E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAltına yatırım doğru mu yanlış mı?---

Altına yatırım doğru mu yanlış mı?

Altına yatırım doğru mu yanlış mı?
09 Kasım 2010 - 15:05 borsagundem.com

Altınbaş Holding Başkanı İmam Altınbaş, altın fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, ''Altın fiyatlarında bir balon oluşturulduğuna, altın fonlarının altın fiyatları üzerinde oynadıklarına inanıyorum'' dedi. 
Altınbaş, altın fiyatlarındaki yükselişe ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası piyasalarda altının fiyatlarındaki yükselişin mücevher sektörünü olumsuz etkilediğini kaydetti. 
Dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yaşanan durgunluktan dolayı altın alım gücünde bir düşme olduğuna işaret eden Altınbaş, buna rağmen altının yukarı yönlü seyretmesinin dikkat çekici olduğunu anlattı. 
Altındaki bu yukarı yönlü fiyat seyrine, Altın Fonları'nın büyük etkisi olduğunu bildiren Altınbaş, altın fiyatlarının artmasına bir neden olmadığını dile getirdi. 
Altınbaş, ''Altın fiyatlarında bir balon oluşturulduğuna, altın fonlarının altın fiyatları üzerinde oynadıklarına inanıyorum. Ne zaman fonlar bu işten çekilirse o zaman altın fiyatları düşecektir. Çünkü altını yükseltecek ortada bir durum yok. Fonlar, ne zaman elindeki altını, (bunun yükselişi yeter) deyip, boşaltmaya karar verirlerse, o gün altının fiyatı düşmeye başlar'' diye konuştu. 
Petrolde de daha önce böyle bir durumun olduğunu anımsatan Altınbaş, petrolün bir ara 140-142 dolara kadar çıktığını ancak bir kaç gün içinde 38 dolarlara kadar gerilediğini, altını da böyle bir tehlikenin beklediğini savundu. 
İmam Altınbaş, kendilerinin altının bu kadar yükselmesini beklemediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 
''Dünyadaki fiziki altın satışı yüzde 50'ye yakın azalıyor. Şimdi 'güvensiz ortam var' deniliyor. Eğer güvensizlik varsa insanlar altını alıp, götürüp evlerinde saklamaları lazım. Fiziki altın satışımızın artması lazım. Oysaki fiziki altın satışında düşüş var. Ama altın fonlarının alım satışlarında ciddi bir yükseliş oluyor. 
Altın almak isteyenlere benim tavsiyem bu tür böyle üstünde oynanan şeylerin içinde çok bulunmamaları. Gerçekten altına ihtiyacı var, kullanacaksa altın almalı. Kullanmayacaksa, sadece 'yukarıya doğru gider' diye bu dönemde altın almayı çok doğru bulmuyorum. Bu dönemde yatırım için alınan altını çok doğru bulmuyorum. Kullanmak için almalı ama yatırım için yanlış olur.'' 
     
''OLMAYAN ALTIN ALINIP SATILIYOR''     
Altınbaş, altın fiyatlarındaki bu aşırı yükselmenin dünyada ve Türkiye'de altını ham madde olarak kullanan ve üretim yapan sanayicilerin bu durumdan ciddi manada sıkıntı yaşadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 
''Altının ons'u 2004 yılında 6 sene evvel 400 dolar civarındaydı. Şimdi 6 yılda 1,400 dolarlara geldi. Biraz izah edilmesi zor. Altın fiyatlarındaki yükseliş, altının yerden çıkarılma maliyeti ve bulunması ile dünyadaki istikrarsızlıkla fazla ilgili gelmiyor bana. Dünyada işlem gören fiziki altın 1,5-2 yıl önce 3 bin tondu, şimdi bin 600-700 ton civarında ama kağıt üzerinde işlem yapılan altın 60-65 bin ton civarında. Olmayan altın alınıp satılıyor, fiyatlarda bu olmayan altının alıp satılmasından oluşuyor. 
Türkiye'de insanların altın kullanma alışkanlıkları değişiyor. Türkiye'de çok fazla yatırım için altın alınma durumu kalmadı. Yastık altı altınlar, altının onsu 800-900 dolarlara geldiğinde sattı. Son zamanlarda çok fazla altın da satılmıyor. Yastık altı altın da kalmadı. Yastık altı için insanlar çok fazla altında almıyorlar artık.'' 
Altınbaş, altın üzerinde Fonlar'ın yaptığı çalışmaların, gerçek anlamda üretim ve ihracat yapan insanları mağdur ettiğini ve bu durumdan sektörün de zararlı çıktığını vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)