E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD-Çin gerilimi piyasaları olumsuz etkiledi---

ABD-Çin gerilimi piyasaları olumsuz etkiledi

ABD-Çin gerilimi piyasaları olumsuz etkiledi
10 Aralık 2018 - 08:15 borsagundem.com

Kanada'da tutuklanan Huawei yetkilisi nedeniyle ABD ve Çin arasında soğuk rüzgarlar esmeye başladı

Hisse piyasaları, küresel ekonomik büyümenin yavaşladığına yönelik endişeler ve ABD ile Çin arasındaki yeni gerilimlerin ticaret müzakerelerinde anlaşma sağlanmasını zorlaştıracağı kaygısıyla gerilerken, ABD endeks vadeli işlemleri de ekside seyretti.
Geçen haftadan bu yana açıklanan makro veriler dünyanın başlıca ekonomileri ABD, Çin ve Japonya'da ivme kaybına işaret ediyor.
S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.8 gerilerken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.4 kayıpla neredeyse üç haftanın en düşük seviyesine indi.
Japonya'nın Nikkei endeksi ekonominin üçüncü çeyrekte dört yıldan uzun bir sürenin en sert daralmasını kaydettiğini gösteren verinin ardından yüzde 2.3 geriledi.
Veri küresel talebin seyri hakkında soru işaretleri taşıyan ve ticaret geriliminden endişe eden şirketlerin sermaye harcamalarını azalttığını gösterdi.
Hafta sonunda Çin'de açıklanan ve beklentilerin altında kalan ithalat ve ihracat verileri de iç ve dış talebin yavaşladığına dikkat çekti.
ABD Dış Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Pazar günü yaptığı açıklamada Çin ile yürütülen ticaret müzakerelerinde 1 Mart'a kadar sonuç alınmasının gerekli olduğunu ifade etti. Lighthizer'ın bu tarihin "kesin" olduğunu ifade etmesi, yatırımcılar tarafından ABD ile Çin'in 90 gün süreyle ticaret müzakerelerine odaklanma ve gümrük vergilerinde yeni bir artış yapmama kararından sonra ABD yönetiminden gelen karmaşık mesajları açıklığa kavuşturma çabası olarak algılandı.
Diğer taraftan dünyanın başlıca telekom ekipmanı üreticilerinden Çinli Huawei'nin üst düzey bir yöneticisinin geçen Kanada'da tutuklanmasının piyasalarda yarattığı endişe devam ediyor. Yatırımcılar, tutuklama nedeniyle ABD ile Çin'in ticaret müzakerelerin uzlaşıya varmakta zorlanacağından endişe ediyorlar. Mahkemenin karar vermsi halinde ABD'ye gönderilmesi olası Huawei yöneticisinin ikinci duruşma oturumu bugün yapılacak. Yatırımcılar ayrıca İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının yarın parlamentoda yapılacak oylamasını yakından izliyorlar. Parlamentoda reddedilmesi beklenen anlaşmayı ikame edecek bir çözüm bulunamaması halinde İngiltere'nin AB'den sorunlu bir şekilde ayrılması gündeme gelebilir.

DÖVİZ

Dolar, Fed'in gelecek hafta faizleri artırdıktan sonra artırım sürecine ara vereceği beklentilerini destekleyen beklentilerden zayıf ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından euro ve yen karşısında değer yitirdi.
Dolar yen karşısında yüzde 0.4 değer yitirerek 112.30 yene indi ve Perşembe günü gördüğü beş buçuk haftanın en düşük seviyesi olan 112.23'e yaklaştı. Euro ise Fransa'da devam eden hükümetin mali politikası karşıtı protesto gösterilerine rağmen dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 1.1435 dolara yükseldi. ABD'de tarım dışı istihdam geçen ay 155,000 ile 200,000 olan beklentilerin altında artış kaydetti. Çalışan ücretlerindeki artış aylık bazda beklentilerin altında kalsa da yıllık bazda bakıldığında yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesinde tutundu. Bazı Fed politika yapıcılarının son haftalarda ekonominin görünümü hakkında temkinli ifadeler kullanması yatırımcılar tarafından merkez bankasının düzenli faiz artırımları öngören para politikasında değişiklik mesajı olarak görüldü.
Fed kurulu üyesi Lael Brainard, Cuma günü ekonomik görünümün büyük ölçüde olumlu olduğunu, ancak ekonomi üzerinde ülke dışından ve ABD şirket borçlanma piyasasından kaynaklanan risklerin arttığına dikkat çekti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise, Fed'in faiz artırımlarına bir süreliğine ara verme çağrısını tekrarladı.

PETROL

Brent petrolü OPEC ve OPEC ile birlikte hareket eden ülkelerin Cuma günü aldığı üretimi 1.2 milyon varil/gün azaltma kararının ardından yükseldi. Petrol piyasaları küresel ekonomiden gelen yavaşlama sinyalleri nedeniyle üretim azaltma kararına rağmen canlı bir görünüm gösteremiyor.
Üretim azaltma kararının ardından Cuma gününü yüzde 2.7 yükselişle kapatan Brent ham petrolünün varil fiyatı bugün de yüzde 0.5 yükselerek 61.96 dolara çıktı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın başını çektiği OPEC üyesi olmayan ülkeler Cuma akşamı Ocak ayından geçerli olmak üzere üretim kısıntısına gitmeye karar verdi. Üretim kısıntısında OPEC'in payına 800,000 varil/gün, OPEC dışı ülkelerin payına 400,000 varil/gün düştü. Kısıntıya Ekim ayı üretim seviyeleri baz oluşturacak. 

ALTIN

Altın fiyatları Fed'in faiz artırımlarına ara vereceği beklentisini güçlendiren beklentilerden zayıf ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından bugün neredeyse beş ayın zirvesine yükseldi.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı bugün 1,250.55 dolar ile 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.1 artıda 1,248.96 dolardan işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahallenin Delisi10 Aralık 2018 08:39

    An itibariyle ABD vadeliler %1 eksilere doğru düşüyor. Asya borsaları %2'ye yakın eksilerde. Dünya borsaları düşerken Bist de kalıcı artış olacağını düşünmek akıl tutulmasıdır. Her yükseliş satış fırsatıdır. Gerçi bende satacak hisse kalmadı ama olsun ben uyarmış olayım...