E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAlternatif piyasalarda beklentiler neler---

Alternatif piyasalarda beklentiler neler

Alternatif piyasalarda beklentiler neler
23 Ağustos 2016 - 08:32 borsagundem.com

Işık FX yorumu ile alternatif piyasalardaki son gelişmeler

Yeni haftaya dolar endeksindeki toparlanma ile başlangıç yaptık. Hafta sonunda Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın yapmış olduğu açıklamalar endeksteki yükselişi tetikledi. Fischer 2016 yılı içerisinde faiz artırımının süpriz olmayacağını belirterek büyüme ve enflasyon görünümüne dair iyimser beklentilerini dile getirdi. Açıklamalar dolar endeksinin haftaya primli başlangıç yapmasını sağlarken yeni haftada Fed Başkanı Yellen'ın yapması beklenen açıklamalar piyasanın odağında kalmaya devam edecek. Jackson Hole'da gerçekleştirilecek buluşmada söz alması beklenen Yellen'ın açıklamaları Fed üyelerin son zamanlardaki tavrı nedeniyle daha da önemli hale geldi. Sadece Fischer değil New York Fed Başkanı Dudley'nin faiz artırımı söylemlerinde değişimlerin olduğunu farketmiştik. Piyasalarda Yellen'ın da yavaş yavaş güvercin tavrını bir kenaara bırakıp sürece dair keskin cümleler kullanması bekleniyor.

Yeni günde ise yurtiçi piyasaların gözü TCMB'nin gerçekleştireceği para politikası toplantısında olacak. Son beş toplantıda da faiz indirimine gitmekten çekinmeyen merkez üst bantta 25 baz puanlık bir indirimi yapmaktan kaçınmayabilir. Geçtiğimiz dönemlerde yetkililer tarafından gelen açıklamalar enflasyon görünümüne bağlı bir faiz politikasının izleneceğine dairdi. Geçtiğimiz ay enflasyondaki artış her ne kadar beklenenden fazla gerçekleşse de görünüm merkezin önünü tıkayacak boyutta kötü değil.

Uluslarası piyasalarda ise Avrupa'dan açıklanacak olan PMI verileri piyasalardaki gün içi fiyatlamayı etkileyebilir. Aynı zamanda ABD cephesinden açıklanacak konut sektörüne ait veriler de dolar endeksindeki değişime katkı sağlayacaktır.

EURUSD
Geride kalan hafta Fed faiz artırımı beklentileriyle değer kaybeden dolar yeni haftaya primli başladı. Fed Başkan Yardımcısı Fischer'ın hafta sonunda gerçekleştirmiş olduğu konuşma dolar endeksine yeniden can verdi. Ekonomik aktivite ve enflasyon rakamlarına dair iyimser yorumlarda bulunan Fischer ile birlikte paritede 1.13 seviyesinin alttına geriledik. Yeni haftanın ikinci işlem gününde de 1.1300 seviyesi olan önemini korumaya devam edecek. Bu seviyenin altındaki kapanışlar satış baskısını artırabilir.Eğer hareketlilik yeniden gözünü yukarıya dikerse 1.1350 seviyesi yükselişe engel olabilecek ilk direncimiz olarak gözüküyor. Hareketin devam etmesi halinde 1.1380 - 1.1400 aralığı önemli olacaktır. Geri çekilmelerde ise geçtiğimiz haftanın dönüş yapılan aralığı olan 1.1250 - 1.1260 aralığına dikkat etmeliyiz.

ALTIN
Doların haftaya değer kazanımıyla başlangıç yapması altındaki gerilemeyi tetikledi. Geri çekilme hareketi haftanın ilk işlem gününde 1332 - 1333 dolar aralığından dönüş yapmışa benzese de gözler dolar endeksinden ayrılmamalı. Fed'in faiz artırım ihtimalleri canlı tutuldukça endekste görülebilecek yükseliş altın fiyatlarında gerilemeyi beraberinde getirebilir. 1330 doların geçilmesi halinde ise 1325 ve 1320 Dolar seviyeleri yeniden gündemimize girecek önemli destekleri ifade ediyor. Yeniden toparlanmanın gündemme gelmesi halinde ise 1340 doların üzerinde 1346 dolar seviyesi bizler için kritik önem taşıyor olacak. Gümüşte de yeni haftaya benzer bir seyir ile başlangıç yaptık. Günlük görünümdeki üçgen formasyonun kırıldığı gümüşte düşüş 18 dolara kadar devam edebilir. Ara destek olaraksa 18.60 önemli gözüküyor.

USDTRY
Bugün gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında olacak. 9 Ağustos'ta zorunlu karşılıklarda indirime giden Merkez Bankası, rezerv opsiyon katsayısının da artırarak hem dövize müdahale etti hem de TCMB'nin rezervlerini dengeleyici bir adım atmıştı. Bu hafta faiz kararında ise hükümetin hamlelerini desteklemek için sadeleşme adımlarına devam edebileceğini düşünüyoruz. Ancak 25 baz puandan fazla indirim yapmayacaktır. Geçtiğimiz ay %9'a dayanan enflasyon Merkez Bankası'nın adımlarını sınırlayacaktır. Zaten bir önceki hafta yapılan zorunlu karşılık indirimi ile piyasaya 1,1 milyar Türk Lirası likidite sağlayan Merkez Bankası ufak bir adım atacaktır. 2.90-2.92 bölgesinin kuvvetli desteek olduğunu düşündüğümüz kurda 2.9550'nin geçilmesi ile yükselişin hızlanabileceğini düşünüyoruz. Endeks tarafında ise satış baskısı 76 bin 500'e doğru artabilir.

GBPUSD
Geçtiğimiz haftayı değer kazanan doların da etkisiyle satıcılı bir şekilde noktalayan parite, yeni haftaya yükseliş ile başlangıç yaptı. Geçtiğimiz günde veri akışı açısından sakin bir günü geride bıraktık. Bugün ise ABD tarafından açıklanacak yeni konut satışları verisi paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak ise yükseliş hareketinin devamında 1,3190 ilk önemli direnç seviyesi olarak öne çıkıyor. 1,3190'ın aşılmasıyla birlikte yükselişin hedefi bir sonraki direnç seviyesi olan 1,3280 olabilir. Olası geri çekilmelerde ise takip edilmesi gereken ilk destek 1,3060 seviyesinde bulunuyor. 1,3060'ın aşılması durumunda geri çekilme 1,2970'e kadar devam edebilir. Ayrıca Brexit görüşmelerine dair gelebilecek açıklamalar paritede hareketliliğin artmasına neden olabilecek diğer önemli unsur.

BRENT PETROL
PPetrol fiyatları haftanın ilk işlem gününü satış ağırlık bir görüntü ile sürdürdü. Irak ve Nijerya'dan gelen ve üretimin artacağına yönelik beklenti yaratan haberler ile Brent petrol tekrar 50 doların altına sarktı. Küresel arz fazlasına yönelik endişeleri artıran bu gelişme sonrası gözler, Eylül ayında yapılacak Uluslararası Enerji Konferansı'na dair yapılacak açıklamalara çevrilmiş durumda. Suudi Arabistan ve Rusya'dan gelen karşılıklı açıklamalar piyasalarda üretim sabitlemesine yönelik beklenti yaratırken, İran tarafından henüz net bir cevap alınamadı. Konferans tarihine kadar İran tarafından yapılacak açıklamalar fiyatlamalar üzerindeki volatiliteyi daha da artırabilir. Teknik olarak ise yeni güne de satış hareketi ile başlanması durumunda 48,45 dolar desteğini takip edeceğiz. Bu desteğin aşağı yönlü geçilmesi ile 48.00 ve 47.40 seviyeleri gündeme gelebilir. Yükselişlerde ise 49,60 doların üzerinde kalırsak 51 dolara doğru yeni bir yükseliş hareketi görebiliriz.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Günün önemli şirket haberleri - 23.08.2016

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 23.08.2016

 

Borsa'da faiz kararı bekleniyor

 

Darbe girişimi öncesi işlemler takibe alındı

 

Altında bu haftaya dikkat!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)