E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD büyüme rakamı ne anlama geliyor---

ABD büyüme rakamı ne anlama geliyor

ABD büyüme rakamı ne anlama geliyor
28 Ekim 2016 - 09:42 borsagundem.com

IşıkFX Araştırma Uzmanı Selim ÖNAY, bugün açıklanacak ABD büyüme verisini değerlendirdi

ABD büyümesinin yaklaşık yüzde 70’lik bir kısmını tüketici harcamaları oluşturmaktadır. Tüketici harcamalarının büyük bir çoğunluğu ise mal piyasasındaki hareketlilikten ileri gelir. Harcamaların gidişatını ölçebilmek içinse öncü veriler olarak dayanıklı mal siparişleri ve perakende satışlar rakamları kullanılabilir. Bu verilerdeki iyimser seyir piyasadaki canlılığı ölçüp yakın vadelerde ülke büyümesine katkı sağlar.

Gün içerisinde açıklanacak olan büyüme verisi 3.çeyreği yani Temmuz, Ağustos, Eylül aylarını kapsıyor. Son üç aylık dayanıklı mal siparişleri incelendiğinde Ağustos ayındaki yaşanan sert yükseliş dikkat çekici düzeyde. Fakat bu yükselişin savunma sanayindeki harcamaların yüzde 23.6’lık bir artıştan kaynaklandığını hatırlatmakta fayda var. Geçtiğimiz gün açıklanan rakam ise beklentilerin hafif altında açıklanarak büyük bir sürpriz yaratmadığını ifade edebiliriz. Çekirdek rakamlardaki sakin fakat ılımlı değişim yatırım mallarına olan talebin ivmesini koruduğunu gösteriyor. Perakende satışlar ise açısından yaz ayları biraz daha kısır geçse de Eylül ayı verisi yüzde 0.6’lık yükseliş tabloyu iyileştirdi. Artışın baş aktörleri ise otomobil satışları ve artan benzin fiyatları olarak karşımıza çıkmakta.

Geçtiğimiz çeyrek büyümesindeki performansını hane halkı harcamalarına borçlu olan ABD ekonomisi önümüzdeki dönemlerde de harcamalardan destek bulmaya devam edecek. İstihdam piyasasındaki iyileşmenin kazançlara yansıması bu kazançlarında döngünün son halkası olan harcamalara dönüşmesi ekonomik büyümeye katkı sağlıyor.

GSYİH hesaplamasında büyük bir yere sahip olan bir diğer başlık ise yatırımlar. Yatırım amacıyla talep edilen malları da kapsayan kalemde öncü gösterge olarak konut sektörü verileri oldukça önemli bir yer tutmakta. Konut sektöründeki iyileşme birçok alanda ekonomik aktiviteyi canlandıracak bir sarmal etki yaratır. Konut başlangıçlarında ise Temmuz ayından itibaren görülen yükseliş ivmesi korunduğu dikkat çeken ayrıntılardan. Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında gelen yukarı yönlü revizyonlar dikkat çekici düzeyde.

Selim ÖNAY / IşıkFX Araştırma Uzmanı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tv28 Ekim 2016 10:38

    bence balon bir büyüme kagıt üzerinde büyüme saglıyorlar bankaların birçogu krizin eşiginde dov 18500 birtürlü geçemiyor abdnin kabusu yaklaşıyor