E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAnayasa teklifinin maddelerine geçilmesi 338 oyla kabul ---

Anayasa teklifinin maddelerine geçilmesi 338 oyla kabul

Anayasa teklifinin maddelerine geçilmesi 338 oyla kabul
10 Ocak 2017 - 01:17 borsagundem.com

Meclis Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin MHP ile uzlaşarak hazırladığı Anayasa değişikliği paketinin maddelerine geçilmesi için oylama yapıldı

AK Parti'nin, MHP ile uzlaşarak Meclis'e getirdiği ve Genel Kurul'da görüşmeleri dün başlanan Anayasa değişikliği paketinde ilk oylama maddelere geçilmesi konusunda yapıldı. 

Oylama sonucu, 338 kabul oyuyla maddelerin görüşülmesine geçilmesi kabul edildi. 

Teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin ilk oylamaya 480 milletvekili katıldı. 338 oyla 330 sınırının üstünde kabul çıkarken, 134 ret, 2 çekimser, 5 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı.

Başkanvekili oy kullanamadığından bir AK Partili vekil de mazeretli olduğundan AK Parti'nin 314 sandalyesine ek olarak diğer partilerden 24 oy destek aldığı görüldü. Bu oyların MHP'den geldiği kabul edilirse, 39 kişilik MHP grubunun 15 fire verdiği sonucu çıkıyor. MHP grubundan 5 milletvekili teklife evet oyu vermeyeceklerini önceden açıklamışlardı.

Oylamanın hemen ardından Başbakan Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanına giderek sonuçları değerlendirdi. HDP grubu, tutuklu 11 milletvekilinin "oy kullanma hakları gaspedildiği" gerekçesiyle tepki olarak oylamaya girmedi.

GİZLİLİK ARBEDESİ

İlk oylamada AK Parti milletvekillerinin büyük bölümü kabine girmeden oylarını kullandılar. Oylamanın başında buna tepki gösteren CHP'liler ile AK Partil'iler arasında gerilim ve zaman zaman arbede yaşandı. Bazı CHP'liler, renkli pulları kabine girmeden zarfa yerleştiren AK Parti'lileri cep telefonlarıyla görüntülemek için kabinlerin önünde biriktiler. Bu sırada itişmeler yaşanınca Başkanvekili Aydın bir süre ad okutmaya ara verdi. Bazı AK Parti'liler pulları açıktan zarfa yerleştirirken bazıları da yanlarındaki arkadaşlarına gösterdiler. Bunları kayda alan CHP'liler ile AK Parti'liler arasında oluşan gerilime parti yöneticileri müdahale ettiler. 

Oylama sürerken AK Partililer de Başbakan Binali Yıldırım ile anı fotoğrafı çektirdiler.

"GİZLİ OYLAMA ESASINA UYGUN GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamanın esasına uygun olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin oylamanın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, çoğunluk partisine sahip milletvekillerinin neredeyse tamamının oy kabinlerine girmeden, dışarıdan ve göstererek oy kullandıkları savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Meclis İçtüzüğü'ne göre, milletvekillerinin usulüne uygun şekilde oylamayı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Kameraman olmaya çok hevesli arkadaşlar canlı yayın alışkanlığını sürdürüyorlar. Gizliliği ihlal eden varsa burada çekim yapan milletvekilleridir." diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Aydın da gizli oylamanın, esasına uygun olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.

SAAT 15.00'TE YENİDEN TOPLANACAK

Oylama sonrası teklifin birinci maddesi okundu. Verilen aranın ardından hükümet ve komisyonun yerine oturmaması üzerine Aydın, bugün saat 15.00'te yeniden toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Öte yandan, Başbakan Binali Yıldırım, Genel Kuruldan ayrılmadan önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hoca10 Ocak 2017 09:28

    müslümanız diyorlar ama yalan söylüyorlar.

  • AKİL10 Ocak 2017 08:35

    UTANÇ TABLOSU ,BAHÇELİ REZALETİ ÜLKENİN GELECEĞİNE KARA LEKE BAHÇELİ

  • hangi kanalda_ ?10 Ocak 2017 01:24

    hangi kanalda şifreli yayınlanıyor bulamadım ? heryerde saçma sapan bişeler var. Ana yasa değişiyor göremiyorum ? Sorsan herkes, basın, özgür medya ama yayın yapan haber kanalı yok?!