E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD enflasyon beklentisi piyasalarda baskı yaratıyor---

ABD enflasyon beklentisi piyasalarda baskı yaratıyor

ABD enflasyon beklentisi piyasalarda baskı yaratıyor
13 Şubat 2018 - 09:22 borsagundem.com

Yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verisi öncesinde yatırımcılar temkinli davranıyor

Asya borsaları Wall Street'in geçen haftaki sert düşüşlerin ardından yükselmeye devam etmesinin desteğiyle iki ayın dip seviyelerinden toparlandı ancak yatırımcılar yarın açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesinde temkinli kalmaya devam ediyorlar. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Cuma günü 11 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 1 yükseldi. Avustralya borsası  yüzde 0.5, Güney Kore'nin KOSPI endeksi ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1 yükseldi. Shanghai Bileşik endeksi küresel kazanımlar ve olası Çin hükümet desteği iddialarıyla yüzde 1.2 yükseldi. Wall Street'de başlıca üç endeks, ABD hisse senetlerinin iki yılın en büyük haftalık düşüşünü kaydettikten sonra yatırımcıların yeniden güven kazanmaya başlamasıyla ikinci günde de yükseldi. Geçen hafta riskli varlıklarda ABD öncülüğünde görülen düşüşün ardından piyasa genelindeki temkinlilik yarın açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesinde devam ediyor. Beklentiler üzerinde gelecek bir veri hisse piyasasında satışlara yol açabilir.

DÖVİZ

Dolar küresel Hisse senedi piyasalarının son dönemdeki düşüşün ardından biraz istikrar işareti göstermesiyle gerilerken, getiri avantajının azalma ihtimaliyle dolara karşı yatırımları artıran risk iştahını canlandırdı. ABD tahvil getirilerinin yarın açıklanacak ve enflasyonla ilgili endişeleri tetikleyebilecek tüketici fiyatları verisi öncesinde yüksek seviyelerde kalmasıyla, birçok piyasa katılımcısı en sert düşüşlerin sona erdiğinden emin değil. Daha yüksek enflasyon Fed'in para politikasını beklentilerden daha hızlı sıkılaştırmasına neden olabilir. Öte yandan Fed'in yeterince hızlı hareket edememesi ve para politikasında geride kalması uzun vadeli tahvil getirilerinin yükselmesi ile sonuçlanabilir. İki senaryoda da işlemciler ABD büyümesinin zarar görmesinden endişe ediyor. Dolar endeksi dün yüzde 0.26 geriledikten sonra bugün 90.1392'de bulunuyor. Euro geçen haftanın dip seviyesi olan 1.2206 dolardan yükseldikten sonra bugün 1.2290 dolarda işlem görüyor ancak 25 Ocak'ta gördüğü 3 yılın zirvesi olan 1.2538 doların altında bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası'nın euro bölgesi ekonomisinde güçlü bir toparlanmaya bağlı olarak bu yılın ilerleyen dönemlerinde ekonomiye verilen desteği azaltacağı görüşüyle, euro satın almak bu yılın başında yapılan en yaygın işlemlerden biriydi. Öte yanda Güney Afrika randı ülkedeki iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi yönetim kurulunun Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'yı devlet başkanlığı görevinden almaya karar verdikten sonra yüzde 0.3 düşüşle 11.96'ya geriledi.

PETROL

Petrol fiyatları küresel hisse senedi piyasalarının geçen haftaki sert düşüşlerin ardından toparlanmasının desteğiyle yükseldi. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.3 artışla 62.78 dolara yükseldi.

ALTIN

Altın fiyatları dolardaki zayıf seyrin desteğiyle yükselirken, yatırımcılar faiz artış hızına ilişkin ipuçları için ABD enflasyon verisini bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı büyük değişim göstermeyerek 1,322.82 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)