E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAK Parti’nin kampanya stratejisi belli oldu---

AK Parti’nin kampanya stratejisi belli oldu

AK Parti’nin kampanya stratejisi belli oldu
23 Mayıs 2018 - 13:15 borsagundem.com

AK Parti, 24 Haziran seçimlerinde kullanacağı siyasi söylem ve iletişim stratejisini belirledi.

Hazırlanan kılavuzda, kampanyanın ana hedefi, adaylara “16 yıllık AK Parti iktidarı süresince gerçekleşen reformların altının çizilmesi, yapılan reformların algıda normalleştiği gerçeğinin anlatılması, özellikle son yıllarda başlamış proje yatırımların sonuçlarının bu d önemde alınacağının belirtilmesi; yani ekini ektik hasat vakti mesajını vermek” sözleriyle anlatıldı. “Neden Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı olmalı?” sorusunun cevabının da verildiği kılavuzda, “Güçlü hedeflere güçlü bir lider ile varılabilir. Liderin hedefleri, söylemi ve karizması arkasından giden kesimlere motivasyon noktasında katkılar sağlar. Mental yorgunluğu, yine güçlü bir liderin inancı ve kararlılığı ile aşabilir” denildi. Kılavuzda adaylara, “Vatandaşı can kulağı ile dinleyin”, “Ev ziyaretleri yapın”, “Makul proje ile çıkın”, “Sosyal medyadan polemiğe girmeyin”, “Fotoğraflar Erdoğan ile uyumlu kıyafette olsun”, “Gürültü kirliliği yapmayın” gibi uyarılar da yapıldı. 

Milletvekili adaylarını belirleyen Ak Parti, adaylara iletişim stratejisi ve siyasi söylem için uyarılarda bulundu. Siyasi söylem uyarıları da kılavuzda yapıldı.

KAMPANYANIN ANA HEDEFİ

Kılavuzun “siyasi söylem” bölümünde kampanyanın ana hedefi adaylara, “16 yıllık AK Parti iktidarı süresince gerçekleşen reformların altının çizilmesi, yapılan reformların algıda normalleştiği gerçeğinin anlatılması, özellikle son yıllarda başlamış proje yatırımların sonuçlarının bu dönemde alınacağının belirtilmesi; yani ekini ektik hasat vakti mesajını vermek, ekonomi ve dış ilişkiler noktasında dünya sahnesinde Türkiye’nin güçlenmesi için istikrarı vurgulamak, yeni sistemin kolay karar alma ve uygulama sürecini beraberinde getireceğinin doğru şekilde anlatılması, yürütme erkinin sağlıklı şekilde işleyebilmesi Meclisle uyumuna bağlıdır” sözleriyle açıklandı.

NEDEN ERDOĞAN?

“Neden Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı olmalı?” sorusunun adaylara gelebileceği belirtilen kılavuzda, adaylardan “Güçlü hedeflere güçlü bir lider ile varılabilir. Liderin hedefleri, söylemi ve karizması arkasından giden kesimlere motivasyon noktasında katkılar sağlar. Mental yorgunluğu, yine güçlü bir liderin inancı ve kararlılığı ile aşabilir. Türk siyasi tarihine baktığımızda bu denli bir lider ihtiyacına binaen bulunamaması söz konusuydu. Tam bu sorunsal devam ederken 2002 ile birlikte AK Parti iktidarı ve Recep Tayyip Erdoğan dönemi farkını hissettirerek ortaya çıkmıştır” sözleriyle yanıtlaması istendi. Bugüne kadar yapılanların Erdoğan’ın liderliğinde yapıldığının seçmene anlatılması istenen kılavuzda, “Bugüne kadar yapılanlar yarın için en büyük referans aracı olduğu belirtilecektir. Örneğin; Dünya beşten büyüktür diyerek ‘kaderimiz bu’ düşüncesini bir kenara bırakarak sadece Türkiye için değil; dünya üzerinde tüm devletleri için bir realite ve hedefi ortaya koymuştur. Bu denli ileri görüşlü ve çerçevesi geniş bir Recep Tayyip Erdoğan olduğuna dair örnekler üzerinden gidilmelidir. Mesela 15 Temmuz’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir darbenin nihayete eremeden bertaraf edildiğinin Erdoğan döneminde yaşandığı anlatılmalıdır” denildi. 

GÜÇLÜ MECLİS VURGUSU

Meclis’te neden güçlü AK Parti olması gerektiği sorusuna da “Yeni Türkiye söyleminin 2023, 2053, 2071 hedefleriyle ortaya konduğuna dikkat çekilmelidir. Bugüne kadar anahtar kelime olarak kullanılmış ‘istikrarın’ yeni dönemde de devam etmesi; Mecliste güçlü bir yasama ile mümkün olacağı vurgulanmalıdır. Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti farklı iki seçenekmiş algısı muhalefet tarafından bilinçli bir şekilde pompalanmaktadır. Bunun yanlış olduğu, güçlü bir Recep Tayyip Erdoğan’ın yine Mecliste güçlü bir AK Parti ile mümkün olabileceği ısrarla belirtilmelidir” sözleriyle yanıt verildi.

 “TÜRKİYE VAKTİ” VURGUSU

Kılavuzda adaylar siyasi söylemde “bereket ve bolluk” vurgusu yapılması da istenirken, “AK Parti iktidarını güçlü kılan başarılı ekonomik yönetimleriydi. Yine ekonominin öncüllendiği bir kampanya planlanmıştır. Yeni İpek Yolu, 3. Havalimanı gibi mega projelerin yeni dönemde tamamlanmasıyla birlikte ekonomiye katkıları ele alınmalıdır. ‘Türkiye Vakti’ olarak nitelendirdiğimiz yeni dönemde var olan projelerin yanı sıra yeni projeler planlanmalıdır. Yeni dönemle birlikte küçük esnafın ötelenmediği aksine destekleneceği tarzda halkın en iyi anladığı tedbirlere yönelik söylem geliştirilebilir” denildi.

OHAL’İ ANLATIN

Siyasi söylemin “güvenlik” bölümünde de, muhalefetin geliştirdiği ‘iktidara gelirsek ilk işimiz OHAL’i kaldırmak olacak’ vaatine atıfta bulunularak, “OHAL’in neden devam ettirildiği saikleriyle anlatılmalıdır. FETÖ, PKK/PYD ve DEAŞ’a karşı mücadelede kararlılığın yanı sıra adaletli yargılama üzerinde durulabilir. ‘Türkiye Güvenlik Ülkesi’ algısının bertaraf edilmesine yönelik ‘Demokrasi ve İnsan Hakları’ üzerinde söylem daha da arttırılabilir” ifadelerine yer verildi. KLılavuzda adayların, “AK Parti iktidarı boyunca yapılan tüm çalışmaların bir zemini meydana getirdiği muhakkak şimdi bu zemin üzerinde Yeni Türkiye’yi ortaya koyma vakti! Esnafından çiftçisine; işçisinden işverenine kadar herkesi kolektif bir döneme dahil etme vakti! Tarımdan hayvancılığa; İhracat öncelikli yeni sanayi hamleleriyle Terörden ve tehditlerden arındırılmış müreffeh bir Türkiye vakti! Temel hak ve özgürlüklerin gerçek anlamda güvence altına alındığı; Cumhuriyetle birlikte demokrasinin tam tesisinin sağlandığı adaletin ve kalkınmanın vakti! Vakit Türkiye vakti!” söylemini kullanmaları da istendi.

4 ANA VURGU

4 ana söylemin de kullanılması istenen kılavuzda bunlar “Hasat vakti”, “hatırlatma”, “Cumhurbaşkanı-Meclis uyumu”, “yeni birliktelik” dönemi” olarak açıklandı. “Hasat vakti” bölümünde kullanılacak söylem olarak adaylara, “16 yıllık AK Parti icraatlarının tecrübesi ile yeni dönemde ektiğimiz ekinlerin hasatını topluyor olacağız” değerlendirmesi yapıldı. Yapılan reformların hatırlatılması da istenirken, Cumhurbaşkanı ve Meclis uyumunun önemine de dikkat çekildi.

ADAYLARA KAMPANYA UYARILARI

Hazırlanan kılavuzdaki iletişim stratejisine dair dikkat çeken uyarılar şöyle:

UYUM VE BÜTÜNLÜLÜK

*Uyum ve bütünlülük için seçim süresince kampanya ve iletişim faaliyetlerinin sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını sağlamak, belli bir disiplin ve kurallar çerçevesinde hareket edilmesine bağlıdır. Milletvekili adayları ve teşkilat çalışanlarının davranışlarına kadar bütün ayrıntıların, uyum ve bütünlük oluşturması gerekmektedir.

*AK Parti’nin 16 yıl boyunca Türkiye’ye kazandırdığı eser ve hizmetler ortadadır. Ülke yönetiminde 16 yıllık büyük bir tecrübesi vardır. AK Parti’nin rakibi her seçimde kendisidir. Kendi koyduğu hizmet çıtasını aşmak için kendiyle yarışmaktadır. Hedefimiz; icraat, vaat ve hedeflerini mümkün olduğunca daha fazla seçmene, en doğru mecraları kullanarak ulaştırmaktır.

*Hiçbir AK Parti adayı ve teşkilatı, kendi başına hazırladığı metin, slogan, görsel, müzik, film ya da slogan kullanmamalıdır.

CAN KULAĞI İLE DİNLEYİN

*Bütün seçimlerin anahtarı, seçmenle kurulan iletişimdir. Samimi, hasbi, birebir ve doğrudan kurulan iletişimler, 24 Haziran seçimlerinin de kaderini belirleyecektir. Teşkilatlar ve seçim bürolarında görev alacaklar bu konuda hassas olmalıdır. Seçmenlerle karşılıklı diyalog halinde olunmalı ve talepleri can kulağıyla dinlenmelidir.

*Adaylar kendilerini diğer partilerin adayları ile kıyaslamamalıdır.

*Adaylar; yüz yüze görüşmeler yapmalı, ev ziyaretleri gerçekleştirilmelidir. Bunun için ekibini kurmalı, ekip; ziyaretlerde her yaş ve cinsiyet grubunu temsil edecek nitelikte olmalıdır. Düğün, toplantı ve cenaze törenleri ile önemli olaylardan vaktinde haberdar olmalı ve bu törenlere mutlaka katılmalıdır.

MAKUL PROJE İLE ÇIKIN

*Aday, propaganda amacıyla gideceği bölgenin sorunlarını önceden araştırıp öğrenmeli ve bu sorunlarla ilgili olarak partimizin sunduğu çözüm önerilerini tespit etmelidir. Milletvekili adayları, seçmen ve medyanın karşısına makul projelerle çıkmalıdır. Teşkilatlar ve seçim büroları da seçmenin sorabileceği sorulara önceden cevap hazırlamalıdır.

*Adaylar, bölge, şehir, ülke ve dünya gündemini yakinen takip etmeli, önemli olayları ve günleri kaçırmamaya özen göstermeli, kutlama ve tebrik mesajları ile seçmene çeşitli mecralardan ulaşmaya çalışmalıdır.

POLEMİĞE GİRMEYİN

*Sosyal ve dijital medya araçlarını kullanırken kılavuzdaki ilgili açıklamalara dikkat etmeli, seçmenle asla tartışmaya girmemelidir. Adaylar resmi hesaplardan güncel bilgileri seçmenle paylaşmalı, seçmenlerin sorularını cevapsız bırakmamalıdır.

DANIŞMAN UYARISI

*Milletvekili adaylarının danışmanları ve ekibi adab-ı muaşeret kurallarına vakıf olmalıdır. Adayların seçmenle iletişim kurmasında etkin rol üstlenmelidir. Milletvekili adayları ve ekibi iletişim kurduğu seçmenin sorunlarını doğru anlamalı ve dile getirilen sorunları not almalıdır.

ERDOĞAN İLE UYUMLU KIYAFET

*Kampanyada kullanılacak fotoğraflar, kılavuza uygun bir kadrajla, profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilmelidir. Kampanyada aday ve Cumhurbaşkanının fotoğraflarının birlikte kullanılması durumunda, adayın fotoğrafının kılavuzda belirlenen Cumhurbaşkanının fotoğraflarıyla ve fotoğraflarındaki kıyafetleriyle uyumlu olmalıdır.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ UYARISI

*Kampanya süresince çevreye zarar verebilecek plastik ve naylon gibi malzemeler yerine ka^ğıt ve bez gibi geri kazanılabilir maddeler kullanılmalıdır. AK Parti çevreye duyarlı bir seçim çalışması yürütecektir. Müzik ve anonslarda gürültü kirliliği oluşturmamaya büyük özen gösterilmelidir. Okul, hastane, ibadethane vb. gibi yerlerin çevresinde müzik çalınmamasına ve anons yapılmamasına dikkat edilmelidir.

*Seçim büroları merkezi noktalarda kurulmalı ve bürolar, engelli vatandaşlarımız için de işlevsel hale getirilmelidir.

*Seçim bürolarında görev yapacak kadroların genç ve birikimli görevlilerden oluşmasında yarar vardır. Bölge kültürüne vakıf olmalarına özen gösterilmelidir.

*Teşkilatların ve seçim bürolarının en etkin şekilde çalışması, koordinasyonun sağlanması, düzenli veri akışının gerçekleşmesi, seçmen tepkilerinin ölçülmesi ve teşkilatlarda çalışma disiplininin sağlanması açısından, sabah-akşam günlük durumu değerlendiren toplantılar yapılmalıdır.

ÜSLUBA DİKKAT

*Adaylar, sosyal medya kullanıcılarına samimi ve sıcak bir üslupla hitap etmelidir. Diyaloğunu saygı çerçevesinde kurmalıdır.

*Dijital iletişim boyunca üzerinde durulacak en önemli konulardan birisi de hem seçmenle hem de diğer partilerle herhangi bir tartışmaya girmemektir.

*Adaylar, seçim çalışmalarını sosyal mecralardan paylaşma yoluna giderken, özellikle fotoğraf ve video kullanımı sırasında insanların özel hayatlarına son derece dikkat etmelidir.

YENİ SLOGANLAR

AK Parti’nin aday kılavuzunda adayların kampanyalarında afişlerinde ve araçlarında şu sloganları da kullanmaları istendi:

-Vakit Türkiye vakti

-Güçlü Meclis, Güçlü Hükümet, Güçlü Türkiye

-Yaparsa yine Ak Parti yapar

-Millet karar verecek istikrar devam edecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • K223 Mayıs 2018 14:56

    DOLAR DOLSA NE YAZAR DOLMASA NE YAZAR....İSTİKRAR DEVAM EDECEKMİŞ...YAPARSA AKPARTİ YAPARMIŞ......BELLİ DOLAR %5 YAPTI ALSANA İSTİKRAR.............