E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAvrupa’nın en büyük 10 limanından biri olan Kocaeli’nde kurulu Poliport, yatırımlarını sürdürüyor---

Avrupa’nın en büyük 10 limanından biri olan Kocaeli’nde kurulu Poliport, yatırımlarını sürdürüyor

Avrupa’nın en büyük 10 limanından biri olan Kocaeli’nde kurulu Poliport, yatırımlarını sürdürüyor
10 Aralık 2018 - 00:10 borsagundem.com

Poliport’un hizmet kalitesi, Shell tarafindan layık görülen “Avrupa’nın en iyi depolama hizmetleri sağlayıcısı ödülü” ile tescillendi

Poliport 1971 yılında, öncelikle Polisan Grubu’nun kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulup, daha sonra, rıhtım, iskele, dolgu ve depolama tesisleri ile Anadolu yakasında İstanbul'a en yakın ve en büyük terminallerden biri haline geldi.

Türkiye’de deniz ticareti, Avrupa’nın önemli limanlarının bulunduğu ülkelerdeki elleçlenen yük baz alınarak karșılaștırıldığında, 2017 yılsonu itibarıyla Hollanda, İspanya, İtalya ve İngiltere ardından 5. sırada yer aldı. 2009-2017 yılları arasında kaydettiği yıllık bileşik %5,40 büyüme hızı ve 2009 yılına kıyasla ise %52,3 oranı ile elleçlenen yükte en yüksek artışı yakalayan ülke Türkiye oldu.

Aynı dönemde %7,05 oranında büyüme kaydeden Poliport, Avrupa Birliği’nin en büyük on limanından biri olan Kocaeli Limanı’nda faaliyet gösteriyor. Deniz ticaretinde, 2017 yılında Türkiye GSYİH’nın ~%45’ini üreten endüstriyel bölgeye yakın olan Kocaeli Limanı Türkiye’nin en büyük limanı. İstanbul, Sabiha Gökçen Havaalanı, yeni köprü, TEM Karayolu gibi stratejik çıkış noktalarına oldukça yakın olan Poliport, Kocaeli Limanı’nın lider terminali konumunda. 

Poliport’un 3 iș kolu var. Dökme sıvı depolama hizmetleri %59 gelir payı ile Poliport’un en karlı iş kolu. 2017’de elleçlenen toplam yük 1,7 mln ton olup, %63’ü kimyasallar ve %37’si petrol ürünlerinden oluşuyor. 1990’lardan bu yana Dow, BASF, Bayer, Shell gibi dünyanın en büyük üreticileri Poliport’un müșteri portföyünde bulunuyor. Terminalin yıllık elleçleme kapasitesi 2,5 milyon ton. Kuru Yük ve Genel Kargo Hizmetleri Poliport gelirlerinin %29’unu oluşturuyor. 2017’de 2,9 mln ton yük elleçlenen Kuru yük limanının yıllık elleçleme kapasitesi 5 milyon ton olup, elleçlenen bașlıca malzemeler kömür, alüminyum, çeșitli evsafta saç, demir, profil boru, üre, hububat, silis ve orman ürünleri gibi çeșitli dökme ve genel kargo yüklerinden oluşuyor. Antrepo hizmetleri ise, Poliport’un gelirlerinin ~%12’sini olușturuyor. Poliport'un depolama ve lojistik hizmetleri sunduğu 44.500 metrekarelik alanda kurulu A Tipi Genel Antrepolarda, internet sitesi üzerinden ürünlerin stok ve teslimat takip imkanı sağlanabiliyor. 2017’de A tipi antrepolarda 377.716 ton yük depolandı.

Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler “2009-2017 yılları arasında yıllık bileşik %5,25 oranında bir hız ile büyüyen Kocaeli Limanı’nda önümüzdeki yıllarda kapasite artırımı ihtiyacı olacağını öngörüyoruz. Ancak, idare, Kocaeli’nde yeni terminallerin kurulumuna izin vermiyor. Poliport’un liman sahasının arkasında büyüyebileceği bir alanımız mevcut ve kapasite artırım yatırımlarımızı, tank doluluk oranlarına göre gerçekleştiriyoruz. Böylece hem daha rekabetçi fiyatlar ile müşterilerimizin sadakatini sağlıyor, hem de müşteri bazımızı büyütebiliyoruz. Hali hazırda, Kocaeli Limanı’nda kendi kuru yüklerini elleçleyen bazı firmalar atıl kapasitelerini değerlendirmek için oldukça düşük fiyatlar ile hizmet veriyor. Ancak bu terminaller, tam kapasite kullanım oranlarına yaklaștıkça, arz-talep dengesinin, lehimize döneceğini öngörüyoruz. Şu anda içinde bulunduğumuz konjonktür dolayısıyla, Türkiye deniz ticareti de bir daralma sürecine girdi. Ancak, Türkiye’nin deniz ticaretindeki önemli konumunu da düşünerek, yeni tanklar inşa etme ve boya operasyonunun taşınması ardından boşalan arazide depolama alanını genişletme hedefi ile başlattığımız altı yıllık yatırım planımızı bir miktar hız keserek de olsa, sürdürme kararı aldık. Bu kapsamda, 2018 yılında 15 milyon ABD doları harcamayı planladık. Bu sayede, önümüzdeki yıllarda, operasyonlarımızda karlı gelir büyümesini sürdüreceğiz.” dedi.

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından Eylül 2018 itibarıyla açıklanan verilere göre, Türkiye limanlarında elleçlenen yük, durağan ekonomik faaliyetler sonucunda geçen yılın aynı dönemine kıyasla %0,6 oranında geriledi. Aynı dönemde, Kocaeli Limanı’nda elleçlenen yük, Poliport’un faaliyet alanı dışında olan konteyner yükleri sayesinde, %4,6 oranında artarken, Poliport’ta elleçlenen yük ise geçen yıla kıyasla %5,6 oranında yükseldi.

9A 2018 itibarıyla Poliport’ta kuru yük gelirleri, terminal ve antrepo gelirleri, kur etkisiyle de, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %31,5, %17,6 ve %39,4 oranında artarken, Yönetim Hizmetlerinin 2018 itibarıyla Holding’e aktarılmasından kaynaklanan negatif etki dolayısıyla, Poliport’un gelirleri ancak %12,4 oranında arttı. Gelirleri ABD bazlı, giderleri TL bazlı olan Poliport’ta, elleçlenen yükteki artış ile birlikte sağlanan ölçek ekonomileri ve düşen Grup içi hizmet giderleri sayesinde, FAVÖK marjı 9,4 b.p.’lik artış ile %56,2 oldu. Yatırımlarını kendi yarattığı nakit ile gerçekleştiren ve dolayısıyla yatırım finansmanı kullanmayan Poliport’ta net kar ise, operasyonel karlılık paralelinde, %75,4 oranında artarak 43,5 milyon TL olarak gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)