E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAMB piyasayı şaşırttı---

AMB piyasayı şaşırttı

AMB piyasayı şaşırttı
08 Aralık 2016 - 18:11 borsagundem.com

Işık FX; Avrupa Merkez Bankası'nın beklenen hamlenin ötesinde bir karar aldığını belirtti

AMB Piyasayı Şaşırttı
Avrupa Merkez Bankası beklenen hamlenin ötesinde bir karar aldı. Vade uzatıldı, miktar azaltıldı ancak süreç daha geniş vadede daha fazla genişlemeye işaret ediyor. Parasal genişlemenin ekonomiyi desteklediğini işaret eden AMB Başkanı Draghi, enflasyon hedefi yakalanana kadar alımların devam edileceğini belirtti ve oldukça kararlı bir önlem aldı. Piyasaların azaltım haberi sonrası ''Tapering'' senaryosunu fiyatladığını ancak kararın daha fazla genişlemeyi ele aldığını sonradan gördüğünü söyleyebiliriz. Alınan kararların detayları şöyle;

Mart 2017 tarihine kadar 80 milyar Euro alım devam edecek. Nisan 2017-Aralık 2017 arasında 60 Milyar Euro'luk yeni alım gelecek. Alım yapılacak tahvil miktarı da Ocak 2017'den itibaren parametreler güncellenerek gerçekleştirilecek. Bundan sonra mevduat faizinin altında (-0.40) getirisi olan tahviller de artık alınacak. Hazine tahvilleri, şirket tahvilleri ve bunların türevlerini almaya devam eden ECB, böylelikle kendine tahvil alımı konusunda seçenek sunmaya yer arıyor.

Açıklamaların detaylarında, varlık alım programının gerekirse daha da devam edeceğini, büyümenin yavaş da olsa iyi yönde olduğu ifade etti. Ayrıca 2018 GSYH büyüme beklentisi %1.6. 2017 ve 2018 için %1.7 olarak belirlendi. Enflasyon beklentileri ise, 2016 için yüzde 0.2, 2017 için yüzde 1.2'den 1.3'e yükselirken, 2018 için 1.5'e revize edilen tahminler söz konusu. ECB'nin iç talepteki canlanma ve petrol fiyatlarındaki yükselişten kaynaklı 2017 senesi için umutlu beklentileri olduğu görülüyor.

EKK Kararları Açıklandı
Geçtiğimiz hafta kurun 3.60 seviyesine yükselmesi ile birlikte Cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu bugün Başbakan Binali Yıldırım önderliğinde özel sektöre yönelik alınan yeni önlemleri açıkladı. Reel sektöre yönelik kredi desteği teyidini veren Yıldırım, kobilerin de daha fazla destekleneceğini belirtti. İstihdam konusunda da özel sektörde 500 bin yeni iş alımının olacağını duyuran Yıldırım, MB kararlarını kendi çapında dilediğinde özgürce alabileceğini ifade ettiğini gördük.

USDTRY
Kur oldukça hareketli bir gün geçiriyor. Sabah saatlerinde iki gündür devam eden satış baskısının etkisiyle 3,34 seviyesine kadar geri çekilen dolar/tl bu seviyeden kendisine destek buldu. Piyasaların odağında olan EKK kararlarının açıklanmasına yakın yönünü tekrar yukarıya çeviren kur, açıklamanın ardından 3,49'un üzerine kadar yükseliş gösterirken, kurdaki volatilite henüz dinmiş değil. Veri akışı bakımından ise sabah saatlerinde açıklanan sanayi üretiminin bir önceki döneme göre beklenti olan yüzde 4'ün altında kalarak yüzde 3,7 artması önemliydi. Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendi içerisindeki hareketin devam ettiğini görüyoruz. Özellikle 3,4560'ın üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda tekrar sırasıyla 3,50 ve 3,54 hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 3,4360-3,4050 ve 3,34 destekleri önemli seviyeler.

EURUSD
Gün içerisinde yaşananlar piyasaları derinden etkilemeye devam ediyor. Avrrupa Merkez Bankasının parasal genişleme programını uzatması ve tahvil alım miktarında azaltıma gitmesinin ardından paritedeki satıcılı seyir geri getirdi. Gün içerisinde 1.0800 seviyesinin testini gerçekleştiren hareketlilik sert bir şekilde gerileyerek 1.0600 desteğine bir yolculuğa çıktı. Hareketin devamında ise gözler 1.0550 - 1.0520 desteklerinde olacak. Toparlanmadan bahsedebilmemiz içinse hareketliliğin yeniden 1.0700 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması gerekecek. Aksi taktirde cılız yükselişler yerini yeni satışlara bırakabilir. Parasal genişlemeye hedeflerine ulaşana dek devam edeceğini ifade eden Avrupa Merkez Bankasının yanısıra faiz artırım ihtimallerinin güçlü kalmaya devam ettiği Fed görünümü bozulmadıkça paritedeki göreceli baskı devam edebilir.

GBPUSD
İngiltere'de 50. madde yüksek mahkemede tartışılırken parlamentoda hükümetin Brexit planlarını paylaşması karşılığında sürecin zamanlaması konusunda hükümete destek verilmesi kararı çıktı. Bu durumda mahkemeden hükümet aleeyhine bir karar çıksa da Mart 2017'de 50. madde parlamento onayıyla yürürlüğe konabilir. Açıklanan verilerde ekonomide süregelen güçlü duruşu destekler nitelikte. Konut fiyatları Kasım ayında son 7 ayın zirvesine tırmanırken şirketlerin daha fazla işe alım yaptığı görülüyor. Gündemin oldukça yoğun ve ECB toplantısı nedeniyle volatilite yüksek. Kurda ise toplantısı sonrası güçlenen dolar ile beraber hareket 1.26 desteğine dayandı. Bu seviyenin kırılması halinde 1.2550 -1.2500 seviyeleri gündeme gelebilir. Kurda toparlanmalarda ise 1.2650 - 1.2700 seviyelerinde hareket hız kesebilir.

ALTIN
Avrupa Merkez Bankası'nın vermiş olduğu faiz kararı ve varlık alım programında yapmış olduğu değişiklik, değerli metalde hareketliliğin artmasına neden oldu. Varlık alım programının 80 milyar Euro'dan 60 milyar Euro seviyesine çekilmesi, ancak sürenin beklenti olan altı ay yerine dokuz ay uzatılmasıyla birlikte 1170 dolar seviyesinin altını test eden değerli metal, şu anda 1170 dolar seviyelerine yakınn fiyatlanıyor. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve Dolar endeksindeki yükselişin devam etmesi altın fiyatlarında satış baskısının devam edebileceğine işaret ediyor. Teknik olarak baktığımızda hareketliliğe rağmen 1160-1180 bandının dışına çıkılmadığını görüyoruz. Baskın olan aşağı yönlü hareketin devamında 1160 dolar desteğinin aşılması, 1150 dolar hedefli fiyatlamalar görmemize neden olabilir. Yukarı yönde ise 1180 ve 1188 dirençleri takip edilmeli.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları günü yatay bir seyir ile geçirmeye devam ediyor. Dün açıklanan ABD ham petrol stokları, beklentilerin altında 2.38 milyon varil azalış göstermişti. Piyasaların gündeminde ise OPEC ve OPEC dışı görüşme yer almaya devam ediyor. Son açıklamalar hafta sonu yapılacak görüşmeden anlaşma çıkacağı yönündeki beklentileri kuvvetlendirdi. Dün Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanları Rusya önderliğinde, OPEC dışı üreticilerin verdiği taahhütleri yerine getireceğini söylemişti. Şu ana kadar herhhangi bir olumsuz açıklama görmedik. Anlaşmanın sağlanması halinde petrol fiyatlarındaki yükseliş hareketi destek bulmaya devam edecektir. Teknik olarak ise 53.30'dan gelen tepki alımları ile yükselişe geçen Brent petrolde 53.50'nin üzerinde kalıcılık sağlanırsa 53.80-54.00-54.50 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 53.30-53.00 aralığı aşağı yönlü geçilirse 52 dolara kadar gevşeme yaşanabilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)