E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSon 6 yıldır Ekim'de kazandıran endeks bu yıl düştü---

Son 6 yıldır Ekim'de kazandıran endeks bu yıl düştü

Son 6 yıldır Ekim'de kazandıran endeks bu yıl düştü
01 Kasım 2018 - 09:29 borsagundem.com

Borsa İstanbul, Ekim’de son 6 yıldır kazandırsa da bu yıl olmadı: BIST 100 yüzde 9.8 düştü. Ama bankalar bu kez daha az (% 7.9) düştü

Kasımda Aşk Başkadır

Eylülde BIST 100'ün değer artışı % 7.8 olurken bankaların yükselişi % 19.2 olmuştu. Endeks, Ekim’de son 6 yıldır kazandırsa da bu yıl olmadı: BIST 100 % 9.8 düştü. Ama bankalar bu kez daha az (% 7.9) düştü. Borsa düşse de dolar bazında önemli bir kayıp olmadı zira USDTRY ayı % 8 kazançla 5.58 seviyesinden kapattı.

2001 yılında vizyona girdiğinden beri her Kasım ayı, “Sweet Nowember” filmi akla gelir. Sanki filmdeki tatlı romantizmin bu aya hakim olacağını umulur. Dün TCMB faizi indirmedi ama Bakan Albayrak 6 başlıkta ÖTV ve KDV indirimlerini açıklayarak Kasım’da piyasaların güzel olması için bir adım attı. Konutta KDV % 8 ve tapu harcı % 3 kalmaya devam edecek. Beyaz eşyada ÖTV sıfırlanırken Mobilya’da KDV %8’e indirildi. Otomobilde 1600 cc altına ÖTV % 15 indirilirken ticari araçta KDV % 1’e indirildi. Bugünkü resmi gazetede yayınlanan indirimlerin hepsi yıl sonuna kadar. Yani 61 gün geçerli.

Bu indirimler niye yapıldı: 1- ODD verilerine göre, otomotiv ve hafif ticari araç pazarı yılın ilk 9 ayında % 26 daralırken Eylül’deki düşüş % 67’ye ulaşmıştır. 2- TÜİK’e göre yeni konut satışları ilk 9 ayda % 2 düşerken Eylül’deki düşüş % 14’e ulaşmıştır. 3- TÜRKBESD verilerine göre beyaz eşya satışları ilk 9 ayda % 16 düşerken Eylül’deki düşüş % 37’ye ulaşmıştır.

Haberin gelmesiyle birlikte otomotivde DOAS, mobilyacılık sektöründe YATAS ve DGKLB ve beyaz eşya sektöründe ARCLK ve VESTEL hisselerinde yukarı yönlü sert hareketler yaşandı. Ancak banka hisselerinde satışlar görüldü.

ABD tarafında ise başkan Trump’ın “burdan daha aşağıya satan, demokratlardandır” minvalindeki açıklamaları ile piyasa oyuncuları satışlardan vazgeçip öyle bir alıma döndü ki iki günde Dow jones geçen hafta aşağı kırdığı 25,000 seviyesinin üzerine çıktı. Yani artık yeniden yükselen trende girdi. Bugün, dünyanın tek trilyon dolarlık şirketi Apple’ın bilançosu gelecek.

STRATEJI

ABD borsalarındaki toparlanma bize olumlu yansıyabilir. Yukarda 92,000 direnç. Aşağıda ise 88,500 destek.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 500 puan civarında artışla, BIST 100 ise %0.4 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)