E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD enflasyonunda düşüş devam eder mi?---

ABD enflasyonunda düşüş devam eder mi?

ABD enflasyonunda düşüş devam eder mi?
26 Nisan 2017 - 11:23 borsagundem.com

Fed'in faiz artırımı kriterlerinden olan enflasyon ABD'de düşüş trendinde

ABD’de enflasyon artışı hız kesiyor…

ABD’de ekonomisinde 2015 yılının sonlarından bu yana enflasyon tarafında etkili olan yükseliş trendi 2017 yılının ilk çeyreğinde zayıflamış olup, enflasyon verilerinde görülen zayıf seyir Fed’in faiz artırım olasılıklarının da ötelenmesine neden oluyor.

ABD’de Mart ayında enflasyon aylık bazda %0,3 oranında gerileme kaydederken 2016 yılı Şubat ayından bu yana ilk defa düştü. Yıllık bazda enflasyon ise Mart ayı itibariyle %2,7’den %2,4’e geriledi. Enflasyonda görülen söz konusu düşüşte ilgili dönemde enerji grubunda yaşanan %3,2 oranında daralma etkili oldu. Bununla birlikte değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ise Mart’ta aylık bazda %0,1 azalırken, yıllık bazda %2 oldu. ABD’de çekirdek enflasyon 2010 yılından bu yana ilk defa daralma kaydetmiştir.

Grafik 1: ABD Enflasyon Oranı (Aylık) (2011-2017)

Grafik 2: ABD Enflasyon Oranı (Yıllık) (2011-2017)

Kaynak: Bloomberg

ABD’de enflasyonun Şubat ayında hız kesmesinin ardından Mart ayında göstermiş olduğu sert düşüşün Fed'in 2017 yılının geri kalanında faiz artırımlarında daha yavaş hareket etmesinde etkili olacağı beklentisi global piyasalarda yer edinmeye başladı. Fed’in faiz artırımlarına ilişkin daha yavaş hareket etmesine olan bir diğer unsur ise Trump tarafından gelmekte. ABD’de Trump’ın başkan olması ile birlikte ABD’de enflasyon ve büyümede artış görülebileceği beklentilerinin yerini Trump’ın reformlarına ilişkin belirsizlik fiyatlamaları aldığı için Fed yetkilileri temkinli tarafta kalmayı tercih edebilir. Bununla birlikte ABD ekonomisine dair enflasyon ve büyümede artış görülebileceği beklentileri de sakinleşmiş durumda. Aşağıda yer alan grafikten de görüleceği üzere Fed’in 5 yıllık piyasa bazlı enflasyon beklentileri Trump’ın başkan seçilmesi sonrasında hızlı bir yükseliş kaydetmiş olup, hali hazırda %2,00 seviyesinin aşağısına gerilemiştir.

Kaynak: Bloomberg

ABD’de Trump kaynaklı büyüme ve enflasyon hikayesinin güç kaybettiğini resmeden bir diğer gösterge ise Nisan ayı içerisinde ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizleri arasındaki farkın, ABD’de başkanlık seçiminden önce görmüş olduğu seviyeye gerilemiş olmasıydı.   

Grafik 4: ABD 10 Yıllık ve 2 Yıllık Tahvil Faizleri Farkı

Grafik 5: Fed’in Haziran ayına ait faiz artırım olasılığı
Kaynak: Bloomberg

Sonuç olarak ABD’de enflasyon oranında gerileme ve ücretlerin artış hızında görülen momentum kaybı paralelinde Fed’in Haziran ayı toplantısında gerçekleşebilecek faiz artışına ilişkin olasılıklar Nisan ayının ortasından bu yana gerileme kaydetmektedir. Fed’in faiz artışına dair kriter olarak baz aldığı verilerdeki gerilemenin devamı halinde her ne kadar şimdiye kadar Fed yetkililerinden herhangi bir açıklama gelmemiş olsa da, verilerdeki söz konusu görünüm paralelinde Fed yetkilileri 2017 yılında 2 adet faiz artışı ile yetinmek zorunda kalabilir. Fed’in bir sonraki toplantısı 3 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleşecek olup, ilgili toplantıda Haziran ayındaki toplantıya dair ipuçları aranacak.

Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)