E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD istihdam verisi doları yeniden yükseltiyor---

ABD istihdam verisi doları yeniden yükseltiyor

ABD istihdam verisi doları yeniden yükseltiyor
08 Şubat 2016 - 10:21 borsagundem.com

ABD istihdam verisi sonrası dolar yeniden güçleniyor..

Geçtiğimiz Cuma  ABD'de açıklanan işgücü verileri, ekonominin tam istihdam koşullarına çok yakın olduğuna işaret etti. Hafta sonunda ise, sermaye çıkışları nedeniyle Çin'in döviz rezervlerinin Ocak ayında da azalmaya devam ettiği görüldü. Bu haber akışıyla, riskli aktifler
haftaya hafif satıcılı bir başlangıç yapıyor.
Yurtiçinde ise, TL dolara karşı güçlü bir değerlenme sürecinin ardından, 2,91 seviyelerinde dengeli bir seyir izliyor. Türk lirasındaki bu güçlü seyir  yerel aktif piyasalarına, özellikle hisse senedi piyasalarına olumlu yansıyor. Fakat bu sabah görülen risk iştahındaki azalma ile hafif satıcılı bir seyir görülebilir.
Cuma günü açıklanan ABD’de tarım dışı istihdam Ocak’ta 151 bin kişi ile beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı %4,9 ile son 8 yılın en düşüğünde. Ortalama saatlik ücretlerdeki artış ise yıllık %2,5 ile beklentilerin üzerinde. İstihdamdaki düşük artışa
rağmen, ücretlerdeki hızlanma ve işsizlik oranında gelinen seviye, faiz artırımı konusunda her iki yönde de olasılıkların devam ettiğine işaret ediyor. Bu hafta Çarşamba ve Perşembe
günleri, Yellen’in konuşmaları ve vereceği yön ve vurgu izlenecek.
Çin rezervleri Ocak’ta son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. Rezervler, geçtiğimiz ay 99,5 milyar $ azalarak 3,23 trilyon $’da.
ABD istihdam raporu sonrası dolar güçlendi. Geçtiğimiz hafta gelişmiş ve gelişmekte olan para birimlerine karşı önemli kayıplar yaşayan dolar, istihdam raporu sonrası birçok para birimine karşı değerlendi. Dolar endeksi (DXY) 96,2 seviyelere kadar geri çekilmesinin ardından bu sabah 97,1 seviyelerinde. 1,1250’ye kadar yükselmiş olan EUR/USD paritesi de haftaya 1,1130 seviyelerinden başlıyor. Gelişmekte olan para birimleri de Cuma günü dolara karşı değer kaybetmesinin ardından bu sabah yatay.
USD/TL ve döviz sepeti bu sabah sırasıyla 2,9163 ve 3,0826’de. Global tahvil getirilerinde ralli devam ediyor. ABD’de 10 yıllık getiri istihdam raporu sonrası %1,89’a kadar yükselmesinin ardından yeniden %1,86’nın atlına gerilerken, Almanya ve Japonya 10 yıllık getirisi de sırasıyla %0,30 ve %0,03 seviyelerinin altında. Yurtiçinde ise tahvil getirileri yatay. Global hisse senedi piyasalarında ise düşüşler devam etti. Avrupa borsalarında Cuma günü %1 civarında kayıplar görülürken,ABD’de teknoloji hisseleri öncülüğünde daha sert satışlar görüldü. S&P 500 endeksi %1,9 değer kaybederken, NASDAQ %3,2’e oranında gerileyerek Ekim 2014’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu sabah vadeli işlemlerde ise Avrupa ve ABD hisse senedi piyasalarında yatay bir seyir hakim. Asya borsaları ise tatil nedeniyle kapalı.
Yurt içinde bugün açıklanacak olan sanayi üretiminin Aralık’ta yıllık %3,6 artış göstermesi bekleniyor. Çarşamba açıklanacak cari açığın ise Aralık’ta 5 milyar $, yılın tamamında 33 milyar $ açık vermesini bekliyoruz. Yurt dışında Cuma ABD perakende satışlar verisi takip edilecek. Düşük benzin fiyatlarının satışlar üzerinde baskı yapmaya devam etmesini bekleniyor.
Akbank 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)