E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAltın Fed sonrası düştü---

Altın Fed sonrası düştü

Altın Fed sonrası düştü
21 Ağustos 2014 - 09:37 borsagundem.com

Altın, Fed'in faiz artırımına öngörülenden önce gideceği beklentisi ile düşüşünü beşinci güne taşıdı

Altın, Fed'in dün açıklanan son toplantı tutanaklarının politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini beklenden daha önce artırabieceğini işaret etmesinin ardından düşüşünü beşinci güne taşıdı ve Haziran ayından bu yana en uzun süreli düşüşü dönemini gerçekleştirmeye yönlendi. Platin son 27 yılın en uzun süreli kayıp dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Spot altın yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,285.10 dolara kadar inerek 5 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Singapur saati ile 11:58'de 1,287.18 dolara geldi. Metal bu hafta, Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nşn altı ayın en yüksek seviyesine çıkmasının da etkis ile yüzde 1.3 değer kaybetti.

ABD ekonomisindeki toparlanma ile birlikte Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu, altının geçen yıl yüzde 28 düşmesine neden oldu. Fed'in varlık alımlarını altıncı kez düşürme kararı aldığı Temmuz ayı toplantısının tutanaklarına göre, "birçok" yetkili, merkez bankasının faiz oranlarını algılanandan daha önce artırmak durumunda kalabileceğini kaydetti. Fed Başkanı Janet Yellen, yarın Jackson Hole, Wyoming'deki toplantıda merkez bankacılarına konuşacak.

Hong Kong'da Wing Fung Financial Group araştırma müdürü Mark To, "Altın Fed tutanaklarının aşağı yönlü baskısı altında ve kısa vadede trend, fiyatların kayıplarını genişletmesi ile birlikte zayıf görünüyor," dedi ve yatırımcıların Yellen'ın Jacksone Hole'de yapacağı konuşmayı beklediğini sözlerine ekledi.

Altın bu yıl, Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmaların güvenli liman alımlarını desteklemesi sonucu yüzde 7.2 değer kazandı. İsrail, Gazze Şeridi'nde Hamas liderlerini öldürmeye devam edeceğini kaydederken, ABD, radikal İslamcıların bir Amerikalı gazeteciyi öldürmesinin ardından Irak'a düzenlenen hava saldırılarını durdurmayacağını belirtti. Ukrayna'da, silahlı kuvvetler ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda ölü sayısı arttı.

SPDR Varlıkları

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasında, yüzde 0.8 düşüşle ons başına 1,285.20 dolara kadar inerek 5 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 1,288.10 dolara geldi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün yükselişini üçüncü güne taşıdı ve Şubat ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirdi.

Spot platın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,424 dolara indi ve dün gördüğü 5 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini tekrar yakaladı. Platin bugün de düşerse kayıplarını onuncu güne genişletmiş olacak ve en az 1987'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirecek. Spot palladyum yüzde 0.1 düşüşle ons başına 866.75 dolara geriledi ve 18 Ağustos'ta 902.09 dolar ile gördüğü 13 yılın zirvesinden başlattığı düşüşünü genişletti.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, bilgilendirme notunda, "Platin grubu metalleri kar satışları ile düştü ve en kayda değer düşüş palladyumda görüldü," dedi ve "Piyasa, süregelen jeopolitik gerilimler ve bu yılın başındaki arz endişeleri dolayısıyla, son rallisinde bir miktar ileri gitmiş olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Dünyanın en büyük platin ve ikinci en büyük palladyum üreticisi konumundaki Güney Afrika'da beş ay süren maden grevleri, her iki mnetalin üretiminde azalmalara yol açtı.

Gümüş yüzde 0.4 düşüşle ons başına 19.417 dolara geriledi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)