E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de döviz manipülasyonu soruşturması genişliyor---

ABD'de döviz manipülasyonu soruşturması genişliyor

ABD'de döviz manipülasyonu soruşturması genişliyor
31 Ağustos 2015 - 21:50 borsagundem.com

ABD'li savcılar, bazı büyük bankalara karşı başlattıkları döviz manipülasyonu soruşturmasını ruble ve real işlemlerine genişletti

ABD'li savcılar, konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, bazı büyük bankalara karşı başlattıkları döviz manipülasyonu soruşturmasını Rus rublesi ve Brezilya real işlemlerine genişletti.

Soruşturmanın gizli olmasından dolayı ismini vermeyen kaynaklar, Adalet Bakanlığı'nın bilgi toplamak ve şüpheli fiyat hareketleri için traderlarla görüşme yapmak amacıyla, bankalarla Mayıs ayında vardıkları işbirliği anlaşmasını kullandığını belirtti. Arjantin pesosunda yapılan bazı işlemlerde, kaynaklardan birine göre, ABD'li savcıların dikkatini çekti.

Genişleyen soruşturma, daha önce döviz usulsüzlüğü iddiaları karşısında anlaşma yapmayan bankalardaki işlemleri inceliyor. İki kaynak, savcıların aralarında Deutsche Bank AG'nin de bulunduğu bazı kuruluşları incelediğini belirtti. Banka, olası döviz manipülasyonunu da içeren yarım düzine kadar cezai ve regülasyona ilişkin soruşturmayı hali hazırda açıklamış durumda.

Savcılar arıca, aralarında daha önce anlaşmaya varılanlar da olmak üzere önemli bankalardaki bireyleri de kapsayan suçlamalara yönelik çabalarını artırdı. Adalet Bakanlığı, Wall Street'teki usulsüzlüklerin miltarlarca dolarlık anlaşmalarla çözüme kavuşturularak kimsenin tutuklanmamasından dolayı, bazı hukukçular ve kanun yapıcılar tarafından eleştirildi. Moskova ve diğer bazı yerlerdeki birkaç bankanın traderları, kaynaklara göre, firmalarının karlarını artırmak için, gelişen ülke paralara yönelik gösterge kurları manipüle ettikleri suçlamasıyla soruştuma altına alındı.

Banka İşbirliği
Daha önceden izlemeye alınan işlem pratiklerinin bazıları, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun dikkatini çekti. Savcılarn hangi zaman diliminde odaklandıkları açık değil,ancak döviz soruşturmasındaki önceki anlaşmalar bankaları, 2007 ve 2013 yılları arasında gerçekleştirilen işlemler için bankaları cezalandırdı.

Savcılar, kaynaklara göre, Mayıs ayında döviz soruşturması için anlaşmaya varılan bankaların sağladığı bilgilere göre değerlendirme yapıyorlar. Bankalar, yani Citigroup Inc., Barclays Plc, UBS Group AG, Royal Bank of Scotland Group Plc ve JPMorgan Chase & Co.'nun tümü, varılan anlaşmalara göre, usulsüzlüklerin rapor edilmesi, verilerin sağlanması ve çalışanların ifade vermek için hazır tutulması karşılığında, döviz usulsüzlüğü için ek iddialardan muaf tutulacak. Anlaşmalar bankaların mevcut ve eski çalışanlarının büyük kısmını koruma altına almıyor. UBS, mevcut çalışanları da kapsayan antitröst muafiyetini kazandı. Bankaların tümü konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Adalat Bakanlığı, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu ve Deutsche Bank'ın sözcüleri, soruşturulmanın genişletilmesi konusunda yorum yapmadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)