E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB'den Türkiye'ye fon şantajı---

AB'den Türkiye'ye fon şantajı

AB'den Türkiye'ye fon şantajı
18 Kasım 2017 - 13:50 borsagundem.com

Avrupa Birliği, "Türkiye'nin Avrupa standartlarından sapmasını" gerekçe göstererek Türkiye'ye fonlarda kesintiye gitme kararı aldı. Bu kararla AB ilk defa Türkiye'ye yönelik siyasi gerekçeli fon kesintisi uygulayacak.

Avrupa Birliği'nin (AB) 2018 bütçesinde Türkiye için öngörülen fonlarda 105 milyon euro kesintiye gidilmesi kararlaştırıldı. Karara gerekçe olarak Türkiye'deki siyasi gelişmeler gösterildi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre karar, AB 2018 bütçesi konusunda AB ülkeleri arasındaki 16 saatlik maraton müzakere sonucunda alındı. Müzakerelere, Türkiye'ye yönelik bütçe kesintisini hararetle savunan ve AB bütçesi konusunda mutlak yetkiye sahip olan Avrupa Parlamentosu (AP) da katıldı.

AP bütçe raportörü Siegfried Mureşan, müzakereler sonrası yaptığı açıklamada, kesintiye gerekçe olarak "Türkiye'nin Avrupa standartlarından sapmasını" gösterdi. Gelecek yılki AB bütçesinde Türkiye için öngörülmüş katılım öncesi fonlarda 105 milyon euro kesintiye gidileceğini bildirdi.

SİYASİ GEREKÇE İLE İLK KESİNTİ

Mureşan, buna ek olarak, Türkiye için 70 milyon euro tutarında bir rezervin muhafaza edileceğini, bu fonun "Türkiye'nin demokratik satandartlar, insan hakları, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü alanlarında Avrupa satandartlarına yakınlaşması durumunda kullanılacağını" belirtti.

AB bu kararla ilk defa Türkiye'ye yönelik siyasi gerekçeli bir fon kesintisine gitmiş oluyor. AB Konseyi tarafından bu sabaha karşı alınan kararın şimdi Avrupa Parlamentosu tarafından formel olarak onaylanması gerekiyor. AP konuyu 30 Kasım 2017 tarihinde düzenleyeceği genel kurul oturumunda ele alacak. AP içindeki tüm siyasi gruplar Türkiye'ye aktarılan fonlarda kesintiye gidilmesini desteklediğinden bu sabah alınan kararda değişiklik beklenmiyor. AP onayının ardından 2018 bütçesi imzalanarak yürürlüğe girecek.

Türkiye'ye AB fonlarının kesilmesi fikri bu yıl yaz aylarından bu yana gündemdeydi. İlk olarak Almanya tarafından gündeme getirilen fikir Ekim ayında AB liderler zirvesinde ilke olarak benimsenmiş, AP de 25 Ekim'de oy çoğunluğuyla kabul ettiği bir kararda 80 milyon euro tutarında kesinti önerisinde bulunmuştu. Kesintilerin kısaca IPA II adı verilen Katılım Öncesi Mali Yardım aracı üzerinden yapılması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • D.demirkan 18 Kasım 2017 21:34

    TÜRKİYE KENDİ OTOMOBİLİNİ ÜRETMEYE KALKTI.ALMANYA YAZIK O PARALARA DİYE BİZİ CAYDIR MAYA ÇALIŞIYOR.KENDİSİ ÇİNDE ON MİLYAR EURO OTOMOBİL FABRİKASI KURUYOR.MAKSAT TÜRKİYE HİÇ BİRŞEY ÜRETMESİN.NEDİR BUNLARIN TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI ANLAMIYORUM.BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINI ÇIKARAN BUNLAR DEYİLMİ?.OSMANLIYA PARÇALATAN BU ADİ ALMAN DEYİLMİ?. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA.FIRANSA İLE BİRİBİRLERİNE YİDİLER.ŞİMDİ SARMAŞ DOLAŞ OLDULAR.TÜRKİYENİN RUSYA İLE BİRLİK OLMASINI HAZMEDEMİYORLAR.RUSYA İLE TİCARİMİZ 50 MİLYAR DOLARLARA DAYANDI.RUSLARIN DOSLUGU KALLEŞ ABD DEN DAHA İYİ.RUS HALKI BİZE DAHA YAKIN.SONRA BİZİM KİMSEYLE ALIP VEREMEDİYİMİZ YOKKİ.NEDİR BU KİN BU NEFRET.TAYİP ERDOĞAN BİZİM KAFAMIZA SİLÂH MI DAYIYOR OY İÇİN.TÜRK HALKI İSTEDİYİNE SEÇER.SANA NE.?

  • ASKER18 Kasım 2017 19:34

    sayın emekli amarika nın yaptığını destekleyeceğine ülkene sahip çık HANĞİ ÖRGÜTLERİ DESTEKLEDİKLERİ ORTADA

  • D.demirkan 18 Kasım 2017 19:24

    Türk halkını kimse parayla şantaş yapamaz.siz ancak yunana saç traşı yaparsınız.2000 öncesi türkiye avrupanın imf nin oyuncağı oldu.haysi yetimiz gururumuz ayaklar altındaydı.avrupanın hasta adamıydık. imf nin şefleri kotarelli rıza mogadam isimlerini ezberledik.80 li 90 lı yıllarda koalisyon pazarlığı yapan bakanlık koltuk kavgası yapan iktidarlar utansın. türkiye ab nin 3 5 milyar eurosuna muhtaç deyil artık.türkiye okadar parayı ayda yoksul insanlara harcıyor. batının abd nin kıskanç lığı türkiyen in kendi ayakları üzerinde durması.türkiye dünyanın her ülkesi ile ticaret yapıyor.türk iş adamları dünyanın her yerinde.rusya çin arap dünyası afrika türk imajı her yerde güçleniyor.kıskançlık dahada artıyor.türkiye hem tarım hem sanayii ülkesi herşeyimiz var bizim bileyimizi kimse bükemez. YAŞASIN TÜRKİYEM.

  • Hakan18 Kasım 2017 18:47

    emekli senin yasinin siyaseti bumu avrupa abd dune kadar bizi parmaginda oynatip bizleri yonetiyordu ve hic bir şey uretemiyordun herşeyi batıdan aliyodun üretmesinin içinde ülkede faizler yüzde 70 .80 .90 lardaydi o yabancılar ulkemize dolarlari getirip faizli para aliyodun ve yüzde 100 le yabancıya oduyodun ama Recep TAYYİP Erdoğan ne yapti ülkeye istikrar getirdi faizleri düşürdü milletin alamayacagi arabalari oturamayacagin evleri inşaa etti mal mal konusma adam ol emeklini al otur ye

  • kadir akın18 Kasım 2017 18:32

    işte hani şu şu şu şu sorunlar ,konular var ya, işte bütün bunların sorumluları DIŞ GÜÇLER,DIŞ GÜÇLER,DIŞ GÜÇLER............!!!!!!

  • Remzi 18 Kasım 2017 15:23

    Kıskanmışlar demek bizi...

  • Emekli18 Kasım 2017 14:33

    İşte Akp nin ülkeyi getirdiği durum bu. Antidemokratik uygulamalar, oy uğruna güçlü ülkelerle gerilim yaratmak, son 3 yılda 65 civarında devalüasyon yaratıp hepimizi fakirleştirmek.

  • Sezai18 Kasım 2017 19:42

    Eskidenmi fakirdin yoksa simdimi fakirsin

  • gobel6618 Kasım 2017 19:01

    FETÖŞ denen hainden ekonomide Hükumet'e karşı spekülasyon yapın emri geldi, Burada propaganda yapan bit yavrularının ve kadrolu hainlerin derdi ekonomi değil, zaten ekonomiden anlamadıkları her hallerinden belli, amaçları propaganda yapmak, lakin Türk milleti bunların ne mal olduğunu çoktan çözdü, her fırsatta gereken cevabı veriyor, siz endişe etmeyin gene cevaplarını alıp yerlerine oturacaklar.

  • Aslı18 Kasım 2017 18:30

    Senin seçtiğin parti Avrupa'nın her dediğini yaptıgı için 2000 krizine girdik. IMF o zaman sacma sapan bir cıpa mekanizması kurmuştu. Ekonomi acısından bunu Ekonomi 101 alanlar bile bilir ki bu yöntem ülkeyi iflasa götürürdü, ve nitekim götürdü. Daha sonra kendi 2008 krizlerinde bu Batılılar kendi bankalarını kurtardılar. Ama bize zamanında bankalar batsın diye sartlar sürüyorlardı. Siz ve sizin gibiler ne zaman akıllanacak acaba?