E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAğbal: "İşsizlikte beklemediğimiz gelişmeler oldu"---

Ağbal: "İşsizlikte beklemediğimiz gelişmeler oldu"

Ağbal: İşsizlikte beklemediğimiz gelişmeler oldu
18 Şubat 2017 - 17:43 borsagundem.com

Naci Ağbal, "Son dönemde enflasyon ve işsizlikte bir nebze beklemediğimiz ve istemediğimiz gelişmeler olsa da inanıyorum ki önümüzdeki dönemde özellikle 2017'nin ikinci yarısından itibaren çok daha iyi ve olumlu gelişmeler olacak" diye konuştu

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Adana Sanayi Odasında (ADASO) tarafından düzenlenen "İstihdam ve Üretimin Desteklenmesine Yönelik Yeni Düzenlemeler" toplantısında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Büyüme oranlarının 3 aylık, 6 aylık, yıllık olarak açıklandığını ancak uzun vadeli büyüme trendinin önemli olduğunu belirten Bakan Ağbal, küresel kriz öncesi ve sonrası dönemde ülkelerin büyüme oranlarında farklılıklar bulunduğunu, küresel krizden sonra dünyada genel anlamda büyüme oranlarında bir yavaşlama gerçekleştiğini anlattı.

Ağbal, Türkiye'nin de bu açıdan farklı bir durumla karşı karşıya olmadığını ama TÜİK'in son açıkladığı verilere bakılacak olduğunda küresel krizin bütün olumsuzluklarına rağmen Türkiye ekonomisinin bu dönemde yüzde 6,8 ortalama büyümeyi yakaladığını dile getirdi. 

Ağbal, "Büyüme oranları bakımından Türkiye son 7 yıldır ortalamada böyle bir oran elde etmiş durumda. Bence bu da son derece önemli. Ama tabii ki son dönemde karşı karşıya kaldığımız gerek içeriden sıkıntılar gerekse dışarıdan sıkıntılar bu büyüme oranlarını bir nebze aşağıya çekti ama ben inanıyorum ki bunu, inşallah referandum sonrası dönemde siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla büyüme oranları tekrar yukarı yönlü olacak. Özellikle yatırım tarafında önemli gelişmeler olduğuna inanıyoruz. Genel olarak ekonomide büyüme oranları itibariyle geçmiş 7 yılda iyi bir ortalama büyüme oranı elde ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. İstihdam cephesinde çok önemli kazanımlar elde ettiğimizi söyleyebilirim" dedi.

"İşsizlikte beklemediğimiz gelişmeler oldu"

Bakan Ağbal, küresel kriz sonrası dönemde istihdamdaki gelişmeleri değerlendirerek "Her ne kadar son dönemde işsizlikte bir miktar artış meydana geldiyse de bugün AB bölgesi, daha yeni yeni küresel kriz öncesi istihdam rakamlarına ulaşmışken, Türkiye o döneme göre yaklaşık 7 milyon insana ilave istihdam sağlamış. Son dönemde enflasyon ve işsizlikte bir nebze beklemediğimiz ve istemediğimiz gelişmeler olsa da inanıyorum ki önümüzdeki dönemde özellikle 2017'nin ikinci yarısından itibaren çok daha iyi ve olumlu gelişmeler olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Enflasyon yıl sonunda aşağı yönlü olacak"

2016'nın son çeyreğinde alınan kararlarla ekonomide olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade eden Ağbal, "Önümüzdeki dönemde büyümedeki ivme yukarı olacak, enflasyon bir nebze yukarı gitse bile tekrar yıl sonunda aşağıya gelen bir trendi izleyecek. İşsizlik oranlarında son çeyrekten itibaren bir artış görüyoruz. Ama özellikle yatırım ve üretim cephesinde ortaya çıkan olumlu gelişmeler inşallah tekrar işsizlik oranlarını aşağıya doğru çekecek" ifadelerini kullandı.

Ağbal, istihdama destek vermek için yeni vergi kolaylıkları getirdiklerini, işletmelerin finansman erişimi ve daha fazla finansman kullanmaları noktasında önemli imkanlar sunduklarını anımsattı.

Süper teşvik uygulaması

Ağbal, yerli üretim olabilecek ürünlerde ve yerli üretimi artıracak sektörlerde, stratejik gördükleri alanlarda çok daha yüksek oranlarda teşvik vermek için son olarak iddialı bir şekilde "süper teşvik" uygulamasını devreye soktuklarını anımsattı.

Ağbal, bu uygulamanın özellikle büyük ölçekli yatırımlarda çok ciddi anlamda destek içerdiğine işaret ederek, süper teşvikle işletmelere 10 yıl kurumlar vergisi indirimi getirdiklerini, gümrük vergisi muafiyeti, 10 yıl gelir vergisi stopaj istisnası, işverene sigorta primi desteği, 10 yıl yüzde 50 enerji desteği, 5 yıl asgari ücretin 20 katı nitelikli personel ücreti desteği gibi destekler verdiklerini anlattı.

Üretim ve ihracat desteği için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) birleşmesine vergi indirimi desteği verdiklerini aktaran Ağbal, Ar-Ge'ye verdikleri destekleri tasarım faaliyetlerine de uygulama kararı aldıklarını dile getirdi.

Beyaz eşya ve mobilyada ÖTV indirimi

Bakan Ağbal, ekonomideki yavaşlamaya karşı 3 ay süreyle özellikle geniş halk kitleleri ilgilendiren beyaz eşyada vergi düzenlemesi yaptıklarını hatırlattı.

Bu iki sektörü, birçok sektörü de etkilemesi bakımından önemli gördüklerini belirten Ağbal, "Bu sektörlerde yapmış olduğumuz vergi indirimleri de gerçekten ilk andan itibaren piyasalarda bir canlanma, alışverişte bir hızlanma getirdi"diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • akil19 Şubat 2017 09:38

    işsizlik davul zurna ile geliyorum derken neredeydiniz,süper teşviklerle bu gemi kaç ay yüzdürülür,esas sorun ailelerden 3-4 çocuk yapmalarını isterken sayıyı arttırın 8-9 çocuk isteyin işsizlik azalır.

  • Gkmn19 Şubat 2017 08:41

    Neymiş köprü yol tünel konut ekonominin lokomotifi değilmiş fabrika tarım turizm için ne yapıldı lütfen biri bana açılmasında ekonomi nasıl toparlanacak bende bileyim

  • mehmet19 Şubat 2017 02:11

    işsizliğe acil önlem alınmalı artık !!

  • Tarık19 Şubat 2017 01:21

    Son alınan tedbirlerde geç kalındı. İstihdam yapana her türlü vergi indirimi uygulanması lazım %30-40 indirim yapmayla bu olmaz. Tamamen sıfırla. Artı otomotivde ötv indirimine gidilmeli mutlaka. İnşaatta zaten vergiler düşük seviyede. Beyaz eşya dışında özellikle gıda da kdvler sıfırlanmalı vatandaş ucuz yemezse nasıl isyan etmesin?

  • Gökçehan gökçe 19 Şubat 2017 00:26

    Türkiye bitmiş okeye dönüyor 2004 işsizlik 10.3 cari işlemler 1.9 milyarken 1yılda 19 milyar dolar ve 15 yıl sonra işsizlik %12 Çarı açık 58 milyar dolar gerçekten 15 yıl yönetilen bir ülkede işsizlik acayip düşmüş

  • vatandaş18 Şubat 2017 22:23

    ekonomide köklü bi değişiklikmi yapıyosunuz yararlı bi yatırımmı yapıyosunuzda yok 2017 nin yarısı yok başında yok sonunda iyi olacak diye tutturuyosunuz...iyi bişey olduğuda yok işte.

  • işsiz18 Şubat 2017 21:38

    şu an bende işsizim ve iş arayanlardanım lakin her gittiğim kapı ya yaşa yada ilk okulu 5 yıl okuduğum için yüzüme kapatılıyor saçma sapan düşüncesizce cıkarılan kanunlar altında eziliyoruz

  • 000 00018 Şubat 2017 20:43

    bu siyasi ve ekonomi yönetimi milli piyangodan milyon çıkmış ve paranın eriri olmuş gibi davranıyor.ve bu çok belli oluyor..

  • dost acı söyler18 Şubat 2017 19:37

    ozaman azda olsa doğruları yorumlayanlara ithamda bulunmayın.ders alın.bu ülkenin vatandaşı ve sevenleri bır tek sizler değilsiniz

  • Emekli18 Şubat 2017 19:03

    Aç olsamda işsiz kalmadığım için mutluyum. bu nasıl bir büyümeyse bir türlü faydalanamadık gitti.

  • ertoş ibrahim18 Şubat 2017 18:28

    çaresizce inşaatların artmasınaa uğraşıyorsunuz. asgari ücrete mahkum ettiniz milyonlaarı

  • Misafir 18 Şubat 2017 18:07

    Yok yok her şey yolunda güllük gülistanlık siz başkanlık referanduma bakın önemli olan bu....

  • Nejat Saral18 Şubat 2017 17:52

    Üniversiteden mezun olan genç beyinler işsiz. Hepsi evde oturuyor. Eğer gençler Türkiyenin teminatı ise. Durum böyle devam ederse Türkiye teminatını kaybeder