E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den şok YPG ordusu kararı---

ABD'den şok YPG ordusu kararı

ABD'den şok YPG ordusu kararı
14 Ocak 2018 - 19:05 borsagundem.com

ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye'de SDG çatısı altında 30 bin kişilik yeni bir sınır ordusu kurulacağını ve bu gücün Türkiye ile Irak'la olan sınırları kontrol edeceğini açıkladı

ABD öncülüğündeki Koalisyon, Suriye’nin kuzeyinde en büyük bileşenini terör örgütü PKK’nın kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarından ‘sınır gücü’ kurma sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Bu yeni silahlı oluşuma ‘Sınır Güvenlik Gücü’ (BSF) adı verildi. Söz konusu güç Türkiye ve Irak sınırı boyunca konuşlandırılacak. Reuters’a yapılan açıklamada yeni gücün kuzeyde Türkiye sınırında, güneydoğuda Irak sınırında, ABD’nin desteklediği SDG ile Rusya’nın desteklediği Esad rejimi arasındaki hattı oluşturan Fırat Nehri Vadisi boyunca görev alacağı kaydedildi.

‘ABD PYD’YE SINIR ÇİZİYOR’

Bu şekilde Koalisyon’un Suriye’de PYD sınırlarını çizerek belirlediği yorumları yapılıyor. İngiliz Reuters haber ajansının sorularına e-posta ile yanıt veren ABD öncülüğündeki Koalisyon’un Kamu İşleri Ofisi, ‘The Defense Post’ adlı yayının yeni kuvvetle ilgili verdiği haberi doğruladı. Koalisyon’dan yapılan açıklamaya göre sınır ordusu 30 bin kişilik bir silahlı güç olarak örgütlenecek.


Yeni ‘ordu’nun eğitim fotoğrafları Twitter’da paylaşıldı.

Komutası Suriye Demokratik Güçleri’nin altında olacak bu kuvvetin yarısı halihazırda deneyimli SDG’li silahlı unsurlardan oluşuyor. Kalanı ise eğitim için toplanıyor. 230 kişinin eğitimine başlanmış durumda. Koalisyon Kamu İşleri Ofisi, “Yeni gücün temeli esasında, DEAŞ’a karşı faaliyetleri sona yaklaşırken yaklaşık 15 bin SDG üyesini yeni Sınır Güvenlik Gücü görevi altında yeniden düzenlemektir” açıklamasını yaptı.

Ofis yeni eğitileceklerle ilgili yaptığı açıklamada da, “Bu kişilerin evlerine yakın bölgelerde hizmet etmesinin sağlanması çabaları var. Dolayısıyla bu gücün etnik kompozisyonu hizmet ettikleri alanlarla bağlı olacak. Suriye’nin kuzeyinde Kürtler daha fazla hizmet edecek. Fırat Nehir Vadisi boyunca uzanan bölgeler ve güneyde Irak ile sınır boyunca ise Araplar daha fazla görev yapacak” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERİR’

Koalisyon ofisi yeni gücün göreviyle ilgili, “El yapımı patlayıcılara karşı operasyonların yürütülmesi ve emniyeti profesyonel olarak sağlanan kontrol noktaları yoluyla sınır güvenliğini sağlıyor olacaklar” dedi. İngiliz haber ajansı, bu yeni oluşumun Türkiye’nin Suriye’de SDG’nin denetimindeki bölgelere Amerikan desteğine dair tepkisini arttıracağı yorumunu yaptı. Öte yandan Reuters’a konuşan üst düzey Türk yetkili, geçen çarşamba günü ABD elçisinin çağrılmasının, Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin ‘Sınır Güvenlik Gücü’ altında askeri eğitime başlaması olduğunu söyledi.

ABD'nin YPG kararına Türkiye'den çok sert yanıt

 

ABD'nin YPG kararı için uzmanlar ne diyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bu dünyadan biri15 Ocak 2018 16:28

    Tüm yorumlara bakıyorum da vatandaşın büyük kısmı gerçekleri görüyor, ama yandaş olan hala beynini kullanmıyor, Kobaniye peşmerge nereden geçti kardeşim? BOP eş başkanıyım demek ne demektir? BOP ne demektir açın bir inceleyin elinizin altında klavye var.

  • Veli15 Ocak 2018 12:51

    AL SANA BOP

  • er remzi15 Ocak 2018 01:03

    Esadı ABD devirmek istiyor. Suriye yi Abd böldü. Gözümüzün önünde Irak örneği varken, komşu Irak ın bölünmesinden en fazla zarar gören ülke biz olmuşken sen tut Esad gitsin Suriye bölünsün politikası uygula. Abd ye sınırsız destek ver. Ne oldu şimdi. ne kazandı Türkiye. Ne ekersen onu biçersin. yazık çok yazık. haa bunlar daha iyi günler. Bu coğrafya hata affetmez. Dış siyaset iç siyasete benzemez ne olduğunu anlamadan kendini savaşın ortasında bulursun.

  • Ada15 Ocak 2018 00:47

    Feto yüzünden bazı şeyler için çok geç kalındı Şimdi ayıkla pirincin taşını

  • Sdk 15 Ocak 2018 00:41

    Acil biz muhalifleri esat la anlaştırıp pyd ye yöneltmemiz lazım.. yanlış suriye politikası sonucu pkk devlet oluyor

  • Mustafa14 Ocak 2018 23:28

    Stratejik derinlik coktumu simdi.2011 den beri irak suriye konusunda tek bir adim atilmadi. Dune kadar rusya esad karsitiydik bugun esatci olduk bu sekilde yonetilmez gunlik siyaset yapilmaz hesap siz kitapsiz gidiliyor bedeli agir olur sonradan tamir edilmez

  • vatansever14 Ocak 2018 22:41

    pkk nin tohumumlarini sacan ve yeserten kim.abd,fetoyu kullanan abd,bakti gordu yeterli deyil ,bu seferde TC nin guney sinirlarini yuklenmeye basladi ,dolayli yonden,tabbiki bunlar tamamen isralin yerini rahatlatmak ,ve TC yi bolgede pasiflestirmek

  • flamenco7214 Ocak 2018 21:47

    2-) Kuzey Irak referandumu sırasında göstere göstere HABUR'da canlı yayın tatbikat yapmayıp Sİncara otursaydınız bunlarla uğraşmayıp, Kuzey Irak ve Petrolleri ile SURİYE PYD'sinin arasını kesmiş olacaktık..Öyle ya "Güçlü Ülkeyiz diyorsunuz????"Dikkat Hakan Atilla ABD de tutuklandı, dış işleri bakanı buraya geldi akşamında; Menbiçe gircez derken birden Fırat Kalkanı bittiiiii" dendi??heeep soru işareti ,hep soru işaaareti?? :(

  • D demirkan 14 Ocak 2018 21:37

    2005 YILARINDA ESED VE KARISI TÜRKİYEYE GELDİ.İLİŞKİLER ÜZELDİ SINIR KAPILARI AÇILDI.BAYRAMLARDA İNSANLAR BAYRAM LAŞIRDI KARDEŞ İKİ ÜLKEYDİK.SURİYEDEKİ NUHALEFETİN AĞZINA BAKTI BİZİM HÜKÜMET BİRAZDA GAZA GELDİ. İLİŞKİLER YAVAŞ YAVAŞ KUPTU.AMA ESED DEDİ SURİYE PARÇALANIRSA TÜRKİYE BÜYÜK ZARAR GÖRÜR DİYE.DEDİYİ GİBİ OLDU. HAYALİ Bİ DAİŞ İCAD ETTİLER. DÜNYANIN BÜTÜN DEVLETLERİ SINIRIMIZA YIĞILDI. SURİYE PARÇALANDI RUS ZATEN İKİLİ OYNUYOR. İSRAİL İŞGALE HAZIRLANIYOR.TÜRKİYE OSMANLI İMPARATORLUGU GİBİ TUZAĞA DÜŞÜRÜLÜYOR. ŞÖYLE YAPARIZ BÖYLE YAPARIZ DEMEKLE OLMUYOR. ORDU MUZUN KULLANDIĞI SİLÂHLARIN ÇOĞU ABD DEN ALINIYOR.ABD İLE BİR SAVAŞ KALKARSAK.HİÇ BİR ÜLKE BİZE DESTEK VERMEZ.YALNIZ KALIRIZ ÇOK HAS HAS BİR DENGE BU. AVRUPANIN TAVRINA BAKARSAN TEZGÂH KURULMUŞ GİBİ.TÜRKİYENİN EN UFAK BAHANESİNİ BEKLİYORLAR. İŞMİZ ZOR LAŞTI GEÇKALDIK. FIRAT KALKANI HARAKATI İLE YOĞUN BİR ŞEKİLDE VURACAKTIK.

  • flamenco7214 Ocak 2018 21:34

    daha dün TSK Afrinde PYD mevzilerini bombalıyor başlıklı haberin altına "Geri planda bir karar verildiyse, bunun, bu şekilde ortalıkta söylenmesi zaaf yaratır kanımca..Kuzey Irak bağımsızlık referandumunda, Sincar'la ilgili de aynısı oldu..Habur'da tam 1 ay tatbikat yapıldı, bu tatbikat, evlilik programı gibi aynı saatlerde canlı verildi...Sonra ne oldu???Hiç...Bir de bunun yanında Kuzey Irak Petrolleri'nin bir kısmına da İran kondu..Habur Sincar arası 100 km.Telafer Sincar arası 40 km falan..Söylemeyin yapın...aksi durumda, nara atmaktan başka marifeti olmayan pehlivan algısına yol açmakla kalmazsınız..bir de karşı hazırlık ve tahkimat süreçlerini tahrik edip, lehinize olduğunu düşündüğünüz güç dengesine zarar verirsiniz..Hiç müsabakalarda, "bak şimdi, veziri öööle oynarsan, ben de fille nah tam buradan şah çekicem" diyerek mücadele eden bir satranç oyuncusu gördünüz mü?" yazmıştım..eh akut komplikasyonları gecikmedi.. :(

  • POLAT ALEMDAR14 Ocak 2018 20:52

    Tüm ölen şehitlerimizin tek sorumlusu vardır abd.ülkemizdeki tüm pisliklerin arkasında abd vardır.bunu ilkokul öğrencisi dahi kavramıştır.

  • Wers14 Ocak 2018 20:51

    Bence abd türkiye'yi hataya zorlamaya çalışıyor Türkiye ile Irak sınırına ne gerek var mış Oyun bizim beklediğimiz yönde değil bence başka bişey var

  • yurttaş14 Ocak 2018 20:18

    ne bekliyordunuz, ikinci adım da türkiye ye doğrudan saldıracaklar muhtemelen...

  • wers14 Ocak 2018 20:12

    geçmişte yapılan yanlış politikaların sonucu olarak pkk yı abd nin yanına biz sokmuş olduk diplomasiyi şuan dikkat kullanmalıyız yoksa sonucu bizim için çok kötü olacak meydanlarda bağıra bağıra bu olay çözülmeyecek

  • Bozkurt14 Ocak 2018 19:34

    Yanlış dış işleri politikamız tam olarak iflas etti ve PKK devlet haline dönüşüyor maalesef.