E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAramco'nun halka arzı işlem hacmini artıracak---

Aramco'nun halka arzı işlem hacmini artıracak

Aramco'nun halka arzı işlem hacmini artıracak
05 Mayıs 2016 - 17:19 borsagundem.com

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Aramco'nun halka arzının yabancı sermayeyi ülkeye çekmesi ve Suudi borsasının işlem hacmini artırması bekleniyor

Merkezi Londra'da bulunan Ekonomik Araştırma ve Strateji Enstitüsü Arabia Monitor'un Baş Ekonomisti Florence Eid-Oakden, Aramco'nun halka arzının Suudi borsası "Tedavul'un" işlem hacmi ve değeri için ciddi yarar sağlayacağını söyledi.

Eid-Oakden, yaptığı açıklamada, Tedavul'un geçen yıl haziranda yabancı sermayeye açıldığını hatırlatarak, "Aramco'nun halka arzı, Suudi Arabistan borsasının dışarıya açılımınında büyük rol oynayacak." dedi. 

Tedavul'un geçen yılın haziranda dışarıya açılmasından bu yana 11 yabancı yatırımcının Suudi Arabistan borsasında hisse senedi alım-satım işlemleri yapabilmek için lisans aldığını belirten Eid-Oakden, "Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip Aramco'nun halka arzıyla yatırımcı sayısı artacak ve Suudi borsası güçlenecek." diye konuştu.

Toplam piyasa değerlerinin Tedavul'un yaklaşık 400 milyar dolar, Aramco'nun ise 2 trilyon doların üzerinde olabileceğini ifade eden Eid-Oakden, Tedavul'un işlem hacmi ve piyasa değerindeki artışın, Aramco'nun hisselerine olan talep ve şirketin Piyasa değerinin belirlenmesinden sonra daha kesin olarak görülebileceğini kaydetti.

Aramco hisselerinin yüzde 5'ten azının halka arz edilmesinin Suudi kraliyet ailesinin şirketin yönetim kurulundaki nüfusunu etkilemeyeceğine işaret eden Eid-Oakden, "Ancak, halka arzdan sonra şirketin yönetim yapısı ve işleyişi daha şeffaf olacak. Bu da yabancı sermayenin ülkeye gelişi ve Aramco hisselerinin borsadaki işlemleri için önemli bir artı." değerlendirmesinde bulundu.

'Kraliyet ailesi kontrolü kaybetmez'

Merkezi Teksas'ta bulunan piyasa araştırma ve danışmanlık şirketi Frost&Sullivan Kıdemli Ortağı Sarwant Singh de Aramco'nun yüzde 5'ten az olacak hisse arzının Suudi borsası Tedavul'u güçlendireceği fikrine katıldığını belirtti.

Singh, Aramco'nun halka arzıyla Suudi kraliyet ailesinin şirketin kontrolünü kaybetmeyeceğini dile getirerek, "Aramco dışarıdan yatırım çekmek istiyorsa, yönetim yapısını dünya genelindeki diğer halka açık şirketlerdeki gibi ayarlamalı. Tedavul, genç ve potansiyeli çok yüksek bir borsa. İleride Suudi Arabistan'da başka halka arz edilen şirketler de bekliyoruz. Ülkede kraliyet ailesine ait olan başka şirketler de Aramco'nun yolunu izleyebilir." dedi. 

Singh, Aramco'nun hisselerinin ileride New York borsasında işlem görebilme olasılığıyla ilgili olarak da bunun henüz kesinlik kazanmadığını ancak böyle bir durumda, Aramco'nun, dünyanın piyasa değeri en yüksek teknoloji devi Apple'ı tahtından indirebileceğini söyledi. 

Tedavul, 400 milyar doların üzerindeki değeriyle Katar, Abu Dabi ve Dubai'deki borsaların üzerinde Orta Doğu'da değeri en yüksek hisse senedi piyasasına sahip.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)