E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAras kavgasında söz Avusturyalı ortakta: Kimseyi kandırmadık---

Aras kavgasında söz Avusturyalı ortakta: Kimseyi kandırmadık

Aras kavgasında söz Avusturyalı ortakta: Kimseyi kandırmadık
19 Şubat 2017 - 09:21 borsagundem.com

Aras Kargo’nun yabancı ortağı Austrian Post, Aras Kargo CEO’su Evrim Aras’ın “Kandırıldık” açıklaması üzerine CEO’su Georg Poelzl’i Türkiye’ye gönderdi. Poelz, “Bu sözde ‘kandırılma’nın ne olduğunu anlayamadık. Ortaya atılan iddialar safsatadır” dedi

Aras Kargo 12 bine yakın çalışanı, 800 milyon TL’nin üzerinde cirosuyla Türkiye lojistik sektörünün dev şirketlerinden biri...
Celal Aras’ın kurduğu şirket, bugünlerde bir anlaşmazlıkla gündemde. Tartışma hem yerli hissedarlar hem de yabancı yatırımcı arasında sürüyor.

Yabancı yatırımcı Austrian Post 2013’te İş Yatırım’ın yüzde 20 hissesi ile Aras Ailesi’nin yüzde 5 hissesini satın alarak Türkiye’ye girdi. Yapılan anlaşmaya göre 2016’da hisse oranını yüzde 75’e çıkaracaktı. İp de burada koptu. Aras ailesinden aynı zamanda CEO olan Evrim Aras, hisselerini satmak istemediğini, aksine diğer yüzde 25 hisseyi de almak istediğini açıkladı.

İki şirket arasında mahkeme süreci başlarken, geçen hafta Evrim Aras’ın iddialarını “onur mücadelesi veriyorum” başlığıyla bu sütunlara taşıdık.

ORTAK TÜRKİYE’YE GELDİ

Uzun süredir sessiz kalan Austrian Post ise artık iddialara sessiz kalmayacağını açıklayarak, geçen hafta şirketin CEO’su Georg Poelzl’i Türkiye’ye gönderdi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu vasıtası ile çeşitli temaslarda bulunan şirketin temsilcisi Poelzl, sorularımı da yanıtladı.

Poelzl, büyümeye karar verdiklerinde Türkiye’yi bölgesindeki en güçlü ve dinamik ekonomi olarak gördükleri için Aras Kargo’ya doğrudan yatırım kararı aldıklarını belirtiyor.

Yatırım yaparken net bir çoğunluğa ulaşmanın kendileri için ön koşul olduğunu, bu koşulun bugün de geçerli olduğunu söyleyen Poelzl, anlaşmayı da bu doğrultuda yaptıklarını anlatıyor.

‘SÖZDE KANDIRILMA’

“İyi niyetle, azınlık olan yabancı yatırımcıya eşit yönetim hakkı verdiklerini ve kandırıldıklarını” iddia eden Evrim Aras’a yanıtı ise şöyle:

“İş Girişim de azınlık hisseye sahip olduğu halde eşit oya sahipti. Aksine yönetim yapısı Evrim Aras lehine değişti. Bu sözde “kandırılma”nın ne olduğunu anlayamadık.”

Aras’ın Austrian Post’un yatırımları engellediği iddiasına ise “Aksine bu süreçte 100 milyon lirayı aşan bir yatırım gerçekleşmiştir. Austrian Post hiçbir büyük çaplı yatırımı reddetmedi. Ancak hiçbir zaman 150 milyon lira yatırım sözü vermedi. Ayrıca tüm yatırımlar Aras Kargo kararıyla ve onun gelirleriyle yapılmıştır. Bu bir safsatadır.

Şirketi ucuza kapatmak için değerini düşürmek iddiasının da doğru olmadığını söyleyen Poelzl, “Biz bir stratejik yatırımcıyız. Şirketi pazar lideri yapmak istiyoruz. Değerini düşürmekten hiçbir çıkarımız yoktur” diyor.

TÜRK YETKİLİLER DESTEK VERİYOR

ORTAKLIK başladığından beri şirketin büyümeye devam ettiğini ve 2015’te yüzde 15 büyüyerek 830 milyon liralık ciroya çıktığını hatırlatan Poelzl, şunları söylüyor:
-- Amacımız Aras Kargo’yu Türkiye kargo piyasasının lideri yapmaktı ve hala da planımız budur. Ancak açıklamalardan ötürü büyük bir hayal kırıklığı içindeyiz.
-- Şirketin imajını zora düşürmemek için yorum yapmakta gönülsüz davrandık. Ancak Aras iddialarla Austrian Post’a “dolandırıcı davranış” atfettiği için daha fazla sessiz kalamayız.
-- Türkiye’de bir yabancı yatırımcı olmakla ilgili hiçbir sorunumuz yok. Aksine, Türkiye’ye yatırım yapma projemiz konusunda ilgili Türkiye yetkililerinin ciddi desteği ve yüreklendirmesi oldu. Biz bu ülkeyi ve yabancı yatırımcılara sağladığı iklimi ve fırsatları çok seviyoruz.
-- Haklı olduğumuz açık bir gerçek. Aras Kargo ile ilgili yatırım ve geliştirme planlarımızı uygulamak istiyoruz.
Önceki yazımda tartışmayı Ankara’nın da takip ettiğini yazmıştım. Ancak anladığım kadarıyla Ankara’nın kaygıları da var. Tabii kolay değil. Yabancı sermayenin giderek ürkekleştiği düşünülürse, sorunlar karşısında objektif görünmenin de önemi artıyor!  Jale Özgüntürk / Hürriyet 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)