E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupalı bankaların 7 milyar doları Türkiye'de---

Avrupalı bankaların 7 milyar doları Türkiye'de

Avrupalı bankaların 7 milyar doları Türkiye'de
31 Mart 2015 - 03:55 borsagundem.com

İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, iyi getiri arayan Avrupalı bankaların ECB'nin sağladığı fazla likiditeyi Türk bankalarına taşıdığını söyledi

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yürüttüğü parasal genişleme programı ve negatif faiz ortamı ile Avrupalı bankalarda oluşan fazla likidite Türk bankalarına akmaya başladı. Merkez Bankası’nın 20 Mart 2015 itibariyle haftalık para ve banka istatistiklerine göre yurtdışında yerleşik bankaların Türkiye’deki bankalarda 7 milyar doların üzerinde mevduatı bulunuyor.

Bu rakam 2014 sonunda 6.5  milyar dolardı. İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, dünyada faizlerin negatif olması nedeniyle Avrupalı bankaların Türkiye dahil birkaç gelişmekte olan ülkede güvendikleri bankalarda mevduat yapmaya başladığını belirterek, “Avrupalı bankalar ellerindeki fazla likiditeyi ECB’ye götürseler negatif faiz alacaklar. Onlar da güvendikleri Türk bankalarına getiriyorlar” dedi.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) halen piyasaların odağında olsa da diğer merkez bankalarının aldığı kararların da yakından izlendiğini söyleyen Aral, şöyle konuştu: “Fed’in faiz artırım sürecine yönelik beklentiler dalga yaratıyor ama negatif faiz ile yaşayan ülkelerdeki fonlar da getiri sağlamak için kendisine yer arıyor. Eskiden bu tür fonlar tahvil, bono ve hisse senedine gelirdi. Şimdi mevduat daha fazla ilgi görüyor. Sadece Türkiye değil, riski iyi, faizi iyi bankaları tercih ediyorlar. Avrupa’nın büyük bankaları, fazla likiditelerini Türkiye’ye park ediyor. İngiliz bankaları ağırlıkta. Türk bankalarını sevindiren bu durum kısa vadeli bir para girişi anlamına geliyor. Avrupalı bankalar için iyi getiri, Türk bankaları için de bir tür maliyet düşürücü kaynak diyebiliriz.”
Euro’daki değer kaybının Danimarka Kronu’na olan ilgiyi artırdığını kaydeden Aral, “Bu yıl yatırımcı davranışlarında bazı farklılıklar var. Son dönemde Alman Borsası DAX ve petrole olan ilgi arttı. Uluslararası tahvil piyasalarında ise Alman ve Amerikan tahvilleri ön plana çıkıyor. İsviçre Frangı, Euro bandından çıkıp, iki para birimi arasındaki sabitlik kırıldığından beri Euro/Danimarka Kronu’na olan ilgi arttı. Yeni carry trade parası kron oldu” diye konuştu. Aral, portföy yatırımı anlamında Türk yatırımcıların ‘çok düştü’ diyerek ufak rakamlarla Rusya ve Yunanistan varlıklarına ilgi gösterdiğini de dile getirdi.

MB faizi artırmak zorunda kalabilir

ERDAL Aral, “Kurda, Fed ve parite etkisiyle başlayan yükselişler bankaların sermaye yeterlilik rasyosunda bozucu etki yaratıyor. Dolardaki her yüzde 10’luk değişim sermaye yeterlilik rasyosunu 50-75 baz puan aşağı çekiyor. Paritedeki ataklar artar, Fed faiz artırım sürecine girerse Merkez Bankası faiz artırmak zorunda kalabilir” dedi.

İş Bankası’ndan 440 bin yeni müşteri

BU yıl 30 Haziran itibariyle aracı kuruluşlara ilişkin yürürlüğe girecek yeni düzenlemenin İş Yatırım için de önemli bir dönemeç olduğunu belirten Erdal Aral, şunları anlattı: 
“1 Temmuz’dan itibaren banka aracı kurumlarına bankadaki pay senedi hesapları devredilecek. Yani İş Bankası’ndaki pay ve hisse senedi olan yatırımcılar İş Yatırım’da hesap açacaklar. Bu bizim için çok büyük bir potansiyel. Biz bunun hazırlığını 1 yıldan beri yapıyoruz. Sermaye piyasalarını seven yatırımcı kitlesi aracı kurumlara gelecek. Şu anda 50 bin müşterimiz var. İş Bankası’ndan gelecek 440 bin yeni müşterimiz daha olacak.” 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)