E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den İran'a 12 şart---

ABD'den İran'a 12 şart

ABD'den İran'a 12 şart
22 Mayıs 2018 - 11:20 borsagundem.com

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran ile yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini savunarak, bu şartların yerine getirilmemesi halinde bu ülkeye "tarihin en sert yaptırımlarının uygulanacağını" açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a nükleer silah üretimini durdurması ve Ortadoğu'daki "terör gruplarına" desteğini kesmesi çağrısında bulunarak, aksi halde bu ülkeye "tarihin en sert yaptırımlarının uygulanacağını" bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasının ardından The Heritage Foundation adlı düşünce kuruluşunda konuşma yapan Pompeo, ABD'nin İran stratejisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran'la yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini vurgulayan Pompeo, anlaşmada yer alması için 12 maddelik şart ortaya attı.

Pompeo İran'ın ilk olarak şu andaki ve önceki nükleer silah çalışmalarını Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) bildirmesi ve ağır su reaktörleri dahil olmak üzere uranyum üretimini sonlandırması gerektiğini söyledi.

Pompeo, İran'ın daha önceki anlaşmada yer aldığı gibi IAEA'nın ülkedeki tesislerine girmesine izin vermesi ve balistik füze denelemelerine son vermesi gerektiğini vurguladı.

İran'da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılmasını isteyen Pompeo, ayrıca İran'ın Lübnan Hizbullahı, Hamas ve Filistin İslami Cihat grupları dahil olmak üzere "terör gruplarına" yardımını sonlandırması gerektiğini bildirdi.

Pompeo, İran'ın komşusu Irak'ın toprak bağımsızlığına saygı duymasını gerektiğinin altını çizerken, Şii milislerin silahsızlanması ve yeniden entegre edilmesi gerekliliğini vurguladı.

Yemen'de ise İran'ın Husiler'e desteğine son vermesini belirten ABD Dışişleri Bakanı, bu ülkede barış sürecinin başlatılmasını istedi.

Pompeo ayrıca, İran'ın IRGC Kudüs Güçleri'ne desteğini bırakması ve İsrail dahil olmak üzere komşu ülkelere yönelik tehditlerini sonlandırması taleplerini sıraladı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, belirtilen şartların yerine getirilmemesi durumunda ise İran'a karşı tarihin en sert yaptırımlarını uygulayacaklarını savundu.

İran'dan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'ya: Yüzüne yumruk atacağız!

ABD ve İran arasında tırmanan gerilimde bugün Tahran yönetiminden yeni açıklamalar var. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun tarihteki en güçlü yaptırımlarla İran'ı ezeceklerini söylemesi üzerine Tahran'dan çok sert yanıt geldi.

Devrim Muhafızları Komutanı İsmail Kovsari, İran halkının Mike Pompeo'nun suratına yumruğu yapıştıracağını söyledi. İranlılara birlik olma çağrısı yapan Kosvari'ye göre, yalnızca ABD Dışişleri Bakanı Pompeo değil arkasındaki isimlerin de ağzına yumruk atılacak.

Komutan Kosvari, "Amerika ve siz kimsiniz ki bize balistik füzelerimizin menzilini kısıtlamamızı söylüyorsunuz? Tarih Hiroşima ve Nagazaki'deki saldırılarla gösterdi ki, füze konusunda en büyük suçlu Amerika" dedi.

Kovsari ayrıca, İran'ın yurt dışındaki operasyonlarını yöneten isim olan general Kasım Süleymani'ye de destek çıktı, ABD'nin bir numaralı hedefi olan generalin yalnız olmadığını söyledi.

İran İşçi Haber Ajansı'nın aktardığı sözler, Tahran'daki bir askeri üste söylendi.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle Washington-Tahran arasında gerilim hayli yüksek. Donald Trump yönetimi, İran'ın nükleer anlaşma şartlarını yerine getirmediğini savunuyor ve yeni yaptırımlar açıkladı.

Uluslararası anlaşmanın tarafları diğer Batılı ülkeler, Çin ve Rusya ise, ABD'yi uzun süre vazgeçirmeye çalışsa da başarılı olamadı. İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin, anlaşmanın mevcut haliyle yürürlükte kalmasını istiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bırhan kaya 27 Mayıs 2018 14:03

    Teknosa çok ucuz en az 5.20 görür halka arzı 7.50

  • mehmet yılmaz22 Mayıs 2018 12:52

    KAHROLSUN amerika ve israil NOKTA.

  • HASAN TOSUN22 Mayıs 2018 12:11

    DÜNYANIN BAŞ TEK TERÖRİST DEVLETİ ABD VE İSRAİLDİR,HER ŞEYİ YAPARLAR,KATİL BİR DEVLET

  • HESMEN22 Mayıs 2018 11:44

    aynen mafya gibi dünya yı yönetiyor.arkadaş bu dünya nın sahibi sen misin.sende, bir kaç hristiyan ve yahudi ülkelerinde atom bombası var ise müslümanlarda neden olmasın bunun kararını sen mi vereceksin.böyme bir sistem olurmu.her seyi ben belirlerim mantığım.demekki Türkiye nin ne kadar haklı olduğu bence acilen bizimde atom bombası yapması gerekmektedir.çünkü atom bombası olanların çoğu dünya ya hükmetmesi.o zamansende ve diğer ülkelerde de atom bombası olmasın.merak etmeyin er yada geç israil diye bir devlet olmayacak.israil i zamanı gelince Türkiye bitirecek abd de götüne baka bakalacak.