E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAğır füzeli Akıncı geliyor---

Ağır füzeli Akıncı geliyor

Ağır füzeli Akıncı geliyor
24 Şubat 2018 - 10:52 borsagundem.com

İnsansız hava araçlarında büyük bir başarıya imza atan Türkiye, Akıncı ile gücüne güç katacak. 4,5 ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak Akıncı, 4 füze taşıyacak

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, insansız savaş araçlarına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında Yeni Şafak’a açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin özellikle insansız hava aracı konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinin sahip olduğu teknolojiyi yakaladığını vurgulayan Canikli, “Şu anda Afrin’de Baykar İHA ve SİHA sistemlerimizin yeni geliştirilen versiyonu kullanılıyor. Hassasiyeti, manevra kabiliyetleri ve havada kalma süresi arttırılmış versiyonu. Baykar İHA ve SİHA’ların terörle mücadelede elde ettiğimiz başarıda tartışmasız büyük katkısı var” dedi. Bulut üstü için dizayn edilen SİHA’nın Raco bölgesinde risk alarak bulut altına indiği operasyonu anımsatan Canikli, “Artık o riski de göze alıyoruz. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, düşerse düşsün. Sonuçta şehidimiz, bir kaybımız da olmayacak” diye konuştu.

4 MÜHİMMAT TAŞIYABİLEN “AKINCI” GELİYOR

Halen göreve devam eden İHA ve SİHA sistemlerinin yüzde 90 yerlilik oranını yakaladığını, 15 bin feetten çok net görüntü alabildiğini, taşıdığı milli Cirit mühimmatıyla 12 bin feetten 8 kilometre mesafedeki bir hedefi sıfır hatayla vurabildiğini anımsatan Canikli, Baykar SİHA sisteminin yeni modeli Akıncı’ya ilişkin önemli bilgiler verdi. Canikli, “Şimdi Baykar SİHA’nın, Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) kararı aldığımız yeni bir modeli var. Bir üst segment. İsmi Akıncı. Toplam 4.5 ton ağırlığında. Çok daha uzun süre havada kalabilen, çok daha sert manevraları yapabilen, çok daha faydalı yük, bomba dahil, taşıma kapasitesi olan ve daha uzun menzilde vurabilen ve daha çok füze taşıyabilen bir sistem. Şu anda SİHA’larımız 2 füze taşırken Akıncı, 4 tane taşıyacak. Bunlar biraz daha ağırlaştırılmış füzeler. Siparişi verildi, sözleşmesi imzalanmak üzere. Akıncı’nın envantere katılması da uzun sürmeyecek. 2021’de teslimler başlayacak” dedi.

İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞINA 1 ADIM KALDI

Akıncı teknolojisinin Türkiye’yi insansız savaş uçağı teknolojisine kavuşturacağını belirten Canikli, “İnsansız hava aracında teknolojiyi yakaladık. Akıncı ile bir üst segmente geçiyoruz ve ondan sonrası da insansız savaş uçağı. Akıncı, insansız savaş uçağının bir öncesindeki teknoloji. Onu da Baykar yapacak. Çok iyi bir ivme yakalandı. Bugün dünyada F-35’lerin insanlı son savaş uçağı olduğu söyleniyor ve insansız savaş uçağı konusunda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaları yapan ülke sayısı 3-4’ü geçmiyor. Ve şimdi biz onlarla aşağı yukarı aynı seviyedeyiz. Onlar da şu anda bizim 4.5 tonluk Akıncı modeline benzer fonksiyonları olan uçak üzerinde çalışıyorlar. Bu doğrultuda hedefimiz, Akıncı SİHA’ların teslimatları başlamadan biz insansız savaş uçağıyla ilgili muhtemelen sipariş sözleşmesini yapmış oluruz. AR-GE değil bakın, sipariş sözleşmesi aşamasına geçmiş oluruz, diye tahmin ediyorum. İnşallah 2027’ye kadar da, o yıllarda biz insansız savaş uçağını yerli, milli tamamlamış oluruz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ ARAÇLARINA KİLİTLENDİK

Sadece hava araçları değil, gerek hava gerek karadan insansız savaş araçlarıyla ilgili genel bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Canikli, “İnsansız kara araçlarıyla ilgili çalışmaları Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlattık. Nihai hedefimiz, çok uzun olmayan, makul bir zaman dilimi içerisinde insansız tank üretimini de gerçvekleştirmek. Ancak biz zaten insansız tankların öncüsü olabilecek araçları şu anda üretmiş bulunuyoruz” dedi. Canikli, insansız kara savaş araçlarını El Bab ve Afrin harekatında kullandıklarını açıkladı.

  • İNSANSIZ TANK KOMPLİKE OLACAK

  • Türkiye’nin insansız bomba imha robotu ve zırhlı muharebe araçlarında uzaktan kumandayla silah sistemini kontrol eden sistemler olmak üzere insansız konseptte önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Canikli, “Tabi ki tank gibi savaş araçlarının insansız hale getirilmesi çok kolay değil. Son derece komplike. Tanklv a bağlantı kuracak sistemler hazır. İHA’larla bağlantı kurup yönlendirebiliriz. Ancak yapay zeka diyebileceğimiz, komutları algılayıp kendi başına hareket eden tanklar da var. Yine söylediğim gibi, bir alt yapımız var ve bu konuda savunma şirketlerimizin ciddi kapasiteleri var. Dolayısıyla inşallah en kısa zamanda Cumhurbaşkanımızın o talimatı da yerine gelecek” diye konuştu.
  • ALTAY YAKINDA AÇIKLANIR

    Altay tankı seri üretim ihalesi konusunda da Canikli, şirketlerden yenileme tekliflerin alındığını hatırlatarak, “Yakında açıklanır ve başlarız diye tahmin ediyorum. Halen süreci Savunma Sanayii Müsteşarlığı yürütüyor” bilgisini verdi. Canikli, F-35’lerin beklenen teslimatları konusunda da, “Uçağın ikisini bu yıl alıyoruz. Ancak bunlar bir süre daha Amerika’da kalacak. Bizim arkadaşlarımız gidip yaklaşık 1 yıl orada eğitim alacak. Önümüzdeki yıl da 2 tanesi gelecek ve ona göre diğerlerinin teslimatı devam edecek” dedi.

  • AFRİN'DE İNSANSIZ MAKİNELER ASKERLERE YOL AÇIYOR

  • Zeytin Dalı Harekatı’nda insansız askeri araçların da kullanıldığını hatırlatan Canikli, “Şu anda Afrin’de uzaktan kumandalı zırhlı iş makinaları görev yapıyor. Biz bunları El Bab’da da kullandık. Şu anda zırhlı iş makinalarımız Afrin’de askere yol açıyor. Gerektiğinde hendek kapatıyor, siper kazıyor. Burada çok sayıda araç terörist saldırılarda zarar gördü. Daha çok sıcak çatışma ortamlarında kullanılıyor bunlar. Dolayısıyla bu konsepte biz zaten başladık” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mb24 Şubat 2018 18:34

    Yapay zekaya entegre edilmiş kendisavasini planlayan uydu sistemlerilie destekli makineler yapmalıyız kendi aralarında koordineli biz türk yazılmı

  • bir yorum24 Şubat 2018 15:35

    Geleceğin savaşları artık drone larla olacak bu kesin.Turkiye nin şimdiden buna ağırlık vermesi iyi oldu. Kuvvetle muhtemel batılılar yapay zekâyı bu savaşan drone larda kullanacak.Bizde tez elden yapay zeka enstitüsü kurup çalışmalara başlatmalıyız.Gec kalmamalıyiz.

  • bir yorum24 Şubat 2018 17:45

    erol g.zaten atakların motor sisteminin yüzde yüz yerli olması elzemdir.Bu bizim için çok önemlidir.Yarın bir gün italya bize o motorları vermeyebilir.Zaten bunun bir örneğini altay tanklarında yaşadık.tümosan ortak tank motoru üretmek için avusturyalı bir motor firmasıyla sözleşme yapmıştı.Fakat avusturya hükümeti Türkiyeye karşı cephe aldığından avusturyalı firma ortaklıktan vazgeçti.Onun için tank ihalesi yeniden açıldı.biz bir tank motoru bile üretemiyoruz maalesef.Bizim savunma sanayimiz yüzde yüz yerli olmalıdır.Zira müttefik görünen düşmanlarımız bayağı çok bize her türlü engel çıkarıyorlar.

  • erol g.24 Şubat 2018 16:29

    Yorumuzu yazın KARA SAVAŞLARINDA EN YÜKSEK TEPELERİ ELE GEÇİREN HER YERİ GÖREBİLDİĞİ İÇİN EN AVANTAJLI KONUMDA İSE GÜNÜMÜZÜN SAVAŞLARINDA GÖKYÜZÜNDE EN YÜKSEK NOKTADA OLAN HER ZAMAN AVANTAJLIDIR binlerce kilometre denizlere kıyısı olan ülkemizi sadece sayısı sınırlı F 16 lar ve droneler ile savunamayız İSTEDİĞİMİZ SAYIDA FARKLI ÖZELLİKTE UÇAKLAR/HELİKOPTERLER ÜRETMELİYİZ GEÇEN YIL İTALYA SADECE 9 ADET ATAK HELİKOPTERİNE MOTOR GÖNDERMİŞ YETERLİ Mİ ?

  • Mim Kemal 24 Şubat 2018 13:47

    Tank motoru yapmadan insansız tank yapmanın mantığı ne? Bununla beraber uydu sistemlerine gelecek bir saldırıda bu insansız araclarinizin hiç biri çalışmaz

  • bir yorum25 Şubat 2018 15:04

    Bunun mantığı tecrübe sahibi olmaktır.Bir ülke birden bire tecrübe sahibi olmaz.Bu yüzyıllar gerektiren bir durumdur.Br motorun sıfırdan üretilip yapılması uzun bir süreyi gerektirir.Kitaplarda motorların bütün detayları yazılı ve resimsel olarak anlatılır ama aynı motoru sıfırdan yapmaya kalkarsan o kadar hızlı olmaz.Edison bile bir şeyi icat ederken bir sürü hatalar yapmış ve sonunda da icatlarını son haline getirmiştir.

  • K .24 Şubat 2018 13:44

    Kemaaaal duyuyonmu

  • ASKER24 Şubat 2018 12:21

    ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN.KE MAL DUYDUNMU,,,,,

  • erol g.24 Şubat 2018 11:38

    " İSTİKBAL GÖKLERDEDİR " Sadece insansız hava araçlarını değil F 16 LARDAN ÇOK DAHA YÜKSELEBİLECEK %100 MİLLİ UÇAKLAR YAPMAMIZ LAZIM Günümüzün savaşları göklerde olacaktır GÖKYÜZÜNDEN GELEBİLECEK SALDIRILARA KARŞI DAHA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ aksi taktirde sadece hedef durumunda oluruz/kalırız

  • ŞAHİN24 Şubat 2018 10:58

    VE BUNUDA ÜRETİMSİZLİK VE SEKTÖR BAZLI DARALMA AKABINDE KAN İLE MDÜYOR VE UZUN VADE DE CANIMIZ İLE ÖDEYECEĞİZ

  • ŞAHİN24 Şubat 2018 10:57

    BATI SİLAH SEKTÖRÜNÜ TC YE KAYDIRDI VE BUNUN TAŞARONLUĞUNUDA ÜSTLENEN BI SİYASİ TİÇARİ EKONOMİ İŞBİRLİĞİ VAR

  • ;24 Şubat 2018 14:18

    senin yaşadığın bu kafayı millet para vererek yakalayamıyor sen ne kullanıyorsun öyle

  • Mühendis24 Şubat 2018 14:04

    Uzayda yaşıyorsun

  • xx24 Şubat 2018 12:50

    hayal dünyasında yaşıyorsun.batı günahını vermez.kaldı ki adam tankını bile kullandırmayacak elinden gelse...

  • demirkan 24 Şubat 2018 12:06

    BATI BİZE BİR TANE MERMİ BİLE VERMİYOR.BİRAK TEKNOLOJİYE. KENDİ SİLÂHIMIZI KENDİMİZ ÜRETECEYİZ. İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI ÇAĞIN EN GÜZEL SİLÂHI.