E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAlternatif piyasalarda son gelişmeler---

Alternatif piyasalarda son gelişmeler

Alternatif piyasalarda son gelişmeler
22 Eylül 2016 - 08:42 borsagundem.com

Işık FX; dolar/TL kurunda geri çekilmenin uzun süreli olacağını düşünmediğini belirtti

Merakla beklenen toplantı tamamlandı. ABD Merkez Bankası yeniden faizleri değiştirmeyerek, ekonominin gidişatına yönelik daha fazla kanıt görmek istediklerini belirtti. Burada Eylül ayı faiz artırımının neden yapılmadığına dair Yellen'ın açıklamalarına baktığımızda, işgücü piyasasının toparlandığını ancak halen bu tarafta daha iyi bir görüntü görmek istediklerini ve istihdam artışı için daha fazla yer olduğunu aynı zamanda enflasyonun yüzde 2 hedefinin halen altında seyrettiğini ifade etmiştir. Revizyonlara baktığımızda ise, büyüme tahminlerinde özellikle 2016 yılı için bir aşağı yönlü revizyon söz konusu. Haziran projeksiyonunda yüzde 2.0 olan beklenti yüzde 1.8'e düşürüldü. İşsizlik oranı da 2016 için yüzde 4.7'den 4.8'e yükseltildi Haziran projeksiyonundan farklı olarak. Ancak PCE(kişisel tüketim harcamaları eğilimi) gösteren göstergenin 2016 için bir miktar toparlanması bekleniyor. Çekirdek enflasyonda ise, çok önemli bir değişim beklentisi söz konusu değil. Ancak 2017 için bir miktar düşüş beklentisi olduğu görülüyor.

Faiz medyanının ise 2017 için 3'ten 2'ye düşürüldüğünü gördük. Bu durum aslında FED'in faiz artırımları için verileri izlediğini bu yıl içerisinde faiz artırımı için verilerin desteklemesi halinde yer olduğu ifade edilmiştir.

Sabah saatlerindeki Japonya Merkez Bankası toplantısı kararlarına baktığımızda ise, yeni bir müdahalede bulunarak enflasyon beklentilerini kıpırdatabilmek adına ilk hamleyi gerçekleştirdi. Bunu da ne faizi indirerek ne de varlık alım programını genişleterek yaptı. Alınan müdahalenin içerisinde en çok göze çarpan ise, getiri eğrisi kontrolü adına yapılan madde olarak karşımıza çıktı. MB başkanı Kuroda ise, daha agresif bir tutum sergiledi ancak, piyasanın tepkisi endeksler tarafında pozitif olurken, Yen kanadında zayıflamanın geçici olduğunu gördük. Kuroda'nın açıklamalarında gerekirse negatif faizin ve parasal tabanın daha da genişleteceğine dair taahhüt var. Ancak yeterli mi sorusu hala akıllarda dolanıyor. Bu nedenle BoJ'un hamlesi piyasaya mesaj sunma adına olumlu ama kalıcı iyimserlik yaratabilme adına yetersiz olarak nitelendirilebilir.

EURUSD
Merakla beklenen FOMC toplantısı sonuçlandı. Fed faizlerde herhangi bir değişime gitmezken basın konferansında da piyasalar büyük bir şok ile karşılaşmadı. Başkan Yellen genel görünümden her ne kadar memnun gözükse de verilere bağımlı adım atılmaya devam edileceğini ifade etti. Ayrıca iş gücü piyasalarından daha emin olmak istediklerini dile getiren Yellen deyim yerindeyse piyasalara ser verip sır vermedi. Paritede yapılan açıklamalar kırılmaya yol açmazken teknik açıdan 1.1150 ve 1.1215 seviyeleri önemini korumaya devam ediyor. Yeni günde bu seviyelerin dışındaki kapanışlar bize yeni yönü gösterebilir. 1.1215'nin üzerinde kalınması 1.1250 ve 1.1280 seviyelerini gündeme getirebilir. Satış baskısının artması halinde ise 1.1120 - 1.1100 aralığı takibimiz girecek.

USDTRY
Yılın en önemli FED toplantılarından birini geride bıraktık. FED piyasa beklentilerine paraleel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi. Risklerin dengede olduğu ve faiz artışı için ortam oluşuyor ifadeleri şahin, daha fazla veri görmek istiyoruz cümlesi ise güvercin olarak algılanacak. Geçtiğimiz yıl faiz artırmadan önce risklerin "dengeli" olduğunu ifade eden FED, böylece Aralık'ta faiz artıracağının sinyalini vermiş olabilir. Yellen'ın konuşmasında çoğu üyenin bu yıl 1 faiz artışı beklediğini söylemesi bu sinyali teyit etmiş oldu. Kurda 2.9660'ın altında hareketin devamında 2.95 seviyesini görebiliriz. Yükseliş için ise 2.9880-2.9930 bölgesinin geçilmesi gerekiyor. Kurda geri çekilmenin uzun süreli olacağını düşünmüyoruz.

Endekste ise FED sonrası yükseliş 78 bin 500-79 bin bölgesine devam edebilir. Bugün Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak. 25 baz puan faiz indirimi yapacaktır.

GBPUSD
Fed piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarında değişime gitmedi. Karar sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Yellen ise önümüzdeki dönemde yapılacak faiz artırımının zamanlamasıına dair piyasaların beklediği işareti vermedi. Yeni güne bakacak olursak İngiltere MB'nın son para politikası toplantısına dair tutanaklar paylaşılacak. ABD tarafında ise işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve mevcut ev satışları günün önemli verileri olarak öne çıkıyor. Teknik olarak ise dünkü faiz oranı kararı ile kendini 1.3000'un üzerine atan paritede 1.3060 seviyesi aşılırsa 1.3100-1.3140 bandına doğru hareketlenme görülebilir. Satış hareketinin tekrar hız kazanabilmesi için 1.3000 desteğinin kırılması gerekiyor. Hareketin devamında 1.2970 ve 1.2940 seviyeleri görülebilir.

USDJPY
Paritede satış baskısının hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Günün ilk saatlerinde Japonya Merkez Bankası'nın faizlerde herhangi bir değişikliği gitmemesi sonrasında paritede ilk tepki yukarı yönlü olsa da sonrasında gelen satışlar ile parite yönünü aşağıya çevirdi. Akşam saatlerinde Fed'in faiz kararı pariteye yön vermeye devam etti. Fed'in faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi ve arrdından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımına yönelik net söylemlerde bulunmaması paritede aşağı yönlü hareketi destekledi. Teknik olarak ise geri çekilmenin devamında 100,00'ın altında kalıcılık sağlanması oldukça önemli. Bu seviyenin altında kalıcı olan fiyatlamalar 99,50 desteğine olacak geri çekilmenin önünü açabilir. Olası toparlanmalarda ise 101,00 ve 101,60 - 101,90 dirençleri öne çıkıyor.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları iki günlük satış hareketinin ardından geride bıraktığımız günü alıcılı geçirdi. Uluslararası Enerji Konferansına ev sahipliği yapacak olan Cezayir'in Enerji Bakanı'nın yaptığı açıklamalar ile petrol fiyatlarının değer kazandığını gördük. ABD haftalık ham petrol stoklarındaki 6.2 milyonluk azalış ise bu yükselişi destekledi. FOMC toplantısı sonrasında Fed Başkanı Yellen'ın açıklamalarının tonu beklenildiği gibi şahin olmayınca Brent petrol kendini tekrardan 47 dolar seviyesinin üzerine attı. Yeni günde hareketliliğin bu seviyenin üzerindee devam etmesi durumunda 47.40 direnci test edilebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü aşılması durumunda ise 47.80 ve 48.00 seviyeleri görülebilir. Gün içerisinde 47 doların altına sarkma gerçekleştirilirse tekrardan 46.40-46.20 bandına doğru hareketlenme görebiliriz.

ALTIN
Merkez bankalarının kararları geçtiğimiz güne damgasını vurdu. Japonya ve ABD merkez bankalarının verdiği kararlara baktığımızda değerli metal için olumlu bir görünüm olduğunu söyleyebiliriz. Sabah saatlerinde beklentilerin tersine herhangi bir değişikliğe gitmeyen Japonya Merkez Bankası kararı sonrasında konuşma yapan BoJ Başkanı Kuroda'nın negatif faiz ve varlık alım programlarının devam edeceğini söylemesi, altında yukarı yönlü harekete neden oldu. Akşam saatlerinde ise Fed'in faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi ve karar sonrasında konuşan Fed Başkanı Janet Yellen'ın beklendiği kadar şahin bir tutum sergilememesi altın fiyatlarının 1335 dolar direncini test etmesine neden oldu. Yukarı yönlü hareketin devamında ise 1335'in üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacak. 1335 doların üzerindeki fiyatlamalar yükselişi 1343 dolar direncine kadar taşıyabilir. Geri çekilmelerde ise 1325 ve 1317 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
Işık Menkul Değerler A.Ş.

18 hisse için hedef fiyat tavsiyesi

 

Piyasalar için gerilim dolu bir hafta

 

Piyasanın alımla başlaması bekleniyor

 

JPMorgan: TCMB'nin üst sınırı 25 bp indirmesini bekliyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)