E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAlbayrak: Sermaye piyasaları çok daha güçlenecek---

Albayrak: Sermaye piyasaları çok daha güçlenecek

Albayrak: Sermaye piyasaları çok daha güçlenecek
12 Aralık 2018 - 11:38 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak TÜYİD Zirvesi'nde ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ÜFE ve TÜFE’de olumlu gelişmelerin devam edeceğini söyledi.

Albayrak, TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi’nde konuştu.

Albayrak şunları söyledi:

"Enflasyonla topyekün mücadele programına çok yoğun destek gerçekleşti, böylece Kasım ayı enflasyona beklentimiz doğrultusunda katkı sağladı. TL'deki değer kazancı ve petrol fiyatlarındaki düşüş enflasyonda gözlenen iyileşmeye ciddi katkı sağladı. Önümüzdeki dönemde öncelikle üretici fiyatları, takiben tüketici fiyatlarında olumlu gelişmeleri takip edeceğiz. 2019 yılında enflasyon hedefini gerçekçi bulmaya devam ediyoruz, bu hedeflerin bile inşallah üzerine çıkacağız. Büyüme YEP'te öngördüğümüz gibi sürdürülebilir bir patikada seyredecek. türkiye'nin böyle bir dönemde pozitif büyüme görünümüne devam etmesi, güven artırıcı aldığımız kararların etkili olduğuna ve ekonominin sağlam duruşuna devam ettiğinin işaretidir. Bu istikamette devam ettiği sürece cari açıkta 30 milyar doların altına inmeye başlıyoruz. İthalattaki köpüğün azalması, ihracat ve üretim noktasında dengelenmeyi yakalamak, önemli olan bu. 2018 yılını yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, YEP hedeflerinin gerçekçi bir şekilde tek tek başarılması, daha da güçlenerek artmasını hep birlikte izleyeceğiz. Rehavet sıfır, bir dönüşümden bahsediyoruz, 2019 daha güçlü, tam saha pres. Özellikle Mart'ta gerçekleşecek seçime rağmen disiplinden, sıkı maliye ve para politikasından taviz vermeden, güçlü bir bütçe performansıyla 2019'u yöneteceğiz. Sermaye piyasalarını çok daha güçlendirecek ürün ve kaynak çeşitliliği yaratacağız. Kalkınma Bankası'nı yeniden yapılandırdık, kurumsal olarak ankara'dan istanbul'a taşıyarak çok daha etkin bir kuruma dönüştürüyoruz. Önümüzdeki dönemde girişimcilik ekosisteminin iyileşmesi için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz."

HAZİNE OLARAK BİREYSEL YATIRIMCIYA DÖVİZ CİNSİ TAHVİL İHRACINA BAŞLIYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hazine'nin yurtiçi yatırımcı için dolar ve euro cinsi Hazine tahvili ihraç edeceğini, çalışmanın Pazartesi başlayacağını söyledi.
Albayrak, bankaların bilançosunda önemli kısmı mevduatta 176 milyar dolar eşdeğeri para olduğunu ifade eden Albayrak, "Bu çerçevede devlet olarak biz de önümüzdeki Pazartesi, mesela kamu
olarak Hazine olarak başlatıyoruz... dolar, euro Hazine garantili devlet garantili yüzde 100 tahvil ihracına başlıyoruz. Bireysel yatırımcı, vatandaşımız gidip alabilecek" dedi.
Ekonomideki geçen yıllardaki dalgalanmalar nedeniyle tasarruf sahiplerinin mevduata yöneldiğini ifade eden Albayrak,"Bankalarımızın bilançosunda uyuyor yatırımlar. Bankalarımızın da zaten tuzu kuru, rahat. Hazine'ye satarız paraları garantili şekilde, hiç sıkıntımız yok. O dönem de bitti göreceğiz" dedi. Albayrak ihraç ile ilgili ayrıntıların bugün açıklanacağını bildirdi. Albayrak açıklamayı TÜYİD tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Yeni Hikayesi" konulu konferanstaki konuşması sırasında yaptı.

DÖVİZ CİNSİ İÇ BORÇ STOKU 2012'DE SIFIRA İNMİŞTİ

İç borçlanmanın döviz piyasası kaynaklı risklere olan direncinin artırılması amacıyla 2000'li yılların ortasından itibaren iç borçlanmanın mümkün olduğunca TL cinsinden yapılması esas alınmıştı.
İç borç stoku içindeki döviz payı 2006 yılında yüzde 35'e kadar yükseldikten sonra 2012 yılı Aralık ayı itibarıyla ise sıfıra geriledi ve geçen yıl sonuna kadar sıfır olarak devam etti.
Bu dönemde Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamalarda, "2012 yılından bu yana iç borç stokunda döviz cinsi senet kalmaması nedeniyle iç borç stoku üzerinde kurdan kaynaklı riskler sıfıra indirilmiştir" görüşüne yer verilmişti.
Hazine'nin mevcut borçlanma yapısında Ekim 2018 itibarıyla 589.8 milyar TL tutarındaki iç borç stokunun 589.6 milyar TL'lik kısmı, yani neredeyse tamamı hala TL cinsinden. Hazine'nin 2018
Ekim ayı sonu itibarıyla iç borç stoku içerisinde sadece 42 milyon Euro karşılığı döviz borçlanması bulunuyor.

Devler, ‘Türkiye’nin Yeni Hikayesi’ni yazıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tam tersini anlayın siz.12 Aralık 2018 15:22

    Sayın bakan ne diyorsa tam tersi doğru olandır. Yatırım Notu Değildir.

  • Yapısal reform12 Aralık 2018 14:34

    Lafla peynir  gemisi yürümez. İcraat lazım. Yapısal reformlar yapılmalı. Maaşlar kuşa döndü. Kurlar hala çok yüksek. 3.60 olan dolar kuru şu anda 5.38. Yani 8 aydaki devalüasyon yüzde 50 civarında. 

  • erol g.12 Aralık 2018 13:53

    EMEK PİYASALARI DA GÜÇLENMELİ İŞSİZLİĞİN AZALMASI/AZALTILMASI İÇİN YENİ FABRİKALAR KURULMALI PORTATİF YAPMAKTAN İLERİ BİR SAFHAYA SERİ ÜRETİM AŞAMASINA GEÇMELİYİZ Aselsan ilk cep telefonunu yapmış zamanında ama çeşitli nedenlerle seri üretime geçememiş

  • Kayınço12 Aralık 2018 13:46

    Ejder suyu fazla gelmiş demekki...

  • Damat ferit12 Aralık 2018 13:29

    Kaldı mı ki güçlensin?