E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAMB Türkiye ekonomisinin son 15 yılını özetledi---

AMB Türkiye ekonomisinin son 15 yılını özetledi

AMB Türkiye ekonomisinin son 15 yılını özetledi
28 Kasım 2014 - 14:26 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası euro kullanılmayan ülkelerdeki ekonomik durumu değerlendirdiği raporda Türkiye ekonomisinin son 15 yılını özetledi

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası (AMB), euro kullanılmayan ülkelerdeki ekonomik görünümü değerlendiren bir rapor yayınladı.

AMB, bugün yayınladığı raporda gelişmiş ülkelerden İngiltere, Amerika ve Japonya’yı, gelişmekte olan ülkelerden ise Türkiye, Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya’yı ele aldı.

AMB, Türkiye’ye ayrılan bölümde 2000’li yılların başından itibaren Türkiye'de gerçekleşen ekonomik gelişmeleri ele alıyor.

AMB, 2000‘li yılların başında tahmin edildiği gibi Türkiye ekonomisinin dalgalı bir seyir izlediğinin üzerinde duruyor. Siyasi istikrarsızlık, yüksek enflasyon ve makroekonomik dengesizliğin 2000’li yılların başında ekonomik kriz tetiklediğini belirten AMB, 2003 yılından itibaren uygulanan ihtiyatlı politikaların Türkiye’nin ekonomik gücünün arttığını vurgulamış.

2006 yılında cari açığın artması ve dış borç sebebiyle ekonominin yavaşladığı ve borsada  yaşanan düşüşlerin üzerinde durulmuş.

2006 sonrasında ekonominin toparlanmaya başladığı süreçte 2008 krizinin patlak verdiğini belirten AMB, kriz sonrasında Türkiye’nin büyümekte olan ülkelerin ortalamasına yakın bir ekonomik seyre girdiğini belirtmiş. 

2010 yılında TC Merkez Bankası’nın sıkı bir para politikası uygulayacağını duyurduğunu ama politika faizlerini düşük tuttuğunu belirten AMB, bu durumun şaşırtıcı bir durum olduğunu ve TCMB’nin hedefine ulaşmak için politika faizi hariç elindeki diğer enstürmanları kullandığını vurgulamış.

Mayıs 2013’te FED’in parasal genişleme politikasını değiştireceğini duyurmasının ardından Türkiye’nin ekonomik yapısının zorlandığını vurgulayan AMB, büyümekte olan diğer ülkeler gibi Türkiye’nin de dolar arzındaki değişimden olumsuz etkilendiğinin altı çizmiş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32328 Kasım 2014 14:55

    TÜRKİYEYİ EKONOMİ KRIZINE SOKANLAR GELİŞMİŞ OLAN ÜLKELERİN YILLARCA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YERLEŞİK DÜZENDEN TUTUNDA EKONOMİ BAZ ALINDIĞINDA TİCARİ DENKLEMLERE KADAR KURGULANAN EKONOMİ YÖNETİMİDİR VE AKABINDE PLANLARI........NEDEN TÜRKİYEYİ YORUMLARKEN GELİŞMİŞ ÜLKELERİN TİÇARİ POTANSİYELİ İLE KARŞILAŞTIRIRLARKİ....BEN SÖYLİM EKONOMİLERİ BAZ ALINDIĞINDA TİCARİ VE PARASAL POLİTİKALARI GEREĞİ DESTEĞİNİ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN PARASAL POLİTİKALARINDAN TUTUNDA FAŞİM VE ANARŞİM E KADAR UZANAN SÜRECDE DESTEĞİNDEN ALIYOR VE HER DAİM DE GİRİŞİMLERDE BULUNUYOR AKABİNDE ÖZENDİRİYORLAR...