E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD açıkladı! Türkiye ile YPG arasında 'gevşek' anlaşma---

ABD açıkladı! Türkiye ile YPG arasında 'gevşek' anlaşma

ABD açıkladı! Türkiye ile YPG arasında 'gevşek' anlaşma
30 Ağustos 2016 - 19:45 borsagundem.com

Türkiye ve YPG güçleri arasında Suriye’de yaşanan çatışmaları “kabul edilemez” olarak nitelendiren ABD Yönetimi, tarafların geçici bir uzlaşmaya vardığını ve birbirlerine ateş etmeye son verecekleri açıkladı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 24 Ağustos’ta Gaziantep Karkamış’ın Suriye tarafındaki Cerablus’a başlattığı askeri harekâtın ardından Cerablus’un güneyine doğru ilerleyerek PKK bağlantılı YPG unsurlarıyla girdiği çatışmaların geçici olarak kesildiği açıklandı. Tolga Tanış imzasıyla Hürriyet'te yer alan habere göre, ABD’nin IŞİD’le savaşı yürüten bölgedeki kuvveti Merkez Ordusu CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “salı günü tarafların IŞİD’le mücadeleye odaklanarak birbirlerine ateş etmeye son verecekleri” belirtilirken, varılan uzlaşma için “gevşek mutabakat” tanımı kullanıldı.

CENTCOM, konuyla ilgili Hürriyet’e yolladığı açıklamada şöyle dedi:

“Türk Ordusu ve Suriye’deki IŞİD karşıtı diğer güçler arasındaki son yaşanan sakinleşmeyi memnuniyetle karşılıyoruz. Bu görüşmelerin, bölgede faaliyet gösteren tüm IŞİD karşıtı kuvvetler arasında daha fazla düşmanlık ve can kaybının önlenmesine yol açmasını teşvik ediyoruz. Koalisyon, IŞİD’i yenmeye odaklanmaya devam ediyor. Bu çabanın önemli bir parçası, Türkiye, Avrupa ve Amerikan toprağına saldırıları önlemek için IŞİD’in Suriye sınırına erişimini engellemek. Koalisyon ortağımız Türkiye’nin IŞİD’i Cerablus’tan temizleme çabasına destek olmaya devam ediyoruz. Ayrıca, Suriye toprağında IŞİD’i yenme çabası içinde olan IŞİD karşıtı yerel kuvvetleri de destekliyoruz. Suriye Demokratik Güçleri, yetkin bir güç olduğunu kanıtladı ve bizim IŞİD’le savaşta SDG’ye olan desteğimiz devam edecek.”

Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren bir Pentagon yetkilisi ise Türkiye ve YPG arasında kurulan iletişim sonucu taraflar arasında varılan geçici uzlaşıya “ateşkes” dememeye özellikle dikkat ettiklerini ve bunun önümüzdeki günleri içeren geçici bir mutabakata işaret ettiğini açıkladı. Kaynaklar, konuyla ilgili daha kapsamlı bir uzlaşma için ise ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında 4 Eylül’de Çin’de yapılacak toplantının bekleneceğini aktardı.

CERABLUS DEĞİL MENBİÇ’İ VURDUK

Öte yandan Pentagon Sözcüsü Matthew Allen, Hürriyet’in sorusu üzerine, 24 Ağustos Cerablus Operasyonu’nun başladığı gün ABD’den yapılan “operasyona hava desteği verdik” beyanatına da açıklık getirdi.

Allen, o gün koalisyon kuvvetlerinin Cerablus’ta değil Menbiç’te hava saldırısı düzenlediklerini ve bu hava saldırıların da Türkiye’nin Cerablus operasyonuna destek olarak nitelendirildiğini belirtti. Allen, “Menbiç bölgesindeki saldırıları kast ettik” dedi. Harekâtı yürüten CENTCOM’un komutanı Orgeneral Joseph Votel de, Pentagon’da gazetecilere yönelik düzenlediği basın toplantısında, lokasyon belirtmeden Türkiye’ye Cerablus için başta destek veriklerini ancak harekâtın güneydeki SDG unsurlarına yönelmesi üzerine dsteği geri çektiklerini söyledi. Votel, Cerablus’tan ilerleyen CIA destekli Özgür Suriye Ordusu unsurlarıyla iletişim içinde olup olmadıkları ve bu kuvvetlerle koordinasyonlu hava saldırısı düzenlemelerinin yasal açıdan mümkün olup olmadığı yönündeki bir soruya “Tüm ortaklarla doğrudan iletişim halinde değiliz. Onlarla iletişim için Türk ortaklarımız kanalıyla çalışıyoruz” diye yanıt verdi.

Votel, Cerablus harekâtından sonra bölgedeki IŞİD unsurlarının halen IŞİD’in hâkim olduğu El Bab bölgesi ve Rakka’ya gitmiş olabileceklerini söylerken, bölgeden ayrılan IŞİD militanlarının Özgür Suriye Ordusu şemsiyesi altında hareket etmelerinden endişe duyup duymadığı sorusuna ise “Bilmiyorum. Bu bizim dikkat ettiğimiz bir şey ama şu aşamada buna yönelik bir işaret var mı, bilmiyorum” diye cevap verdi.

Dışişleri: ABD YPG'nin çekilmesi yönündeki taahhüdünü yerine getirmeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)