E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAltay tankı ihalesine çözüm bulundu---

Altay tankı ihalesine çözüm bulundu

Altay tankı ihalesine çözüm bulundu
16 Haziran 2017 - 10:00 borsagundem.com

ALTAY tankı seri üretiminde rekabeti “komisyon” sağlayacak.

ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT) seri üretim sürecinde, tankı geliştiren OTOKAR ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) anlaşamaması üzerine, üreticinin ihale ile seçilmesine karar verildi. İhaleyle 6 şirket ilgileniyor. İhalenin bu haliyle kamuoyunda tartışılması kaçınılmaz olarak görülüyor. Bu nedenle, SSM’nin daha önceki ihalelerden farklı bir yol izleyerek, özellikle alt yüklenicilere yönelik karar süreçlerinde etkili olacak yaklaşık 80 kişiden oluşan bir uzman komisyon kurduğu öğrenildi. Bu komisyon her bir şirketin, üretim, finansman dahil yeterlilikleri ve ürün kalitesine yönelik belirleme yapacak. Seri üretim için 200 dolayında şirket ile de parça, sistem, alt sistem üretimi konusunda çalışılması gerekiyor. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre OTOKAR’ın görüşme süreçlerinde alt yüklenicilerin toplam maliyet içindeki payının yüzde 70’ler dolayında olduğu belirlendi.

ALTAY tankı seri üretimi için ihale açılma kararının ardından, rekabet ortamını tartışmadan uzak tutmak amacıyla “komisyon” modeli oluşturuldu. SSM koordinasyonunda kurulan bir komisyon, olası katılımcılar ve alt yükleniciler yönünden teknik inceleme yapacak. Komisyonun “yeterlilik” kararı vereceği ve bu yeterliliği alan firmaların ihalenin parçası olacağı kaydedildi. Özellikle alt yükleniciler açısından yeterlilik almanın önemli olduğu, ihalede alt yüklenicilerin de ana yüklenici açısından “belirleyici” nitelik taşıdığı belirtildi. Savunma sektörüne yönelik yayın yapan c4defence.com internet sitesi, OTOKAR’ın kabul edilmeyen teklifinde, SSM’nin önerdiği alt yüklenicilerin üretimden alacağı payın toplam tutarının yüzde 70’ine ulaştığı yönünde bir haber yayınlamıştı. Bu nedenle, ana yüklenicilerin ortak bir temel maliyet üzerinden, toplam maliyetin yüzde 30’ları dolayında bir maliyet içinde rekabet edebileceği belirtildi.

ALTAY AMT’nin seri üretimi için SSM’nin stratejik planında,sözleşmenin 2017’te imzalanması, 2019 sonuna kadar üretim hattının tamamlanması ve ilk tankın çıkması, 2020 yılında 15, 2021’de de 20 adet tankın üretilmesi takvimi yer almıştı. Resmi olarak açıklanmasa da Türkiye’nin 250 ALTAY sipariş edeceği bilgileri kamuoyuna yansımıştı.

ALTAY seri üretim programına Alman Rheinmetall ile bir anlaşma da yapan Türk-Katar ortaklığı BMC, ALTAY tankını geliştiren ve seri üretime hazır hale getiren OTOKAR, Endonezya için hafif tank geliştirme projesinde ilk prototipini de üreten İngiliz-Türk (Nurol Holding) ortaklı FNSS, Limak ile işbirliği yapan Katmerciler, TÜMOSAN, Nurol Holding’in bağımsız zırhlı araç üretim şirketi Nurol Makine ilgi duyduğunu açıkladı.

Mehmet Kaya - Dünya

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ....16 Haziran 2017 22:04

    birileri neyin ne olacağını çok iyi biliyor ve güzel paralar kazanacak.... Ama bir biz bilmiyoruz..... gariban 3 kuruşluk yatırımcılar yani... birileri köşe olur kesin erken haber ve girişlerle :((

  • Selman16 Haziran 2017 10:23

    Yandaş şirket BMC alacak ihaleyi.