E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa ve ABD’de neler oluyor?---

Avrupa ve ABD’de neler oluyor?

Avrupa ve ABD’de neler oluyor?
02 Temmuz 2017 - 09:24 borsagundem.com

Avrupa’da bono satışları, hisselerde değer kaybı; ABD’de ödeme krizi, borç limitini yükseltme çabaları… Deniz Gökçe izinden döndü, Akşam’daki köşesinin kepengini açtı. İşte piyasalar…

Geçen salı günü Portekiz’de Sintra’da toplanan Avrupa’lı Merkez Bankacılar, başta Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi olmak üzere iyimser konuşmalar yapmışlardı. Draghi’nin konuşması başta olmak üzere yapılan iyimser ekonomik yorumlar ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney tarafından söylenen, iyileşmenin politika yaklaşımlarını değiştirebileceği konusundaki tez, bankacılar tarafından tamamen kötümser şekilde faizlerin aşırı yükselmesi şeklinde yorumlanmıştı. ECB Başekonomisti Peter Praet de faiz artışı olacağı ve de piyasada 2018 yılında da oldukça yüksek faiz artışı yaşanacağı şeklinde yorumunun yanlış olduğunu defalarca vurgulasa ve yorumun tersine konuşsa da yatırımcıların davranışlarını engelleyememişti. Sonuçta hafta sonuna gelinirken, faizlerin yükseleceği, merkez bankalarının bono almasının duracağı gibi tezler piyasada konuşulmaya başlayınca, piyasada bonoların satılması ve de euronun ve de sterlinin kısa bir süre için de olsa, değer kazanması gerçek haline geldi. Hatta Avrupa hisse senedi piyasalarında, hisse senedi değer kaybı, daha az oranda da olsa, kısmen gündeme geldi. Ama hafta sonuna gelindiğinde bir miktar tersine dönüş gündeme oturmaya başladı. Bakalım önümüzdeki günlerde bu değişkenlerde ne tür değişiklikler olacak.

Diğer taraftan ABD’den oldukça iyi reel büyüme haberi var. ABD 2017 birinci çeyreğinde enflasyon ve mevsimsellik için düzeltme yapılmış reel birinci çeyrek büyümesi (yıllıklaştırılmış ) yüzde 1.4 oldu. Tahminler yüzde 1.2 düzeyinde yapılmış idi.

Son yapılan tahminlere göre ise, ABD’de reel büyüme ikinci çeyrek için yıllık olarak yüzde 3.3 olarak tahmin edilmeye başlandı. Gerçekleşmesi 28 Temmuz tarihinde açıklanacak. 28 Temmuz 2009 tarihinden bu yana gerçekleşen büyüme ABD tarihindeki üçüncü uzun büyük büyüme oluyor.

Sadece 1960 ve 1990’lı yıllar daha uzun büyüme gerçekleştirmişti. Ancak büyümenin uzunluğuna rağmen zayıf ortalamalı olduğunu da vurgulamak gerek. Şu andaki ABD büyümesi reel ortalam olarak yıllık yüzde 2.1 ve bu da 1949 yılından bu yana en düşük uzun vadeli ortalama.

Ama ABD işsizlik oranı da düşmeye devam ediyor. Mayıs ayında yüzde 4.3 idi, ve bu düşük işsizlik rakamı son 19 yılın en düşük değeri.

Amerika'da bir de çok entresan veri yayınlandı. ABD kanunlarına göre, ABD Federal Hazinesi yılda 20 trilyon dolardan fazla borç alamaz. Bu rakam total limit rakamı, yani geçilemez. Trump Hükümeti Hazine’nin bu borç limitini yükseltmek için yeni bir kanun çıkarmaya çalışıyor. Eğer limit yükseltilmezse, borç ödemesi, sosyal güvenlik ödemesi ve de emekli askerlere verilen ödemeler ödenemez hale gelecek deniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)