E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de faiz artırımı zamanı geldi---

ABD'de faiz artırımı zamanı geldi

ABD'de faiz artırımı zamanı geldi
14 Ekim 2014 - 15:51 borsagundem.com

Bank Of America Merrill Lynch, ABD'de parasal genişlemede sona gelindiğini rapor etti

Bank Of America Merrill Lynch, "ABD'de parasal genişlemede sona gelindi, yatırımcılar para politikaları konusunda endişeli" açıklamasını yaptı.
Ekim ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması yayınlandı.

Araştırmada aşağıdaki bilgilendirmelere yer verildi: 

"Ekim ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması, ABD'de parasal genişlemede sona yaklaşılırken duyulan endişenin, yatırımcıların küresel ekonomi ve şirket kârlılıklarına dair 
beklentilerini çok daha olumsuz hale getirdiğini gösterdi. Küresel ekonominin önümüzdeki 12 ay içerisinde güçleneceğine inanan yatırımcıların oranı Eylül ayından bu yana 20 puanlık bir sert düşüşle, son iki yılın en düşük sonucu olan net yüzde 32 seviyesine geriledi. Enflasyon ve şirket kazançlarına dair tahminler de bu olumsuz havadan payını aldı. Dünyada hem enflasyonun hem de büyümenin trendin altında kalacağını düşünenlerin oranı yüzde 77 seviyesinde.
Değerlendirmelerde görülen bu değişimin temelinde para politikaları yatıyor. Para politikasını 'fazla canlandırıcı' bulan yatırımcıların oranı 14 puanlık bir düşüşle, ABD'de bir önceki parasal genişlemenin hemen öncesine tekabül eden Ağustos 2012'den beri görülen en düşük seviye olan yüzde 18'e geriledi. Parasal riske ve Yükselen Piyasalar riskine dair beklentilerde ise artış gözleniyor.
Yatırımcıların bu duruma verdikleri tepki ise riskin fazla olduğu alanlardan kaçınmak oldu. Nakit varlıklar yüzde 4,9 seviyesine yükselirken yatırım vadeleri kısaldı ve portföylerde hisse senedine ağırlık veren yatırımcıların oranı bir ay içinde 13 puan gibi sert bir biçimde düştü. Portföylerde emtiaya verilen ağırlık da azalırken, bu varlık sınıfına bağlı olan enerji ve malzeme gibi sektörler de yatırımcıların portföylerinde ağırlığını önemli ölçüde azalttığı 
sektörler arasındaydı.
Araştırmaya katılan yatırımcıların, Yükselen Piyasalar ve Avrupa hisse senetlerine ilgisinin azaldığı dikkat çekti. Hem şu anki pozisyonlar, hem de gelecek 12 aya yönelik hedeflerde bu iki bölge ya olumsuz bir görünüm sundu, ya da nötr görünümünü korudu. Yatırımcıların ilgisi, yeniden güvenmeye başladıkları ABD ve tekrar tercih edilen bir bölge halini alan Japonya üzerinde yoğunlaştı.
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Yatırım Baş Stratejisti Michael Hartnett, bu ayki araştırmaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Nakit varlıklar halen yüksek seviyede, ancak yatırımcılar piyasadan tümüyle çıkmak yerine gösterge seviyelere geriliyorlar." Avrupa Hisse Senedi ve Kantitatif Stratejisti Manish Kabra ise, "Avrupa Merkez Bankası'nın umut satışı sona ererken, Avrupa hisse senetlerinin performansı da temel düzeylerine geriliyor. Tahminlerimiz halen olumsuz olsa da, tercihimiz halen temettü getirili defansif hisse senetleri yönünde ve döngüsel hisse senetlerinde görülecek toparlanmaların kısa süreli olacağını düşünüyoruz," şeklinde konuştu. 

Avrupa'ya dair iyimserlik kayboluyor

Ayın başında Avrupa Merkez Bankası'nın düzenlediği basın toplantısının artından, araştırmaya katılanlar Avrupa'daki para politikalarına kuşkuyla yaklaşıyorlar. Küresel araştırmaya katılanlar arasında, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye gideceğini 
düşünmeyenlerin oranı geçtiğimiz ayki yüzde 19 seviyesinden yüzde 26'ya tırmandı.
Avrupa'ya dair büyüme beklentilerinde de önemli bir düşüş göze çarpıyor. Bölge ekonomisinin önümüzdeki yıl güçleneceğini düşünen bölgesel fon yöneticilerinin oranı, geçtiğimiz ayki yüzde 45 seviyesinden bu ay yüzde 16'ya geriledi.
Şirket kârlılıklarına dair tahminler de bu değerlendirmelerden payını aldı. Bir ay içinde gerçekleşen 30 puanlık bir değişimin ardından, bölgede şirket kârlılıklarında çift haneli artış 
beklemediğini söyleyen katılımcıların oranı yüzde 52'ye çıktı. Araştırmaya katılanların daha da büyük bir bölümü ise, Avrupa'daki şirketlerin hisse başına kazanç tahminlerini çok yüksek buluyor.
Bu gelişmeler ışığında, varlık yöneticilerinin Avrupa hisse senetlerine dair konumlarında da gerileme görülüyor. Bölge hisse senetlerine portföylerinde ağırlık verdiğini söyleyen küresel 
yatırımcıların oranı, geçtiğimiz aydan bu yana 14 puan düşüşle bu ay yalnızca yüzde 4 seviyesinde. 
Avrupa, yatırımcılar arasında önümüzdeki yıl portföylerde ağırlık verilmek istenen bölge olma vasfını da yitirdi. Bölgeyi bu yönden tercih ettiğini belirten yatırımcıların oranı yalnızca yüzde 3 seviyesinde. 

Japonya'ya ilgi artıyor
   

Avrupa'nın aksine, Japonya'ya yönelik ilgi daha da artmış durumda. Önümüzdeki yıl en çok Japon hisse senetlerine ağırlık vermek istediğini söyleyen yatırımcıların oranı net yüzde 14 seviyesinde. Bu, diğer tüm büyük piyasalardan yüzde 10 daha olumlu bir değerlendirme.
Diğer bölgelerin aksine, Japon fon yöneticilerin enflasyon beklentilerinde artış var ve önümüzde tüketici fiyatlarında artış bekleyenlerin oranı geçtiğimiz ayki net yüzde 18 seviyesinden yüzde 46'ya yükselmiş durumda.
Bu değerlendirmelerde, yatırımcıların Japon yenine dair giderek daha da olumsuz bakmaların da etkisi var. Küresel fon yöneticilerinin Japon para birimindeki düşüş beklentileri euroyla aynı seviyeye gelmiş durumda. Bu, önemli bir değişime işaret ediyor, zira geçtiğimiz ayda 
bu iki para birimine dair değerlendirmeler arasında 20 puanın üzerinde bir fark görülüyordu.

Mali ve parasal endişeler artıyor

Araştırmaya katılanların para politikalarına dair değerlendirmelerinin daha olumsuz olduğu görülürken, mali politikalara dair endişelerde de artış göze çarpıyor. Küresel fon yöneticilerinin net yüzde 19'luk kesimi, mali politikaların fazla kısıtlayıcı olduğu görüşünde.
İki aylık bir süre içerisinde 12 puanlık artış anlamına gelen bu durum, aynı zamanda bir yıldan uzun bir süre zarfında bu alanda alınmış en yüksek sonuca işaret ediyor. 

Fon Yöneticisi Araştırması

3 - 9 Ekim 2014 tarihleri arasında yapılan araştırmaya, 640 milyar ABD doları değerinde yönetilen varlığa sahip toplam 220 kuruluş katılmıştır. Toplamda 508 milyar ABD doları değerinde fon yöneten 176 fon yöneticisi küresel araştırmada yer almıştır. Toplamda 264 milyar ABD doları değerinde fon yöneten 103 fon yöneticisi bölgesel araştırmalarda yer almıştır. Araştırma, piyasa araştırması kuruluşu TNS'nin yardımlarıyla BofA Merrill Lynch Araştırma tarafından gerçekleştirilmiştir. 50'yi aşkın ülkeyi kapsayan uluslararası ağı ile 
TNS, 80'den fazla ülkede ulusal ve çok uluslu kuruluşlara piyasa bilgisi hizmetleri sunmaktadır. Şirket, dünyanın dördüncü büyük piyasa bilgi hizmetleri grubudur."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)