E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinAskere gitti, hastalıktan öldü, ailesine maaş bağlandı---

Askere gitti, hastalıktan öldü, ailesine maaş bağlandı

Askere gitti, hastalıktan öldü, ailesine maaş bağlandı
16 Eylül 2018 - 13:05 borsagundem.com

Askere gittikten sonra zatürre olup gerekli tedavileri yapılmayan askerin vefatının ardından 9 yıl sonra ailesine maaş bağlanmasına karar verildi

Ankara 15. İdare Mahkemesi, askerlik hizmeti sırasında geçirdiği zatürre sonucunda hayatını kaybeden askerin hastalığının “zamanında ve doğru teşhis konularak gerekli tıbbi müdahalenin yapılmadığı” gerekçesiyle vazife malulü sayılarak, ailesine maaş bağlanmasına karar verdi.
Dava dosyasına göre, Hasan Özdemir vatani görevi yaptığı sırada 29 Mart 2009 günü öğleden sonra rahatsızlanarak koğuşta istirahate çekildi. 30 Mart günü altını ıslatması, kulaklarında morarma, gözlerinde kanlanma olduğunun fark edilmesi üzerine Özdemir önce revire kaldırıldı. Burada yapılan muayenesinin ardından Etimesgut Askeri Hastanesine, ardından da GATA’ya sevk edilen Özdemir, müdahaleye rağmen aynı gün hayatını kaybetti. Yapılan otopside Özdemir’in ölüm sebebinin Sepsis ve bronkopnömoni (zatürre) olduğu tespit edildi. Askeri savcılığın başlattığı soruşturmada takipsizlik karar verildi.

ÖLÜM VAZİFEDEN KAYNAKLI DEĞİL

Özdemir’in ailesi, oğullarının askerlik görevini yaptığı sırada hayatını kaybetmesi nedeniyle vazife malullüğü aylığı bağlanması talebiyle SGK’ya başvurdu. Talebinin reddedilmesi üzerine Özdemir ailesi avukat İsmail Kılıç aracılığıyla Ankara 15. İdare Mahkemesine dava açtı. SGK, “Sağlık kurulu tarafından ölümün askerlik vazifesinin neden ve etkisiyle meydana gelmediğinin tespit edildiği, bu nedenle vazife malullüğü hükümlerin uygulanmayacağı, işlemin hukuka uygun olduğu” gerekçesiyle davanın reddedilmesini talep etti.

ASKERE GİDERKEN HERHANGİ BİR RAHATSIZLIĞI YOKTU

Mahkeme, mevzuatta “iştirakçilere vazife malullüğü aylığı bağlanabilmesi, malullüğün vazife sırasında ve vazifeden doğmuş olması şartlarının bir arada gerçekleşmesine bağlı bulunduğunu” hatırlatarak, Özdemir’in vazife malulü sayılmasına karar verdi. Kararda Özdemir’in askerliğe sevk edildiği tarihte herhangi bir rahatsızlığının bulunmadığına dikkat çekildi. Kararda, şöyle denildi:

ZAMANINDA DOĞRU TEŞHİS YOK

“Ölüm sebebinin sepsis ve bronkopnömoni olduğunun otopsi sonucunda anlaşıldığı, dolasıyla askerlik vazifesi sırasında rahatsızlanan asker kişiye zamanında ve doğru teşhis konularak gerekli tıbbi müdahalelerin yapıldığından söz edilmesinin mümkün olmadığı, hastalığın ölümle sonuçlanmasının askerlik vazifesi sırasında ve askerlik şartları altında meydana geldiği anlaşıldığından, davacının oğlu hakkında vazife malullüğü hükümlerinin uygulanarak tarafına vazife malullüğü aylığı bağlanması talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.”

DOĞRU TEŞHİS AÇISINDA EMSAL BİR KARAR

Avukat İsmail Kılıç, “Bu karar hastalıktan dolayı vefat eden askerlerimizin hastalıkları ile ilgili olarak doğru teşhisin ne zaman yapıldığı, teşhis için geç kalınıp kalınmadığı ve teşhisten sonra doğru tedavi yöntemlerinin zamanında uygulanıp uygulanmadığı açısından emsal bir karadır” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • F17 Eylül 2018 15:27

    Canım süriyeliler yiyene kadar bizim vatandaş yesinn

  • yiğit16 Eylül 2018 13:52

    bende askerlik için müracaat ettim kapıdan hastalık geçiren var mı dendi hiç kimse var demedi ben kalp romatizması geçirdim dedim benden tam teşekkülü hastaneden rapor istedi asker doktorum heyet kesin gidemezsin dedi söylemezseniz askeri yoklamalar sizi askere gönderiyor tahlil muayene yok baştan