin tam olduğunu gösteriyor.”

CAN-AN projesinin Türkiye’de son 40 yılda gübre sektörüne yapılan en büyük yatırım olduğunu vurgulayan Gençer, “Fabrikaların hizmete geçmesiyle BAGFAŞ,  aynı sahada hem Fosfatlı hem Nitratlı kimyevi gübre üreten Türkiye’nin tek, dünyanın ise nadir şirketlerden biri haline gelecektir. Yeni fabrikamızın CAN ürünü için şimdiden dünyanın sektörde en büyük firmalarından Transammonia Firması ile 200 bin ton, Alman BayWa AG ile de 170 bin ton ihracat taahhüt anlaşmaları imzaladık” dedi.

Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. (BAGFAŞ) 1969-1970 yıllarında ülkemizin artan kimyevi gübre ihtiyacını gören Etibank Boraks ve Asit borik fabrikaları kurucusu genç bir mühendis Recep Gençer’in önderliğinde yöre çiftçi ve iş adamları tarafından kuruldu. Sektörünün öncü ve yenilikçi firması olan BAGFAŞ, kurulduğu günden bugüne kadar  “Türk çiftçisine en kaliteli gübreyi, en uygun fiyatla sunma“ ilkesinden taviz vermeden hizmet veriyor.   Hisseleri BIST’te halka açık işlem gören BAGFAŞ; Türkiye ve dünyada sektörel birçok ilke imza attı. 600’ü aşkın bayisiyle ülke çapında sektörde fiyat belirleyicisi konumundadır. Mevcut beş fabrikaya ek olarak 2015 yılında iki yeni fabrikası liman, konveyör sistemi, depolama ünitesi daha devreye girecek. Bagfaş yeni fabrikaların hizmete girmesiyle, kimya sanayinin dört asidinden üçünü; fosfatlı,  kükürtlü ve nitratlı kimyevi gübrelerin tümünü üreten dünyanın sayılı entegre tesislerinden biri haline gelecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 24,98
En Yüksek: 25,90
En Düşük: 24,82
Değişim -0,64 %
FK: 0,00
PD / DD: 3,28
İşlem Hacmi 31.442.370
Toplam Adet: 1.240.045
Ağırlıklı Ort.: 25,45
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali veli..01 Şubat 2015 17:00

    Kredi kuruluşuna ne ipotek, ne yerli banka teminat mektubu ne de başka bir garanti verildi. Bu da Türkiye’ye ve şirketimize olan güvenin tam olduğunu gösteriyor.” bu doğruysa daha ne duruyorsunuz..hemen bu kağıdı alın derim...vede bırakmayın hiç..

  • Bağfaş derken01 Şubat 2015 12:25

    Bağfaş Bandırmanın çevre kabusudur. Havasını, suyunu, toprağını ve insanını zehirler ve hiç bir önlem almaz.