E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAktif hisseye göre fon seçiminde dikkatli olunmalı---

Aktif hisseye göre fon seçiminde dikkatli olunmalı

Aktif hisseye göre fon seçiminde dikkatli olunmalı
04 Mayıs 2016 - 12:03 borsagundem.com

Morningstar, yatırımcıların fon seçerken sadece aktif hisseye güven­memelerini işaret ediyor…

Gedik Portföy Genel Müdürü Halim Çun, Kurumsal Yatırımcı dergisi için hazırladığı “Fon Dünyası” köşesinde Morningstar’ın önemli bir çalışmasına yer verdi… 

Son 10 yıldan daha az bir zamandır "aktif hisse", fon ana­lizinde yaygın şekilde kullanılan bir kavram haline geldi. Ancak mevcut aktif hisse araştırmalarının sadece ABD'de yerleşik fonları refere ettiğini belirten Morningstar, Avru­pa hisse senetlerine yatırım yapan Avrupa fonlarına yönelik olarak yaptığı çalışmada, aktif hisselerin zaman için­de nasıl gelişim gösterdiğini incelemiş ve aktif Hisse ölçümünün Avrupa fon evreninde bir fon seçme aracı olarak nasıl kullanıldığını değerlendirmiş.

Çalışma 1 Ocak 2005 - 2015 Haziran sonu arasını inceliyor. Sadece büyük ölçekli hisse fonlarını içeren çalışmada, bu şekilde gösterge seçimi ve küçük ölçekli değişim etkisinden kaynaklana­bilecek zorlukların azaltılması hedef­lenmiş.

Araştırmaya göre, Avrupa büyük ölçekli hisse fonları için aktif hissenin ortalaması Mart 2015 itibarıyla son üç yılda yüzde 69.6 olarak gerçekleşmiş. Fonların uygun stil endekslerine karşı ölçüldüğünde ise medyan yüzde 72.4 hesaplanıyor.

"Gizli endeksleme" aktif olduğunu iddia eden ve aktif yönetimle bağlan­tılı olarak da daha yüksek komisyon isteyen, ancak ne bu iddiayı ne de komisyonları hak edecek ölçüde göstergeden ayrışamayan fonları tanımlamak için kullanılan yaygın bir terim. Morningstar'ın 2005-2015 yıllarını kapsayan araştırması "gizli endeksleme"nin Avrupalı büyük ölçek­li hisse fonları arasında bu periyotta daha nadir hale geldiğini ve daha yüksek aktif hisseli fonların da yeni varlıklarda aslan payını elde ettiğini ortaya koymuş. Araştırılan periyodun büyük kısmında daha yüksek aktif hisseli fonların, daha az aktif fonlar­dan daha iyi yatırım sonuçları elde ettiği görülmüş. Portföyün aktif hisse oranı yüzde 100'e doğru yükseldikçe getiri ve risk özelliklerinde dağılmalar daha genişlediği için, yatırımcıların fon seçerken sadece aktif hisseye güven­memeleri de Morningstar tarafından işaret edilen bir nokta.

Raporun diğer bulguları arasında, üç yıllık ortalama aktif hisse oranı­nın yüzde 60'ın altında olduğu (gizli endeksleyicl olarak adlandırılanlar) fonların oranının yüzde 20.2 olduğu yer alıyor. Gizli endeksleyici olarak karakterize edilebilecek fonların oranı araştırma yapılan periyodun son yıllarında düşüş gösteriyor. Avrupa hisse senetlerindeki yeni varlıkların çoğunluğu en aktif fonlara alınmış durumda.

En aktif çeyrekteki fonların, pera­kende hisse sınıfları için, en az aktif çeyrektekilerden ortalama 33 baz puan daha fazla komisyon almasına rağmen, fiyat her bir aktif hisse birimi için ölçüldüğünde Avrupalı yatırımcıların düşük aktif Hisse fonları için daha fazla ödediği ortaya çıkmış. Morning­star, benzer aktif hisseler taşıyan fonlar arasında komisyon dağılmasının yüksek olma­sından dolayı, yatırımcıların komisyonları dikkatli karşı­laştırması gerektiği uyarısını yapıyor.

Morningstar aktif hisse ve piyasa riski arasında da güçlü zıt bir korelasyon olduğunu bulmuş. 2008-09 finansal krizinde düşen aktif hisse sayıları o zamandan beri ise istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Aynı dönemde fonlar portföylerindeki küçük ve otta ölçekli şirket hisseleri payını azalt­mış, ancak bu özellikle en aktif fonlarda gözlenen bir durum.

En yüksek aktif hisseleri içeren fonlar, 1 Temmuz 2006 ila 2015 Haziran sonu arasında test edilen beş yıllık periyodun tümünde en az aktif hisse çeyreğinde bulunan fonlardan, ortalamada, daha iyi sonuç elde etmiş. Bununla birlikte, en fazla ve en az aktif çeyrek arasında aşırı getirilerdeki farklılık son dönemde azalıyor. Bu da bir seçim aracı olarak aktif hissenin gücünün zaman aralığına bağlı olduğunu göstermekte. Ancak en az aktif hisseli fonlar daima en kötü performansa sahip.

Aktif hisseyi fon seçim aracı olarak kullanan yatırımcıların tedbirli davran­ması gerekiyor. Aktif hisse yükseldikçe, getirilerde ve risk seviyesinde dağılma da sert bir şekilde yükseliyor; en iyi ve en kötü performansı gösteren fonlar daha aktif olanların arasında yer alıyor. Bu yüzden de yatırımcılara aktif hisseyi diğer niteliksel ve niceliksel araçlarla birlikte kullanmaları tavsiye ediliyor. Ra­pora www.corporate1morningstar.com adresinden ulaşılabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)