E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAbenomi küçük şirketleri zorlayacak---

Abenomi küçük şirketleri zorlayacak

Abenomi küçük şirketleri zorlayacak
22 Aralık 2014 - 13:07 borsagundem.com

Abenomics büyük ölçekli şirketlerin daha da zenginleşmesine destek sağlarken, küçük ölçekli şirketlerdeki iflas sayısının artmasına neden olabilir

Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin bu ay yapılan seçimlerde kazandığı zafer ve ekonomik politikalarının böylece onaylanmış olması ülkenin büyük ölçekli şirketlerinin daha da zenginleşmesine destek sağlarken, küçük ölçekli şirketlerdeki iflas sayısının artmasına neden olabilir.

Toyota Motor Corp. ve Honda Motor Co.’un bu yıl Abenomics olarak bilinen politikaların yeni zayıflatarak yurtdışından elde edilen gelirleri artırmasının ardından rekor seviyede kar açıklaması bekleniyor. Bloomberg anketine katılan analistlerin tahmin meydanına göre borsada işlem gören en büyük şirketlerin 196’sında toplam net kar, bu mali yılda 18 trilyon yen (151 milyar dolar) ile rekor seviyeye ulaşacak.  

Ancak aynı zamanda iflasa gitmede zayıf yeni bir faktör olarak gösteren Japon şirketlerin sayısı bu yıl 3’e katlandı. Teikoku Databank Ltd.’ye göre yenin zayıflaması ile gıda, metal ve inşaat malzemelerinde ithalat maliyetleri yükseldi ve bu durum küçük ölçekli şirketleri sıkıntıya soktu. Teikoku Databank Ltd., Japonya’da iflas eden şirket sayısının daha da artabileceği tahmininde bulunuyor.

Norinchukin Research Institute baş ekonomisti Takeshi Minami, “Büyük ihracat şirketleri ve küçükler arasında büyü bir fark var. Abenomics, güçlü bir ekonomik yapı oluşturmak için yaratıldı. Dolayısıyla bu ortamda güçlü hayatta kalırken, zayıf yok oluyor” dedi.

Japonya’da küçük ve orta ölçekli şirketler 32 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Genel olarak para biriminin değer kaybetmesinden fayda sağlayan büyük şirketlerin sağladığı istihdam ise 14 milyon seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)