E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD-Çin ticaret savaşı hisse piyasalarını baskıladı---

ABD-Çin ticaret savaşı hisse piyasalarını baskıladı

ABD-Çin ticaret savaşı hisse piyasalarını baskıladı
22 Haziran 2018 - 09:01 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının şirket karlılıklarını düşürecek olması beklentisiyle piyasalar geriledi

Asya borsaları, ABD'nin Çin ve diğer ülkelerle ticaret anlaşmazlıklarının şirket karlarını azaltmaya başladığı sinyalleriyle altı ayın en düşük seviyesine gerilerken, petrol fiyatları üretimin artırılmasının görüşüleceği OPEC toplantısı öncesinde dalgalı seyir izliyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.35 düşüşle Aralık başından bu yana en düşük seviyesini gördü.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.85 geriledi.
Dow Jones sanayi endeksi ard arda sekiz gündür gerilerken, S&P 500 endeksi sanayi ve madencilik hisselerinin gerilemesiyle yüzde 0.63 düşüş kaydetti.
ABD ve ticaret ortakları arasındaki gerilimin ekonomiye zarar verdiği sinyalleriyle, Philadelphia Fed endeksi dün bir buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. 
Alman araba üreticisi Daimler'in , ABD'den Çin'e ihraç edilen otomobillere uygulanan gümrük vergilerinin Mercedes-Benz satışlarına zarar vereceğini söyleyerek, bilanço tahminlerini düşürmesiyle, ticaret geriliminin şirket bilançolarına etkisi hissedilir hale geldi. 

DÖVİZ

Dolar, yatırımcıların Asya piyasasının ilk işlemlerinde kar realizasyonlarıyla başlıca para birimleri karşısında 11 ayın zirvesinden gerilerken, sterlin İngiltere Merkez Bankası'nın dün yaptığı toplantıda nispeten para politikasını sıkılaştırma yanlısı tutum sergileyerek piyasaları şaşırtmasının ardından yedi ayın dip seviyesinden toparlandı.
Analistlere göre, Philadelphia Fed endeksinin dün bir buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesi dünyanın en büyük ekonomisine ilişkin endişeleri gündeme getirdi ve bazı işlemcileri yüksek dolar tahminlerinde kar realizasyonuna yöneltti. Dolar ayrıca düşüş kaydeden ABD hazine tahvil getirileri ve 1.15 dolar ile destek seviyesini gören euronun etkisiyle zayıf seyir izledi.
Dolar endeksi 95.533 ile geçen Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesi gördükten sonra yüzde 0.1 artışla 94.792 seviyesine yükseldi. Euro 1.15 Dolar teknik destek seviyesini test ettikten sonra dün gördüğü 1.1508 dolar ile 11 ayın dip seviyesinden toparlanarak 1.1614 dolar seviyesinde işlem görüyor. Sterlin BoE baş ekonomistinin dün faiz oranının yüzde 0.75'e yükseltilmesi çağrısı
yapmasının ardından yedi ayın dip seviyesinden toparlanarak yüzde 0.7 artışla 1.3270 dolara
yükseldi.Sterlin son olarak 1.3262 dolar seviyesinde işlem gördü.

PETROL

Petrol fiyatları OPEC üyelerinin günün ilerleyen saatlerinde Viyana'da yapılacak toplantıda
üretimi artıma konusunda anlaşıp anlaşmayacaklarına ilişkin belirsizliğin etkisiyle yüzde 1'den
fazla yükseldi.
Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 1.4 artışla 74.04 dolarda işlem
görüyor.
ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük tüketicilerden fiyatları indirerek daha fazla ham petrol
üretmeleri ve böylece global ekonomiye destek olmaları çağrıları alan OPEC üyeleri, bugün
yapacakları toplantıda üretim politikalarını belirleyecekler.
OPEC lideri Suudi Arabistan ile Rusya, artan küresel petrol talebini karşılamak için petrol
üreticilerini Temmuz ayından itibaren üretimi artırmaya ikna etmek için çabalarken, İran sadece
ancak küçük bir arz artışını destekleyeceği sinyali vermeyi sürdürüyor.

ALTIN

Altın fiyatları dün altı ayın dip seviyesini gördükten sonra, doların kar realizasyonuyla 11 ayın zirvesinden gerilemesiyle bugün yatay seyir izliyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,260.84 dolar ile 19 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra bugün hafif değişim göstererek 1,267.38 dolar seviyesinde bulunuyor. Ancak spot altın haftalık yüzde 0.9 düşüş kaydetmeye hazırlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)