E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAlan Yatırım KOZAL değerleme ve analizi---

Alan Yatırım KOZAL değerleme ve analizi

Alan Yatırım KOZAL değerleme ve analizi
18 Eylül 2018 - 14:12 borsagundem.com

Alan Yatırım, Koza Altın hissesi için analizde bulundu

KOZA ALTIN

Türkiye’nin en büyük altın üretim şirketi Koza Altın (KOZAL) hakkında değerleme raporu hazırladık. Değerlendirmemizde şirketle yapılan görüşmeler, glabal altın fiyatları ve Dünya Bankası tahminleri kullanılmıştır.

ÖZET BİLGİLER

Şirketin %25’lik kısmına ana şirket Koza İpek Holding ve %45’i hissenin diğer grup şirketi ATP İnşaat sahip olup %30’u halka açık olarak BIST’te işlem görmektedir. Koza İpek Grubu’nun 22 şirketine 25 Ekim 2015 tarihinde kayyum atanarak Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmiştir, Koza Altın bu şirketlerden biridir.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş, ABD merkezli Newmont Mining şirketinin sahip olduğu ve Bergama Ovacık’ta faaliyet gösteren Eurogold Madencilik şirketini 2005 yılında 45 milyon US$’a satın alarak altın üretim faaliyetlerine başlamıştır. Şirket, 2010 yılında Dünya’nın en büyük madencilik şirketleri arasında yer alan ve çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren Newmont Mining Corporation’a ait olan Newmont Altın Madencilik Ltd.’yi 8 milyon US$’a tamamını satın almıştır. Satın alım ile beraber toplam 63 adet ruhsat sahası, tüm altın projeleri ve Türkiye altın araştırma faaliyetlerinin verileri ile Türkiye’nin en önemli altın üretici şirketi haline gelmiştir. 31 Haziran 2018 itibari ile şirket Türkiye Genelinde çeşitli bölgelerde dağılmış 52 işletme ve 165 arama ruhsatına sahiptir. 2018 yılı ilk 6 aylık dönemde 123.631 ons altın üretmiş olup yaklaşık 644 milyon TL gelir elde etmiştir.

DEĞERLEME

Şirketin nakit pozisyonunun yaklaşık olarak yakın oranlarda TL ve döviz cinsi oluşu yüksek TL faizi ve TL’nin değer kaybı ortamında ekstra finansal gelir elde etmesine olanak sağlamaktadır. Şirketle yapılan görüşmemiz çerçevesinde şirketin gelecek dönemde üretim miktarını arttırabilecek potansiyele sahip olmasını şirketin diğer bir avantajı olarak düşünmekteyiz. Altının global fiyat artışlarında şirket bu avantajdan yararlanabilecek konumdadır. Koza Altın hisse fiyatı ile altın fiyatları arasında yüksek korelasyon nedeniyle gram altına alternatif yatırım aracı olarak düşünülebilir.

Koza Altın için iki ayrı değerleme yöntemi uygulanmıştır. Bunlar indirgenmiş nakit akımları yöntemi ve benzer rakip şirket rasyo karşılaştırma yöntemidir. Mevcut benzer rakip şirketler Kanada, Amerika, Güney Afrika gibi çeşitli ülkelerin benzer madencilik şirketleri olup, Koza Altın'ı benzer rakip rasyo karşılaştırma yönteminde bu ülkelerdeki çeşitli şirketleri baz aldık. Bu iki değerleme yöntemine %50'şer ağırlık verilmiş olup, olması gereken ortalama fiyatı..

Raporun fiyat değerleme kısmı için tıklayın...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ersan18 Eylül 2018 16:10

    kozal kozaa.bunlar asya bankın hişşeleri idi. asyab küçük yatırımcıları bitiriler .ama ddiyer basettıklerime birsey yapılmadıolan asyab küçük yatırımcıya oldusesimizi dduy bdk. spk . tmsf

  • KOZAA 18 Eylül 2018 14:27

    KOZAL ile beraber KOZAA da yükselir mi?