E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa​Altın düşecek mi yükselecek mi---

​Altın düşecek mi yükselecek mi

​Altın düşecek mi yükselecek mi
11 Ekim 2014 - 20:40 borsagundem.com

Ortadoğu'daki karışıklık dolar fiyatını artırırken altın fiyatlarında düşüş devam diyor. Peki bundan sonra ne olacak?

Altın fiyatlarında düşüş devam ediyor. Ortadoğu'daki karışıklık arttıkça dolar inanılmaz bir tırmanış gösterirken Türkiye'deki Kobani gösterileri altını dibe çekip dolar fiyatlarını yükseltiyor. Altın bugün iki haftanın zirvesini gördü. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.230 dolar seviyesine çıkarak son iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın yatırımcıları şu günlerde altına yatırım yapıp yapmama konusunda oldukça endişeli. Ekonomi uzmanları altın fiyatlarının düşüşüne devam edeceği yönündeki açıklamalarını devam ettirirken altına uzun vadeli bir yatırım yapmak istiyorsanız altın alın. Çünkü altın Mart ayına kadar düşüşünü sürdürecek.

Kapalıçarşı'da haftanın son işlem günü çeyrek altın 148 liradan, tam altın ise 583 liradan satılıyor. borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMTP), BIST Altın Piyasası Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,66 değer kazandı. Altının kilogramı ise 88 bin 600 lira oldu.

Morgan Stanley, altın ve demir cevheri fiyatlarındaki düşüşlerin süreceği tahmininde bulundu.

Morgan Stanley, altın ve demir cevheri fiyatlarının, dolardaki güçlü seyrin altını olumsuz etkilemesi ve küresel bolluğun çelik üretiminde kullanılan demirde fiyatları aşağı yönde itmesinin ardından, kayıplarını 2015 yılına doğru genişleteceği tahmininde bulundu. Banka, her iki metali de en az tercih edilen metaller olarak sıraladı.

Melbourne'de görev yapan analistlernden Joel Crane, ABD'de faizlerin yükselecek beklentileri altın için 'kayda değer sıkıntılar' yaratacak dedi. Banka, altında ortalama fiyatların her çeyrekte düşeceği ve Eylül ayında sona eren çeyrekte 1,165 dolara ulaşacağı tahmininde bulundu. Altın bugün ons başına 1,217,50 dolar civarında seyrediyordu. Banka demir cevheri fiyat tahminini ise 2014 ve 2015'te yüzde 3 düşürdü.

Altın, Fed'in varlık fiyatlarında kazançları destekleyen ancak enflasyona yol açmayan aylık tahvil alım programını sona erdirmeye hazırlanması ile birlikte, 6 Ekim'de bu yılın en düşük seviyesine indi. Demir cevheri ise, arzın talebi aşması ve Çin ekonomisinin yavaşlaması ile birlikte beş yılın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor. Morgan Stanley, tercih edilenler listesinin en altına yerleştirdiği bu iki metalde demire altının üzerinde yer verdi.

Crane, raporunda, Emtia, yükselen ABD doları ve Çin ekonomisinin sağlığına ilişikin artan endişelerden oluşan ikiz sıkıntı ile karşı karşıya kalmaya devam edecek, dedi ve doların altının yönü konusunda kilit faktör olmaya devam ederken, demir cevheri fiyatlarının yoğun aşır arz durumu nedeniyle baskı altında kalacağını kaydeteti.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, altın üçüncü çeyrekte ortalama 1,282.07 dolardan işlem gördü. Rapora göre, fiyatlar yılın son üç ayında 1,225 dolara, ilk çeyrekte 1,200 dolara ve Nisan-Haziran çeyreğinde 1,175 dolara inebilir.



Talep Doğuya Kayıyor
Crane raporunda, Dünyanın en büyük altın kullanıcıları Çin ve Hindistan'da tüketimdeki güçlü büyüme, talebin doğuya kayması ile birlikte, mücevher, külçe ve sikke üzerinde önümüzdeki günlerde olumlu bir etkisi olacak, dedi. Dünya Altın Konseyi'nin tahminlerine göre, Çin'de tüketici talebi geçen yıl yüzde 28 artışla 1,065.8 tona çıkarak rekor kırdı ve 2017 yılına kadar en az 1,350 tona tırmanabilir.

Morgan Stanley, demir cevherinin ortalama fiyatının bu yıl ton başına 100 dolar ve 2015'te 87 dolar olmasını bekliyor. Rapora göre, fiyatlar bu çeyrekte, önceki tahminin yüzde 12 aşağısında, 85 dolar seviyesinde gerçekleşebilir. Banka, 2012 yılının ilk çeyreği için tahminlerin yüzde 3 düşürülerek 89 dolara ve Haziran sonunda bitecek çeyrek için yüzde 5 indirilerek 90 dolara çekildiğini kaydetti.

Qingdao, Çin'e teslimatı yapılan yüzde 62 ayar demir, Eylül sonunda biten çeyrek ile birlikte üç çeyrek üst üste geriledi. Fiyatlar, BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group'un düşük maliyetli üretimi artırarak küresel bolluğa katkıda bulunması ve daha az rekabetçi üretim tesislerini kapatmasının yanında, Çin'de emlak piyasasındaki güçlü düşüş ve sıkılaştırılan kredi koşullarının talebi düşürmesi sonrası sert düşüş gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)