E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAnayasa değişikliğinde 3. ve 4. madde kabul edildi---

Anayasa değişikliğinde 3. ve 4. madde kabul edildi

Anayasa değişikliğinde 3. ve 4. madde kabul edildi
11 Ocak 2017 - 22:31 borsagundem.com

TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişiklik teklifinin 3. maddesi için 341, 4. maddesi için ise 343 kabul oyu çıktı. 3. maddeyle seçilme yaşı 18'e iniyor. 4. madde ise cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinin 5 yılda bir birlikte yapılmasını öngörüyor

TBMM Genel Kurulu'ndaki teklif görüşmeleri 3'üncü gününe girdi.

Grup önerilerinin ardından anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda, 3. madde 341 evet oyu ile kabul edildi. Gece yarısından sonra 4. madde için yapılan oylamada ise 343 kabul oyu çıktı. 

Öte yandan 3. maddenin oylaması sırasında AK Parti ve CHP milletvekilleri birbirine girdi.

Oylama esnasında milletvekilleri oylarını kullanmak üzere yerlerinden kalkarak, kabinlere doğru yöneldiler. Bu sırada AK Parti milletvekilleri ile CHP milletvekilleri arasında itişmeler yaşandı. Daha sonra olay büyüyerek yumruklaşmaya varan tartışma çıktı. Arbede nedeniyle oylamaya ara verildi.

Gerginliğin ardından yaşananları anlatan CHP milletvekili Fatma Kablan, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'ın kendisinin üzerine yürüdüğünü ve fiziki şiddete maruz kaldığını söyledi. 'Telefonum bile gasp edildi' diye konuşan Kablan'a karşılık Mustafa Elitaş da "Bakın jandarmaya itiyacımız yok. AK Parti önergesinin arkasında. AK Parti iç tüzüğün gereklerini yerine getirerek oylarını kullanmaktadır. Herkes gazeteci olmuş. Çıkın gazetecilerin bölümünde çekim yapın. Sonuçta millet karar verecek." diye konuştu.

341 OY İLE KABUL EDİLDİ

Meclis'teki kavga nedeniyle 3. madde oylaması yeniden yapıldı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Oylamada 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor.

3. MADDE

Maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. "Askerlikle ilişiği olanların" milletvekili adaylığına başvuramaması da öngörülüyor.

Maddenin görüşülmesine başlanmadan önce Genel Kurulda, dün maddelerin sonuç tutanağına imza atıp atmama konusunda usul tartışması yaşandı.

4. MADDE DE KABUL

Genel Kurul'da 3. maddenin kabul edilmesinden sonra 4. maddenin görüşmeleri başladı. Görüşmelerin ardından da bu madde için gizli oylama yapıldı.Gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Oylamada 2 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

SEÇİMLER 5 YILDA BİR YAPILACAK

Söz konusu madde ile Anayasa'nın "TBMM'nin seçim dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi" olarak değişiyor.
Değişiklik; seçimlerin 4 yılda değil 5 yılda bir yapılmasını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de 5 yılda bir olmasını ve seçmenlerin iki seçim için aynı gün sandığa gitmesini, süresi biten milletvekilinin yeniden seçilebilmesini, Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılmasını öngörüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ak partili11 Ocak 2017 23:33

    Oylar dusuyor iyice...331-332 ile gecer son anda bisey olmazsa....gecmezse prestij kaybi olur...ama bu sefer dolar 3.50 ye iner...o da iyi olur..ekonomi duzelir biraz..