E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAlmanya gelişmesi Türk Lirası'nı güçlendirebilir---

Almanya gelişmesi Türk Lirası'nı güçlendirebilir

Almanya gelişmesi Türk Lirası'nı güçlendirebilir
31 Ağustos 2018 - 09:27 borsagundem.com

Dolar kuru Almanya'dan gelecek olası yardımla düşüşe geçebilir

BIST100… TL’deki volatiliteye paralel şekilde satıcılı seyir izledi… Endeks Salı günü %3’e yakın yükselmesinin ardından kar satışlarıyla karşılaştı ve TL varlıklardaki değer kaybının yeniden güçlenmesi ile global hisse piyasalarının negatif seyir izlemesiyle söz konusu düşüş desteklendi, böylece BIST100 günü %0.62 düşüşle 93.280 seviyesinden tamamladı. Toplam işlem hacmi ise 7.2 milyar oldu. Kredi derecelendirme kuruluşlarının yurtiçinde faaliyet gösteren kuruluşların kredi notunu düşürmesi, TL aleyhinde fiyatlamaları beraberinde getirirken, endeksteki düşüşün diğer TL varlıklara göre sınırlı kaldığı görülmekte. Buna paralel olarak BIST100’ün TL varlıklardaki volatiliteye rağmen, her ne kadar kar satışları eşliğinde düşse de güçlü seyrini koruduğunu söyleyebiliriz. Çarşamba günü yurtiçinde açıklanan verilerden dış ticaret açığı Temmuz ayında %32 azalarak 5.9 milyar dolar oldu, ihracat %11 artarken, ithalat %6 azaldı.

USDTRY… Yükselişi yeniden güçlendi… Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar ve finans kuruluşlarının kredi notunu indirmesi ve TCMB'nin 29 Ağustos itibariyle bankalar arası para piyasasında gecelik vadedeki işlemler için, bankaların borç alabilme limitlerinin 13 Ağustos öncesindeki limitlerin iki katı olarak uygulanmaya başlanmasına karar vermesi, TL varlıklarda genel anlamda baskılanma yaratırken, USDTRY’deki yükselişi de yeniden güçlendirdi. ABD 2.Çeyrek GSYH verisi %4.2 artış şeklinde beklentilerin üzerinde gerçekleşerek, dolar endeksinde önemli bir etki yaratmasa da, Çin yuanıyla beraber diğer gelişen ülke para birimlerini de negatif etkiledi. TL ile beraber gelişen ülke para birimlerinin izleyeceği yön açısından ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimlerine ilişkin haber akışları takip edilecek. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi’ne göre Bankalardaki TL mevduat hesaplarından alınan vergi oranı düşürüldü, 1 yıldan uzun vadeli TL mevduat hesaplarında %10 olan vergi oranı sıfırlandı, 6 ay vadeye uygulanan vergi oranı %5'e çekildi. Döviz mevduatından alınan vergi oranlarında ise artışa gidildi. Söz konusu kararnamenin ardından paritede sabah itibariyle hafif baskılanma görülmekte.

EURTRY… TL varlıkların genel anlamda zayıflaması eşliğinde yükseldi… Paritenin TL varlıklardaki genel görünüme eşlik ederek yükseldiği görülmekte. Paritenin yönü Almanya'nın Türkiye'ye dolaylı finansal yardım yapabileceğine yönelik haberler akışları ve doların yönü eşliğinde değişebilir.

EURUSD… Yükseliş seyri yavaşladı… FED Başkanı Powell'ın güvercin açıklamaları eşliğinde geçtiğimiz günlerde gerileyen dolar endeksi, ticaret savaşı müzakerelerinin mevcut durumda belirsiz kalması ve doların gelişen ülke para birimlerine karşı güçlenmesi nedeniyle yatay seyir izledi. İtalya’nın Avrupa Merkez Bankasından yeni tahvil alımları talep edebileceğine yönelik haberler Euro varlıklarda karışık bir görünüme neden oldu. Buna paralel olarak EURUSD’deki yükseliş seyri yavaşladı.

XAUUSD… Hafif negatif seyir izledi… Ons altının doların zayıflamasından güç bularak yeniden 1200$ seviyelerine yükselmesinin ardından piyasalarda risk iştahına ilişkin belirsizlikler nedeniyle dolardaki volatiliteye paralel olarak karışık seyir izledi. Global anlamda risk iştahındaki belirsizlikler altınla beraber emtialarda güvenli liman algısını yeniden oluşturabilir.

GLDGR… Yükselişine devam ediyor… TL’nin dolara karşı değer kaybetmesi ve ons altının da hafif pozitif seyir izlemesi eşliğinde gram altındaki yükseliş hızlandı. Dün 265 TL seviyelerine ulaşan gram altındaki yükseliş seyrinin devam etmesini beklemekteyiz.

BRENT… Doların karışık seyir izlemesi eşliğinde hafif pozitif… Gün içerisinde 76.71 $ seviyelerine kadar yükseliş kaydeden brent petrol fiyatları dolardaki karışık görünümden olumlu etkilenmekte. Piyasalardaki belirsizlikler önümüzdeki süreçte brentteki yükseliş seyrini destekleyebilir.

S&P 500… Yükselişini sona erdirdi… Endekste hafta boyunca devam eden yükseliş seyri, ABD ile Çin arasında ticaret geriliminin yeniden ortaya çıkmasına paralel olarak global risk iştahındaki düşüş ile sona erdi. Söz konusu düşüş %0.44 ile sınırlı kaldı.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)