E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlmanya, Türkiye ile ilişkileri kesebilir---

Almanya, Türkiye ile ilişkileri kesebilir

Almanya, Türkiye ile ilişkileri kesebilir
20 Temmuz 2017 - 12:32 borsagundem.com

Almanya ve Türkiye arasında gözaltına alınan aktivist nedeniyle kriz yaşanıyor

Alman vatandaşı aktivist Peter Steudtner'in (45) Büyükada'daki gözaltılar sonrası 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim tırmanıyor. Bugün ilk olarak Dışişleri Bakanlığı'ndan Almanya'ya yanıt geldi. Açıklamada "AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür" denildi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise tutuklamayı 'planlanmış ve iyi bir şekilde hazırlanmış' bir eylem olarak yorumladı. Gabriel, Alman Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlara yeni bir uyarı yayınlandığını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yapılan uyarıda 'Türkiye'ye ziyaret edecekler için bazı riskler' bulunduğu ifadesi yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "18 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili olarak Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarıyla Bakanlığımızda yapılan görüşmede konunun yargıya intikal ettiği, bağımsız Türk yargısına güvenilmesi gerektiği, Steudtner'in gözaltına alındığı ilk günden itibaren uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak konsolosluk himayesinin sağlanmasında herhangi bir eksiklik yaşanmadığı izah edilmiştir. Aynı konuda Berlin Büyükelçimiz de AFC Dışişleri Bakanlığına talepleri üzerine izahatta bulunmuştur" denildi.

"KABUL EDİLEMEZ İFADELER"

Açıklamada, gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Alman makamlarınca konuya ilişkin kabul edilemez ifadelerin kullanıldığının altı çizilerek, "Bu görüşmelerin ardından AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Bu açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir. Ülkemizde yargı yetkisinin kullanılmasında, Anayasamız çerçevesinde hiçbir organ, makam, merci veya kişinin mahkemelere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı teminat altına alınmıştır" ifadeleri yer aldı.

GABRİEL AÇIKLAMA YAPTI

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ile son dönemde yaşanan krize ilişkin konuştu ve şunları söyledi:

Alman aktivistin yakalanması çok önceden planlanmış. Bugüne kadar hep Türkiye ile bir gerilimden kaçındık, diyalog yanlısı olduk. Türkiye'ye karşı çok sabırlı olduk. Bu her zaman kolay değildi. Türkiye, ülkesindeki hukuksal düzeni tersine çevirmek istiyor. Alman aktivistlerin Türkiye'de tutuklanmasıyla muhalifler susturulmak isteniyor. Türkiye politikasında artık yeni bir yönelime ihtiyaç var. Ankara'da kim bunlardan sorumluysa, bu politikaların sonuçsuz kalmayacağı bilinmelidir. Bu tehdit devam ettiği sürece Türkiye'deki Alman yatırımların devam edeceğini garanti edemeyiz.

Önümüzdeki günlerde Türkiye'nin AB üyelik durumunu ortaklarımızda masaya yatıracağız. Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısı yapmayı da görmezden gelemeyiz. Bu durumda Gümrük Birliği'ni genişletme konusunu görüşmeyi de hayal edemiyorum. Alman hükümeti yeni adımlar atmayı düşünüyor. aptığım açıklamaların hepsi Başbakan Merkel tarafından da onaylandı. Almanya'dan Türkiye'ye giden herkes için bundan sonra risk olduğunu söyleyebilirim.

SEYAHAT UYARISI YAPILDI

Gabriel, seyahat uyarısı kararının Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüş birliği içinde alındığını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yapılan uyarıda 'Türkiye'ye ziyaret edecekler için bazı riskler' bulunduğu ifadesi yer alıyor.

Alman basını, Gabriel'in açıklamasından önce Türkiye ile yaşanan krize yönelik atılacak adımlar arasında Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'yi seyahat için güvenli listesinden çıkarabileceği yorumu yapılmıştı. Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri Martin Schulz, "Türkiye'ye karşı somut bir adım atılması gerektiğini" açıklamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÖZCAN21 Temmuz 2017 09:31

    DEMEKKİ BU ZAMANA KADAR ----KAPI KULUYMUSUZ BİRAZ HIR DEMEYE BAŞLAYINCA....BİZİM GEYİKLERİN KAFA BASMIYOR HALA İÇ PDLİTİKA DERDİNDE VAY CHP/HDP BİDE AKILLI GEÇİNİYORLAR

  • nadi21 Temmuz 2017 09:28

    NE ..BE..HERKEZ İÇİMİZDE ALMANÇI OLMUŞ yavuklar AJANLARI YAKALAYIP İÇERİ ATMAMIZ ZORUNUZAMI GİTTİ...

  • emekci21 Temmuz 2017 02:22

    mercedes mercedes mercedes, kısa kes kısa kes

  • recep21 Temmuz 2017 00:56

    erkekseniz Alman arabalarını boykot edersiniz. Ama yoook sizin makam aracı saltanıtınız milletin menfaatlerinin üstündedir.

  • faik21 Temmuz 2017 00:52

    maalesef bizim devlet yetkililerindeki Alman makam arabası sevdasını bitene kadar Almanlara karşı hiçbir yaptırım gücümüz yok

  • armagedon20 Temmuz 2017 22:59

    BUNU BİR KEZ YAŞADIK UÇAK DÜŞÜRDÜK , SONRA ARTİZLİK YAPTIK SONRA ÖZÜR MEKTUBUNLA RUSYA YA BİZ YAPTIK SEN YAPMA ABİ DEDİK İHRACATIMIZIN YUZDE 60 AVRUPAYA BİR YAPTIRIM OLURSA DÜŞÜNEMİYORUM EKONOMİK OLARAK NE DURUMA DÜŞERİZ

  • Kaçan Grup20 Temmuz 2017 22:58

    Yapılacak ilk iş, devletin Alman malı araçları makam arabası olarak alımını kesmesidir. Ülkeyi yönetenler bunu dahi yapamıyorlarsa amaçları boş konuşup şov yapmaktır.

  • ahmet engin20 Temmuz 2017 22:47

    hAAyırlı HAYIRSIZLAR ... az kaldı böyle giderse yakında kodes size daha erken gözüküyor bilesiniz...

  • Hayırlı20 Temmuz 2017 20:08

    Rusya pkk yı terör örgütü olarak görmüyor ve rusyanın heryerin de ofisleri var. Yiyorsa bir Rus vatandaşını tutuklayın görelim, sizinki sahte kabadayılık içiniz boşşşş.

  • Egeli Birisi20 Temmuz 2017 19:13

    Kesmezseniz adam değilsiniz

  • fatih,islambul20 Temmuz 2017 18:53

    özer ünlü sendemi alman hayranı ajanımısın görmüyormusun almanların ülkemize karşı düşmanca tutumunu

  • fatih,islambul20 Temmuz 2017 18:51

    Almanya ülkemizde yakalanan ajanlarından rahatsız oldu aliye rot denen vekil güney doğudan eksik olmazdı şimdi gelemiyorlar üstelik almanya bölücülere kuçak açıyor p.k.k. almanyadan besleniyor

  • ali20 Temmuz 2017 18:20

    Özer ünlü gibiler varken dış düşmana gerek yok.

  • xx20 Temmuz 2017 18:19

    özer ünlü sen hangi ülke vatandaşısın.Adamlar bize diz çöktürmeye çalışıyor.terörü destekledikleri için mi haklılar...

  • Urfali 20 Temmuz 2017 16:37

    Nasıl olacak o iş Altay kardeş? Almanlara mersedezmi satmayacaksiniz?

  • Dallamanya20 Temmuz 2017 16:23

    Yıllarca ülkemizdeki provakatif eylemleri bunlarla örgütledir. Yok öyle artık.

  • Altay20 Temmuz 2017 15:26

    Uzun vadede zararlı çıkan almanya olur

  • Ayşe Özen20 Temmuz 2017 14:34

    Turizm iyi derjen bir çelme de buradan yiyeceğiz. Nasıl bir dış politika anlamak olası değil. Sadece Katar ve Rusya ile iyi ilişkiler Türkiye'yi kurtarmaz.

  • Özer Ünlü20 Temmuz 2017 14:23

    Maalesef Almanya haklı. Akp li politikacılara Almanya'da konuşma izni verilmemesi nedeni ile Türkiye'nin karşı hamlesi aleyhimize olacaktır. Dış politikada kötü yönetime devam.

  • vatansever,20 Temmuz 2017 13:52

    Bu gosterdiginiz disler birgun kirilacak